Yandex Metrica
SON DAKİKA
Ayçiçek yağı fiyatları düşecek mi? Tüm önlemler alındı! 18 bin ton yağ geliyor

Ayçiçek yağı fiyatları düşecek mi? Tüm önlemler alındı! 18 bin ton yağ geliyor

Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, her zaman üreticilerin yanlarında olduklarını söyledi. Yarı fiyattan ve piyasanın çok altında tutarlardan üreticiye buğday ve yem sağladıklarını ifade eden Güldal, Rusya'dan ithal edilen 18 bin ton ayçiçek yağının yolda olduğunu kaydetti.

Ekonomi

23.01.2024, 19:04

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, uygun fiyatlı ve kaliteli gıdaya erişimin Ramazan ayında da devam edebilmesi için aldıkları tedbirleri Yeni Şafak'a anlattı. Burada et, bakliyat ve ayçiçek yağı stoklarının yeterli olduğunu açıklayan Güldal, Rusya'dan 18 bin ton ayçiçek yağının yolda olduğuna dikkat çekti.

TCMB olağanüstü toplanacak! Masada hangi konular var? Haberi Görüntüle

ÜRETİCİYE YARI FİYATINA MISIR VE ARPA SATTIK

Yem maliyetlerinin azalmasına önemli katkı sağlayarak buradaki maliyet artışının et ve süte yansımasının önemli bir miktarda önüne geçildiğini anlatan Güldal, “Binlerce üreticiye yarı fiyatına arpa ve mısır sattık ki bunlar en önemli yem ham maddelerinden ikisidir. TMO’nun bu desteği olmasaydı mevcut hayvan varlığı azalmış olacaktı. Yaklaşık 4 milyon ton yem hammaddesini 7-8 ayda üreticiye ulaştırarak yem maliyetlerini azalttık” diye konuştu.

Emeklile bayram ikramiyesi ne zaman yatacak? 2024 Ramazan bayramı ikramiyesi... Haberi Görüntüle

TAAHHÜDE UYMAYAN UN FABRİKASINA BUĞDAY YOK

Fiyatlardaki aşırı hareketlerin önüne geçilmesi noktasında bir başka çalışmalarının da un regülasyonu olduğunu anlatan Güldal, “Un regülasyonunu 2021 Eylül ayından itibaren başlattık. Bize başvuran fabrikalara, belirlediğimiz fiyattan fırınlara un ulaştıracaklarını taahhüt etmeleri halinde sübvansiyonlu buğday vermeye başladık. Uygulama başlangıcında 50 kiloluk bir un çuvalının taahhüt fiyatı 185 liraydı, yakın zamana kadar 200-210 lira civarıydı. 

Şimdi nisan ayında 240 lira olarak uygulayacağız. Piyasa fiyatlarından en az 120 TL düşük fiyatla fırıncılarımıza un verilmesini sağlıyoruz. Sanayicilere verdiğimiz 3,2 milyon ton ekmeklik buğday un olarak fırıncılarımıza ulaştı. Bu şekilde ekmekteki unun maliyetini minimize ettik. Bize taahhüt veren un sanayici ve fabrikalarını takip ediyoruz. Taahhüdüne uymayan un fabrikasına bir yıl süreyle TMO’dan buğday vermiyoruz” dedi.

Elektrik aboneliğinde yeni düzenleme: O bedel alınmayacak! Haberi Görüntüle

RUSYA'DAN İTHAL EDİLEN AYÇİÇEK YAĞINDA HERHANGİ BİR SORUN YOK

Ayçiçeği yağı regülasyonu çalışmaları hakkında da bilgi veren Güldal, “Kendi satış noktalarımız, Tarım Kredi Kooperatif Marketler ve PttAVM.com üzerinden 5 litrelik Ayçiçek yağını 129 liradan satışa sunduk. Amacımız piyasadaki yağ fiyatlarının aşağıya çekilmesiydi ki şimdiden 5 litrelik yağlar 150-160 liralara geriledi” dedi. Rusya’dan yaptıkları ayçiçeği yağı sevkiyatında herhangi bir problem olmadığını anlatan Güldal, “Şu ana kadar 42 bin tonluk ayçiçeği yağı almayı planladık. Bunun 24 bin tonu geldi. Yüklemede olan, teslim yerinde hazır bekleyen 18 bin ton yağımız da geliyor. İhtiyaç durumunda ilave tedarik imkanlarımız da mevcut” şeklinde konuştu.

2024 Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücreti ne kadar? Ramazan... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN YAĞ VE BAKLİYAT STOKU YETERLİ Mİ?

Türkiye’nin bakliyat stokunun yeterli olduğunu anlatan Ahmet Güldal, “Sayın Bakanımız da açıkladı, bakliyatımız bir sonraki sezona devir yapacak düzeyde stoklarda mevcut. Baldo pirinç, Osmancık pirinç, mercimek çeşitleri, nohut çeşitleri, kuru fasulye bunları piyasanın yaklaşık olarak yüzde 30-50’si arasında daha ucuza satıyoruz. Rağbet de çok fazla. Burada yine satışlarımızı TMO Satış Noktaları, Tarım Kredi Kooperatif Marketler ve PttAVM üzerinden yapıyoruz" dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading