Yandex Metrica
SON DAKİKA
Atilla Yeşilada 'biraz içinizi karartayım' diyerek paylaştı: Bu yaz dolar 20'yi görür

Atilla Yeşilada 'biraz içinizi karartayım' diyerek paylaştı: Bu yaz dolar 20'yi görür

Piyasalara dair karamsar yorumlarıyla tanınan ünlü ekonomist Atilla Yeşilada dolar/TL paritesi ve enflasyon konusunda yine kabus tablosu çizdi.

Ekonomi

23.01.2024, 19:26

Ekonomist Atilla Yeşilada, dolar/TL paritesi, enflasyon, işsizlik, borsa ve hayat pahalılığının ne olacağına ilişkin yaptığı değerlendirmede yine karamsar bir tablo çizdi. "Bu yaz ekonomiyi neler bekliyor?" başlığıyla yayınladığı vidyoda "Biraz içinizi karartayım" diyen Yeşilada, Türkiye'nin enflasyonda hızla 3 haneye doğru seyretmekte olduğunun altını çizdi. 

Turizm sayesinde ekonominin en az 1,5 milyonluk ek istihdam şansı yakalayacağını, temmuz ve ağustos aylarında da 'vatandaşın cebinin bayram edeceğini' dile getiren Yeşilada, öte yandan kurlar üzerinde baskının sürmekte olduğunu ve kısa bir süre sonra sermaye kontrolü rejimine geçileceği iddiasını sürdürdü. 

"Kur üzerinde baskılar devam edecek. Sermaye kontrolleri senaryom hâlâ geçerli, Kurban Bayramı sonrası yılın ilk yüksek risk dönemi başlıyor" diyen Yeşilada, bu yaz dolar/TL paritesinin ise 20'yi göreceğini savundu. İşte Yeşilada'nın tahminlerinden önemli satır başları...

Kadınlara aylık 1000 TL nakit desteği başladı! 2024 Sosyal yardıma... Haberi Görüntüle

TURİZM İYİ GİDİYOR, HAZİNEDE PARA BOL

"Temmuzda hükümet kesenin ağzını açacak. Uzun yıllar sonra ilk kez asgari ücrete yıl ortasında da bir zam yapılacağı haberlerinin çoğaldığını görüyoruz. Bayram geliyor, hazinede bol miktarda para var. Şahsi kanaatim bunu emekliye dağıtırlar. Emekli ikramiyelerine de zam yapılacaktır. Turizm de iyi gidiyor. 2019 sezonunu yakalamasak bile ona benzer performans göstereceğiz. Bu olumlu tablonun devamı için kolumu bacağımı verirdim ama böyle gitmeyecek. Enflasyonda 3 haneyi göreceğiz. Beklenti anketleri de bu yönde. Hammadde fiyatları o kadar belirsiz ki. Talep artıyor, arz aynı yönde artmıyor, artması da mümkün değil. Gıda fiyatları da düşmez. Yaz aylarında bile tarım girdi maliyetleri bu kadar yüksekse kimse size ucuza mal satmayacaktır." 

DMM'den 'Dolar 40 lira olacak' iddialarına yalanlama: 'SPK ve TCMB... Haberi Görüntüle

BİR ŞOK DAHA YAŞAYABİLİRİZ

"Bir kur şoku daha yaşayacağız. Zaten bir tanesini yaşadık; 14,50'den 17,30'a geldik. Kurban Bayramı'ndan sonra kurların da yeniden yükseldiğini görebiliriz. Çeşitli tahminleri okuyorum, benim tahminim Amerikan Doları'nın 20 TL'yi göreceği şeklinde. Londra merkezli ekonomik araştırma şirketi Capital Economics, yıl sonu dolar/TL tahminin 18'den 24'e yükseltti! 2023'ün ilk yarısında kurların 26'yı göreceğini söylüyorlar!"

"Döviz işlemlerine ciddi kısıtlama gelecek. Bankalardan 50 bin dolardan çekmeye çalışın bakalım, kaç tane sorgu sualden geçiyorsunuz. Döviz yok diyecekler, bugün yok yarın gel diyecekler. Ama tahminlerimde yanılıyor olabilirim."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading