Yandex Metrica
SON DAKİKA
Asgari ücrete ara zam müjdesi! 8.500 TL + 1000 TL %20'lik fark hesaplara yansıyacak

Asgari ücrete ara zam müjdesi! 8.500 TL + 1000 TL %20'lik fark hesaplara yansıyacak

Son dakika… ‘Asgari ücrete zam gelecek mi?’ sorusunun cevabı pek çok vatandaş tarafından merakla araştırılıyor. Ankara’dan gelecek açıklamalar asgari ücretliler tarafından dört gözle beklenirken, SGK Uzmanı Emin Yılmaz, mevzuatın zam için uygun olduğunu söyleyerek, “TÜRK-İŞ’in açlık sınırı Şubat ayı için 9.425 lira. Asgari ücret bunun altında kaldı. Arada yüzde 20’ye yakın bir fark var. Çalışma Bakanlığı bunu sebep göstererek toplantı çağrısında bulunabilir” açıklamasında bulundu. Yılmaz, asgari ücrete zam için 15 Nisan sonrasında düzenlenmesi beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısını işaret etti.

Ekonomi

23.01.2024, 20:38

Son dakika haberi… 2021'de 2.832,90 TL olan en düşük asgari ücret 2022 yılının ilk yarısında 4.253,40 TL'ye yükseltilmişti. Enflasyon oranlarının artmasının ardından ara zam sonrası 5.500 TL olan asgari ücret Ocak 2023’te brüt ücret 10.008, net 8.506,80 liraya yükseltilerek 2 yıl içinde rekor bir artış gösterdi. Net asgari ücretteki artış oranı ocak ayına göre yüzde 100, temmuz ayına göre yüzde 54,66 olurken, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 74,43 olarak gerçekleşti. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in emekli maaşının en düşük 7.500 TL olacağının açıklamasının ardından gözler asgari ücrete çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından emekli maaşına yönelik yapılan zam açıklaması ise asgari ücteye ara zam beklentisini arttırdı. Milyonlarca çalışan merakla "Asgari ücrete bu yıl zam yapılır mı?" sorusuna cevap bekliyor.

ŞOK RAMAZAN İNDİRİMLERİ! 16 Mart 2024 ŞOK marketlerde kaçırılmayacak fırsatlar... Haberi Görüntüle

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

2023 yılı için asgari ücretleri açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan enflasyon oranlarının hızla aşağıya düşüşüne şahitlik edeceklerini dile getirmiş, yıl içinde ara zam yapılıp yapılmayacağına dair ise, “Enflasyonu inşallah yıl ortasında yüzde 30'lu, yıl sonunda yüzde 20'li rakamlara indirmekte kararlıyız. Ülkemizdeki her kesimden, her vatandaşımdan hesabını bu hedefe göre yapmasını istiyoruz. Asgari ücreti belirlerken, hem geçmiş kayıpları telafi edecek hem de önümüzdeki yıla dair enflasyon öngörümüzü destekleyecek bir yaklaşım benimsedik. Şayet beklenmedik bir tabloyla karşılaşırsak, tıpkı geçen yıl olduğu gibi yine bir ara düzenleme yapmaktan da kaçınmayız. Ülkemizde her kesim gibi işçilerimizin, emekçilerimizin, çalışanlarımızın gelir ve refah seviyesini artırmış bir yönetim olarak, bundan sonra da hiç kimsenin hakkının zayi olmasına meydan vermeyiz. Biz, milletimiz ile birlikte varız, milletimiz için varız. Milletimizle birlikte var olmayı sürdüreceğiz. Diğer tüm hususlar gibi asgari ücretle ilgili adımları da bu hissiyatla atıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Faizsiz evlilik kredisine İstanbul'dan başvuru yapılır mı? İstanbul, Ankara ve... Haberi Görüntüle

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM GELECEK Mİ?

Konuya ilişkin Mynet’e açıklamada bulunan SGK Uzmanı Emin Yılmaz, asgari ücrete zam beklentisi olan vatandaşları heyecanlandıracak Asgari Ücret Tespit Komisyonu mevzuatına dikkat çekti. Enflasyon verilerinin asgari ücreti belirlemede en önemli etken olduğunu dile getiren Emin Yılmaz, “Burada komisyon var. 2016 ve öncesine bakıldığında Asgari Ücret Tespit Komisyonu yılda bir kez toplanıyordu. Ama 2016-20 seneleri arasında bu yılda iki keze çıktı. TÜFE Ocak 2023’te yüzde 6,65, Şubat ayında ise 3,15 seviyesinde geldi. Yıllık bazda ise yüzde 55 olarak açıklandı. Ama hedef olarak yıllık bazda yüzde 20’nin altına düşürülmesi hedefleniyor. Şu anda da o hedefe doğru ilerleniliyor. Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz sene asgari ücret açıklamasını yaparken ihtiyaç olursa tabi ki de bir artış yapılacaktır denildi. Bakanımız Vedat Bilgin de yüzde 20’nin altına doğru ilerlediğimiz için şu an bir gerek yok ama gerek olursa bununla ilgili bir iyileştirme yapılabileceğinin sinyallerini vermişti. 2000 senesinin öncesinde bakıldığında bir yılda asgari ücrete 3 kez zam yapıldığını görüyoruz. Burada da yapılma olasılığı muhtemel gözüküyor. Mevzuat da buna uygun. İçinde bulunulan durum itibarıyla Çalışma Bakanlığı vasıtasıyla olağanüstü bir çağrı yapılıp toplantı yapılarak asgari ücreti yükseltmek mümkün.” dedi.

Kredi sınırı düşürülünce ne olur? Kredi faizleri artar mı, düşer... Haberi Görüntüle

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLABİLİR?

Şuan 8 bin 506 TL olan net asgari ücrete ara zam gelmesi durumunda ne kadara yükseleceğini değerlendiren Yılmaz, bu noktada asgari ücret zammının dayandırılacağı ve TÜRK-İŞ tarafından açıklanan açlık sınırına değindi.

Yılmaz, TÜİK tarafından açıklanan veriler ışığında Şubat ayı için 9.425 lira olan açlık sınırının asgari ücret üzerine çıktığını söyledi. Arada yüzde 20’ye yakın bir fark olduğunu kaydeden Yılmaz, "Çalışma Bakanlığı bunu sebep göstererek toplantı çağrısında bulunabilir. Burada en erken Nisan ayının 15’inde ya da sonunda Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanma ihtimali mevcut. En büyük sebep de en düşük emekli aylığının zamlanmasının ardından oluşan beklenti” ifadelerini kullandı.

Kamuya 14320 personel alımı! Nisan-Mayıs 2024 tarihlerinde KPSS şartsız sözleşmeli... Haberi Görüntüle

ENFLASYON VERİLERİ ETKİLİ OLACAK

Asgari ücretin ara zam alıp almayacağına yönelik en önemli etkenlerden biri olan enflasyonun Mart ayında TÜİK tarafından açıklanması bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ara zammın belirlenmesinde etkili olacak mart ayı enflasyon oranını 3 Nisan Pazartesi açıklayacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading