Yandex Metrica

Sitede Ara

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz mesajı piyasaları karıştırdı! İngiltere'den 25 baz puanlık hamle geldi

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz mesajı piyasaları karıştırdı! İngiltere'den 25 baz puanlık hamle geldi

Küresel enflasyonist baskı Avrupa Birliği ile İngiltere'yi de faiz yükseltmeye zorluyor. Londra bu konuda adım atarken, Avrupa Merkez Bankası ise faiz artışı sinyali verdi.

Ekonomi

23.01.2024, 18:45

Dünyanın gözü Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz kararına çevrilmişken Avrupa'dan ardı ardına gelen iki adım piyasaları hareketlendirdi. 

İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,50'ye çıkardı.

BoE Para Politikası Kurulu, 875 milyar sterlin seviyesindeki varlık alım programını ise değiştirmedi.

Para Politikası Kurulu tutanaklarında faiz artırma kararının oy birliği ile alındığı belirtildi. Kuruldaki 9 üyeden 4'ünün ise enflasyon beklentilerini azaltmak için BoE'nin daha hızlı hareket etmesi gerektiğine dikkati çekerek politika faizini 50 baz puan artırma yönünde oy kullandığı kaydedildi.

BoE, İngiltere'deki yaşam maliyetinin artmasıyla enflasyonu indirmeye yardımcı olmak için politika faiz oranını artırma baskısı altında bulunuyordu.

Banka, en son 16 Aralık 2021’de yüzde 0,15 baz puanlık faiz artırım kararı almıştı.

Altın Uzmanı Şirin Sarı'dan gram altın için yatırımcılara uyarı: Dikkat etmezseniz... Altın Uzmanı Şirin Sarı'dan gram altın için yatırımcılara uyarı: Dikkat... Haberi Görüntüle

DAHA DA YÜKSELEBİLİR 

Tutanaklarda, politika faizindeki 0,25 baz puanlık artış kararının işgücü piyasasının sıkılaşması ve süreklilik arz eden fiyat baskılarından sonra alındığına vurgu yapılarak, enflasyonu düşürmek için bankanın politika faizini daha da yükselteceğine işaret edildi.

Küresel tedarik zincirleri ekonomilerde hızlı toparlanmaya ayak uydurmak için mücadele ederken, dünya çapında birçok ekonomide enflasyon yükselmesi dikkati çekti ve İngiltere’de enflasyon geçen yılın aralık ayında yıllık bazda yüzde 5,4 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

İngiltere Merkez Bankası, enflasyonun Nisan 2022’de yüzde 5 yerine 7,25 seviyesinde tepe yapacağını tahmin ederken, 2022 için TÜFE tahminini yüzde 3,5’ten yüzde 5,75’e çıkarması dikkati çekti.

Analistler, enflasyon baskısıyla BoE'nin 2022'de faiz oranlarını artırmaya devam edeceğini belirterek, bu artışların hızı ve büyüklüğü konusunda belirsizlik olduğunu vurguladı.

Bu arada, BoE, İngiliz ekonomisi için 2022 yılı GYSH büyüme tahminini de yüzde 5'ten yüzde 3,75'e indirdi. Bankanın faiz kararının açıklanmasından sonra, İngiltere tahvil getirilerinde yükseliş görüldü.

Merkez Bankası Başkanı Karahan: En büyük önceliğimiz enflasyonla mücadele Merkez Bankası Başkanı Karahan: En büyük önceliğimiz enflasyonla mücadele Haberi Görüntüle

ECB YAKINDA FAİZ ARTIRACAK

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise henüz faiz artırımı yönünde somut bir atmasa da bunun sinyalini vererek piyasaların dalgalanmasına yol açtı.

ECB Başkanı Christine Lagarde'ın bugünkü para politikası toplantısının ardından yaptığı açıklamalar sonrası tahvil piyasalarında ECB'nin haziranda 10 baz puan faiz artışına gideceği fiyatlanmaya başlandı.

ECB Yönetim Konseyi, bugünkü toplantısında, faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldı. Buna göre, politika faizi sıfır, mevduat faizi yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizi de yüzde 0,25'te sabit bırakıldı.

Toplantı sonrası ECB Başkanı Lagarde'ın yaptığı açıklamalar, birçok varlık fiyatında oynaklığı beraberinde getirdi.

Lagarde, enflasyonun ECB'nin enflasyon hedefine daha da yaklaştığını belirterek, para politikası kurulu üyelerinin tamamının enflasyon konusunda endişeli olmaya başladıklarını ifade etti.

Politika faizinin artırımına, gelen verilere göre karar verileceğini aktaran Lagarde, faiz artışı konusunda ise aceleci davranmayacaklarını söyledi.

Lagarde'ın açıklamalarıyla tahvil piyasalarında ECB'nin haziranda 10 baz puan faiz artışına gideceği fiyatlanmaya başlarken, yıl sonuna kadar toplam 40 baz puan faiz artışı yapılacağı öngörülüyor.

Lagarde'ın konuşmaya başlamasıyla artan avro/dolar paritesi, yüzde 1 değer kazanarak 18 Ocak'tan bu yana en yüksek seviye olan 1.1399'a yükseldi.

Dolar karşısında değer kazanan sterlin/dolar paritesinin günlük kazancı da yüzde 0,3'e yaklaştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading