Bakan Bayraktar açıkladı: Türkiye 3 yeni altın sahası kazandı! Yeni yılda o ülkede üretime başlayacak!
Türkiye, Karadeniz’deki doğalgaz üretimini artırırken Rize’de petrol sondajına ve Nijer’de altın üretimine hazırlanıyor. 2025 yılı itibarıyla hem yurtiçinde hem de yurtdışında enerji sektöründe yeni sondaj ve iş birliği projeleriyle stratejik adımlar atılacak.
Türkiye, enerji sektöründe son yıllarda gerçekleştirdiği atılımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2025 yılına yönelik yeni sondaj ve üretim hedeflerini açıklayarak, hem yurtiçinde hem de yurtdışında önemli adımlar atılacağını duyurdu.
KARADENİZ’DE ÜRETİM ARTIYOR
Sakarya Gaz Sahası’nda günlük doğalgaz üretiminin bugün itibarıyla 7 milyon metreküpe ulaştığını belirten Bakan Bayraktar, 2025’in ilk çeyreğinde bu rakamın 9 milyon metreküpü aşacağını ifade etti. Üretimin yaklaşık 2.9 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşıladığını vurgulayan Bayraktar, Mayıs 2025’te Filyos’a geçecek olan yüzer üretim platformuyla kapasitenin günlük 20 milyon metreküpe kadar çıkacağını müjdeledi.
RİZE’DE PETROL SONDAJI BAŞLIYOR
Bakan Bayraktar, Rize Çayeli’nde uzun süredir petrol potansiyeli olduğu söylenen bir bölgede sondaj çalışmaları başlatacaklarını açıkladı. Ayrıca, 2028 yılına kadar 40’tan fazla yeni kuyunun açılacağını belirtti.
NİJER’DE ALTIN ÜRETİMİ BAŞLIYOR
Türkiye’nin yurtdışındaki enerji yatırımları da hızla devam ediyor. Nijer’de daha önce sahip olunan üç altın sahasına ek olarak Agadez bölgesinde üç yeni saha anlaşması imzalandığını söyleyen Bayraktar, 2025 yılı içerisinde bu sahalarda altın üretimine başlanacağını belirtti.
SOMALİ VE BULGARİSTAN’DA YENİ İŞ BİRLİĞİ PLANLARI
Somali’de 2025’in ikinci yarısında önemli gelişmelerin yaşanacağını aktaran Bayraktar, Karadeniz ve Bulgaristan offshore bölgelerindeki arama faaliyetleri için gelen uluslararası iş birliği tekliflerine de açık olduklarını dile getirdi.
ENERJİ FİYATLARINA ZAM YOK
Ocak ayında enerji fiyatlarında artış düşünülmediğini açıklayan Bayraktar, enerji fiyatlarındaki her küçük artışın zincirleme etkiyle birçok üründe fiyat artışına yol açtığını ifade etti.
DOĞALGAZ DEPOLAMA KAPASİTESİ ARTIRILIYOR
Türkiye’nin doğalgaz depolarında doluluk oranının yüzde 90 olduğunu ve kış aylarında arz sıkıntısı beklenmediğini vurgulayan Bayraktar, Tuz Gölü ve Silivri depolama alanlarında toplam kapasitenin 12 milyar metreküpe ulaşacağını belirtti. Kullanımı tamamlanan eski gaz sahalarının ise butik depolama alanları olarak değerlendirilmesinin planlandığını açıkladı.