At şişeyi doldur cebi! Depozito iade sistemi başladı: Bakan Kurum detayları açıkladı

Sakarya'da "Depozito İade Sistemi Tanıtım Toplantısı"nda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Bu sistem özelinde herkesin düşüncelerini aldık ve bu sistemin temellerini attık. Bu sıfır atığın en önemli adımıdır. Geri dönüşümle yüzde 30 hammadde sağlıyoruz. Depozito uygulaması sistemimizle birlikte, AB mutabakatı ile zorunlu hale gelmiş bir işi de başlatmış oluyoruz." dedi.
Tek kullanımlık içecek ambalajlarının dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması için hazırlanan Depozito Yönetim Sistemi hayata geçti.
5 bin noktaya depozito iade makinesi yerleştirilecek. Su, soda, kola, bira şişeleri 25 kuruşa toplanacak. Ödemeler için Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden e-cüzdan açılacak. Biriken paralar alışverişlerde kullanılabilecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Depozito İade Sistemi Tanıtım Toplantısı"nda konuştu.
''Ulusal depozito yönetim sistemini başlatıyoruz. Bu sistem ülkemizin ekonomisine katkı sunacak. Doğayı korumak için önlem alıyoruz. Adeta bir seferberlik şuuruyla hareket ediyoruz.'' diyen Bakan Kurum, ''Çevreyi korumadan 7 kıtada iz bırakan bir ülkeyiz. Sıfır atık hareketimiz insanlığı bir armağandır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 5 milyon katı atık çıkıyor. Bu atıkların yüzde 25'ini içecek ambalajları oluşturuyor.'' ifadelerini kullandı.
''SIFIR ATIĞIN EN ÖNEMLİ ADIMIDIR''
Bu sistemle yılda 200 binden fazla pet şişe toplamayı hedeflediklerini belirten Bakan Kurum, şu ifadeleri kullandı;
''Bu sistem özelinde herkesin düşüncelerini aldık ve bu sistemin temellerini attık. Bu sıfır atığın en önemli adımıdır. Geri dönüşümle yüzde 30 hammadde sağlıyoruz. Depozito uygulaması sistemimizle birlikte, AB mutabakatı ile zorunlu hale gelmiş bir işi de başlatmış oluyoruz. Geri dönüşümle yüzde 30 hammadde sağlıyoruz. Bu sistemle yılda 200 binden fazla pet şişeyi toplamayı hedefliyoruz. Depozito yönetim sisteminin 81 ilde yüzde 100 uygulanması demek ülkemize her yıl 500 milyon eurodan fazla yatırım demek. Geleceğimize çok daha güzel bir ülke bırakmak demek.''
DOA UYGULAMASI NASIL ÇALIŞIYOR?
İLK ADIM: Tüketiciler iade süreçlerinde “DOA” dijital uygulamasını telefonlarına yüklüyor.
İKİNCİ ADIM: Depozito iade makinelerine QR kod okutuluyor ve ambalajlar depozito makinelerine yükleniyor. Böylelikle iade edilen ambalajlara karşılık gelen teşvik bedelini dijital cüzdanlarda birikebiliyor.
ÜÇÜNCÜ ADIM: Uygulamada biriken tutar, anlaşmalı mağazalar, marketler ve restoranlarda QR okutularak kullanılıyor. Yine biriken bakiye, transfer yoluyla banka hesaplarına aktarılabiliyor.
DOA İLE YILDA 520 MİLYON AVRO KAZANÇ SAĞLANACAK
*Yıllık 120 milyon avro geri kazanım geliri,
*İkincil ham madde kullanımından 250 milyon avro kazanç,
*Atık ithalatında 50 milyon avro azalma,
* Yerel yönetimlerin atık bertarafı ve elektrik kullanımından 100 milyon avro tasarruf sağlanacak.
EKONOMİDE TASARRUF ÇEVREDE TEMİZLİK HEDEF YILDA 25 MİLYAR ATIK ŞİŞE
*Denizlerdeki plastik kirliliği azaltılacak.
*Düzenli depolama sahalarında alandan tasarruf edilecek.
*Enerjiden tasarruf sağlanacak.
*Teknoloji transferi ve yerli üretimde ekonomiye katkı sağlanacak.
*Kayıt dışı üretim engellenecek.
DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Ajansı’nın (TÜÇA) uygulayıcısı olduğu Depozito Yönetim Sistemi kapsamında “Depozitosu Olan Ambalajlar” (DOA) logosu olan plastik ve cam şişeler ile alüminyum ambalajlar DOA İade Makineleri’ne bırakılıyor, depozito iadesi tüketici tarafından cüzdanına yatırılıyor ve toplanan ambalajlar geri dönüştürülerek yeniden kullanıma kazandırılıyor.
