Yandex Metrica

Babasının ölüm aylığını almak için kağıt üstünde boşanma yapanlar yandı!

Babasının ölüm aylığını almak için kağıt üstünde boşanma yapanlar yandı!

Son zamanlarda, SGK'dan eş ölüm aylığı ya da yetim aylığı almak isteyenler kağıt üstünde boşanma yoluna gidiyor. SGK'nın resmi rakamlarına göre, inceleme yapılan 6 bin kişinin 5 bini, bu şekilde poşanma işlemi gerçekleştirdi. Sahte boşanma, tespit edildiğinde ödenen aylıklar faiziyle geri alınıyor.

Ekonomi

23.01.2024, 20:03

Vefat eden babalarından geçen yetim aylığı almak için son zamanlarda sahte ya da kağıt üzerinde boşanma işlemleri artış gösterdi. SGK tarafından yapılan incelemede 6 bin kişiden 5 bininin bu türden bir boşanma yoluna gittiği görüldü. 

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, yetim alma şartlarını ve sahte boşanmalarda yapılan cezai işlemleri şu ifadelerle anlattı:

Fahiş fiyatla mücadelede kararlılık: Kapatma cezası ile karşı karşıyalar! TBMM'de gündeme gelecek Fahiş fiyatla mücadelede kararlılık: Kapatma cezası ile karşı karşıyalar! TBMM'de... Haberi Görüntüle

ÖLÜM AYLIĞI HANGİ ŞARTLARDA ALINIYOR?

Ölüm aylığından, sigortalının eşi, çocukları ve bazı şartlara bağlı olarak anne ve babası yararlanabiliyor. Eşin ölüm aylığı alabilmesi için, sigortalının vefat ettiği tarihte yasal evlilik bağı bulunması gerekiyor. Dul eşin yeniden evlenmesi halinde ise ölüm aylığı kesiliyor. Dul eş, sonradan evlendiği eşinden boşanırsa, vefat eden sigortalıdan yeniden ölüm aylığı alabilir. Çocuklara gelince; erkek çocukların ölen sigortalıdan yetim aylığı alabilmesi için öğrenim görmemeleri halinde 18 yaşını, orta öğrenim görmeleri halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmeleri halinde de 25 yaşını doldurmamış olmaları gerekiyor. Bundan yetim aylığı hakkı bitiyor. Kız çocuklarında yetim aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu gerekmiyor. Maaş bağlanması için; evli olmamaları, evlenmiş olsalar bile sonradan boşanmış olmaları, sigortalı çalışmamaları, aylık almamaları, herhangi bir gelirlerinin olmaması gerekiyor. Kız çocuklar evlendiğinde ise ölüm aylığı kesiliyor.

Devletten konut desteği: 4.859 TL ödeyerek ev sahibi olabilirsiniz! Devletten konut desteği: 4.859 TL ödeyerek ev sahibi olabilirsiniz! Haberi Görüntüle

TESPİT EDİLİRSE BEDELİ AĞIR OLUYOR

Eğer bu şartlar yerine getirilmişse ölen sigortalı eşten ölüm aylığı, ölen sigortalı babadan da yetim aylığı alabilirsiniz. Ama yok, sırf maaş bağlanması için boşanılacaksa, işte orada işin rengi değişiyor. Buna ‘muvazzalı boşanma’ ya da kâğıt üzerinde boşanma veya da hileli boşanma deniyor ve bu iş Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan maaş almak için yapılıyorsa, suça giriyor. Anlaşılan o ki, maaş alabilmek için muvazzalı boşanmalar artıyor. Daha açık bir anlatımla; SGK’dan yetim ve ölüm aylığı almak için boşanılıp, birlikte yaşamaya devam ediliyorsa ve bu da SGK denetçileri tarafından tespit edilirse, açıkça söyleyeyim bedeli ağır olur.

Bakan Uraloğlu duyurdu: Osmangazi Köprüsü'nde tüm zamanların rekoru kırıldı! Bakan Uraloğlu duyurdu: Osmangazi Köprüsü'nde tüm zamanların rekoru kırıldı! Haberi Görüntüle

5 YILDA 30 BİN KİŞİ İNCELENDİ

Diyeceksiniz ki, ‘SGK nasıl tespit edecek?’. Onu da anlatayım. Birincisi, ihbar sonucu tespit ediliyor. Genelde de hileli boşanmaya başvurmuş kişilerin yakınları ihbarda bulunuyor. SGK denetçileri; çevre araştırması, komşularla görüşmeler yapıyor, nüfus bilgilerine başvuruyor, muhtarlıklarla görüşülüyor, emniyet ve jandarmaya başvuruluyor, seçmen kayıtlarına bakılıyor ve bir şekilde boşanmanın hileli olduğu ortaya çıkıyor.

Nitekim sadece geçen sene hileli boşanma konusunda denetçiler 6 bine yakın denetim yaptılar ve bunlardan 5 bine yakının SGK’dan maaş almak için boşandığını tespit ettiler. Son 5 yılda ise 30 bin kişinin ölüm ve yetim aylıkları incelemeye alındı.

4A, 4B, 4C sigortalara yeni düzenleme: 2024 Güncel emeklilik şartları neler? 4A, 4B, 4C sigortalara yeni düzenleme: 2024 Güncel emeklilik şartları... Haberi Görüntüle

ÖDENEN MAAŞ TUTARLARI FAİZİYLE GERİ ALINIYOR

PEKİ, sonra ne oluyor? Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle birlikte yaşadığı tespit edilen eş ve çocukların bağlanmış aylıkları kesiliyor. Hadi bu bir şey değil diyebilirsiniz. O tarihe kadar ödenen aylıkların tamamı yasal faizi ile birlikte geri alınıyor.

Bu tespitler sonucu konu hukuka yansıyor. Şimdi gelelim Yargıtay kararlarına. Bu konuda Yargıtay’ın vermiş olduğu tek değil, birçok karar var. Yargıtay’a göre, boşanma sonrası birlikte yaşamaya devam bir suç teşkil etmiyor, ancak bu durum SGK’dan aylık bağlanması için yapılıyorsa, Yargıtay SGK lehine karar veriyor. Bu kararı da denetmenlerin yaptığı incelemeler sonrası belgelere dayanarak veriyor. O nedenle yazının başında belirttiğim, bu konuda Yargıtay’ın verdiği kararlar emsal teşkil etmiyor; kişilere, olaya, elde edilen belgelere göre Yargıtay’ın kararları da farklılık gösterebiliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading