Yandex Metrica
SON DAKİKA
Avrupa'yı Türkler kurtarıyor: TANAP gazı Yunan'dan sonra tüm Balkanlar'ı besleyecek

Avrupa'yı Türkler kurtarıyor: TANAP gazı Yunan'dan sonra tüm Balkanlar'ı besleyecek

Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Yunanistan ve İtalya'ya ulaştıran TANAP, Balkanlar'da yayılıyor. Gaz hattını Yunan topraklarından Bulgaristan'a taşıyan ara bağlantı hizmete girdi. Romanya, Makedonya, Sırbistan, Macaristan ve Slovakya hattın kendilerine de gelmesi için sabırsızlanıyor.

Ekonomi

23.01.2024, 19:53

Önce Balkanlar sonra Avrupa'yı doğalgaz konusunda Rusya'ya bağımlı olmaktan kurtaracak anlaşma sessiz sedasız imzalandı. Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Yunanistan ve oradan da İtalya'ya taşıyan TANAP/TAP, sınır bölgesine kurulan ara bağlantıyla (interkonnektör hattı) Bulgaristan'a uzatıldı. Sofya'nın kış için eli şimdi epeyce rahatladı. 

Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis'i kardeş Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in elini sıkmaya mecbur eden projenin açılış törenine Bulgaristan dışında Sırbistan, Romanya ve Makedonya liderleri de katıldı. Törene koşa koşa gelenlerden Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, "Bu boru hattı Avrupa'nın enerji güvenliği açısından oyun değiştirici. Bu proje özgürlük demektir" dedi. 

Ev sahipleri dikkat! 2024 emlak vergisi ödeme tarihi: Emlak vergisi... Haberi Görüntüle

İHRACAT 2 KATINA ÇIKARILACAK 

İlham Aliyev

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'daki törende konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Azerbaycan gazı iki yıldır Avrupa pazarında ve şimdi de Bulgaristan'da. Güney Gaz Koridoru (TANAP) Avrupa'nın enerji haritasını değiştiriyor. Projenin ana sağlayıcısı olmaktan gurur duyuyoruz. Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz gaz sahamızdaki üretim miktarını artıracağız. Azerbaycan Avrupa için yegane güvenilir gaz tedarikçisi olacaktır" dedi. 

Aliyev'in verdiği bilgilere göre, Azerbaycan 2021 yılında 19 milyar metreküp doğalgaz ihraç etti ve bunun 8,2 milyar metreküpü Avrupa'ya gönderildi. Azerbaycan ile Avrupa Komisyonu arasında Hazar doğalgazının 2027 yılına kadar iki katına çıkarılmasına yönelik anlaşma mevcut. 

Çiftçiler heyecanlı! Yerel seçim sonrası gübre fiyatları ne olur 2024?... Haberi Görüntüle

GÜNDE 27 MİLYON METREKÜP ALIYORLAR

TANAP'ın Türkiye'de bittiği noktada TAP başlıyor ve boru hattı Yunan topraklarına girerek oradan Arnavutluk'a, oradan da Adriyatik'i geçerek İtalya'ya uzanıyor. Enerjide 7 ülkeyi birbirine bağlayan sistem önümüzdeki yıldan itibaren öncelikle Balkanlar olmak üzere tüm Avrupa'yı Rusya'ya bağımlılıktan kurtaracak potansiyel taşıyor. 

Hazar'daki Şahdeniz sahasında Azerbaycan'ın kanıtlanmış 1,2 trilyon metreküp gazı bulunuyor. Cumhurbaşkanı Aliyev, ülkesindeki diğer bölgelerle birlikte toplam rezervin 2,6 trilyon metreküp olduğunu söylüyor. 

Şu an itibariyle Avrupa'ya günde yaklaşık 27 milyon metreküp Azerbaycan gazı gönderiliyor. Bu rakam 2021 yılında toplamda 8,2 milyar metreküp oldu. Avrupa'ya gaz ihracı 2023'ten itibaren 12 milyar metreküpe çıkacak. 

Son dakika: Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonist yeni vergi... Haberi Görüntüle

ÜLKELER ŞİMDİDEN SIRAYA GİRDİ

Törende ellerini ovuşturan liderlerden Romanya Başbakanı Nicolae-Ionel CiuCa, gaz arzını çeşitlendirmek için tüm fırsatların kullanılması gerektiğini söyledi ve "Bu proje aynı zamanda tedariğin iyileştirilmesine katkıda bulunacaktır" dedi. 

Sırp Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic ise projeden ötürü Yunan ve Bulgar liderleri kutladı, "Bu hat Sırbistan için de çok önemli. Şunu söylemeliyim ki dostumuz Aliyev olmadan alternatif doğalgaz kaynağı bulmak şu an için mümkün değil" ifadelerini kullandıktan sonra Aliyev'e dönerek "Sevgili dostum, şu an Avrupa'da çok popülersin. Bunun sırrını senden öğrenmeliyim" dedi. 

Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski ise projenin Güneydoğu Avrupa için çok büyük önemde olduğunu söyleyerek "Şu an Avrupa'nın en popüler adamıyla konuşuyoruz, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile... Fakat yeni telefon numarasını bilmiyoruz, belki numarasını değiştirmiş olabilir" şeklinde espri yaptı. 

Kaçıran kaçırana! Bakanlık tek tek inceledi: 47 milyar liralık vergi... Haberi Görüntüle

ENERJİ HARİTASI DEĞİŞİYOR 

Rumen Radev ve İlham Aliyev

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ise Azerbaycan-Türkiye hattının Yunanistan'dan Bulgar topraklarına uzatılmasının Avrupa'nın enerji haritasını değiştireceğini ifade ederek şunları söyledi: 

"Dün çok önemli bir teklif aldım. Aslında 4 ülkeye gaz tedariki konusunda yetkilendirildim. Bu ülkeler Bulgaristan dışında Romanya, Macaristan ve Slovakya. Azerbaycan'dan gelecek ek gazın paylaşımı konusunu Avrupa Komisyonu Başkanı ile müzakere etmemi istiyorlar."

Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı hizmete giriyor! Süre 15 dakikaya... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE DAHA DA 'VAZGEÇİLMEZ' OLACAK

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Yatırım Bankası tarafından fonlanan 240 milyon avroluk interkonnektör hattının önümüzdeki dönemde Romanya, Makedonya, Sırbistan, Slovakya ve Macaristan'a uzatılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu durum, Avrupa'ya gaz tedariği konusunda Türkiye'nin önemini daha da artıracak. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading