• G.ALTIN

    4.345,98

  • DOLAR

    39,2169

  • EURO

    45,2700

  • BIST 100

    9.311,88

  • BITCOIN

    $105.932

Asgari ücret komisyonu şekilleniyor! 2025 rakamlarını belirlemek için masada 4 işçi yer alacak

Asgari ücret komisyonu şekilleniyor! 2025 rakamlarını belirlemek için masada 4 işçi yer alacak

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamaları için belirlenen 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu şekillenmeye başladı. 2025 rakamları için masada yer alacak işçileri temsilen aşçı, kuaför, taşeron ,işçi ve basın mensubu yer alacak. 

 

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleyecek olan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer alacak meslekler belli oldu. 2025 rakamları için işçileri temsilen aşçı, kuaför, taşeron işçi ve basın mensubu asgari ücretin belirlenmesi konusunda yardımcı olacak. 

"ORTADA DOLANAN RAKAMLARI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Bazı rakamların ortalıkta gezdiğine değinen TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay, "Bazı çevrelerin dile getirdiği, ortadaki dolaşan rakamları kabul etmek mümkün değil. O rakamlar toplumu mutlu edecek rakamlar değil. 2025'teki asgari ücretin, işçinin ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak bir düzeyde olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

TESPİT KOMİSYONUNDA 4 İŞÇİ YER ALACAK 

İşçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunda, işçileri TÜRK-İŞ, işverenleri ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edeceği açıklandı. Tespit Komisyon'unda işçi kesimini temsil eden 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetine, Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar başkanlık yapacak. TÜRK-İŞ heyetinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 4 işçi yer alacak. Aşçı Selma Sayın, kuaför Nihan Koçak, Karayollarında taşeron işçi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven bu yıl Komisyonda asgari ücretin belirlenmesinde sorun ve talepleri dile getirecek.

ZAMLI MAAŞLAR ŞUBAT AYINDA ALINACAK

TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay, yeni asgari ücret rakamının 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe gireceğini söylerek, asgari ücretli çalışanların zamlı ilk maaşlarını ise şubat ayında alacağını belirtti. IMF yetkililerinden kredi derecelendirme kuruluşlarına, ekonomistlerden siyasi partilere kadar farklı kesimlerin, aylar öncesinden asgari ücret rakamını konuşmaya başladığına değinen Atalay, asgari ücretin konuşulmasıyla ürün ve hizmet fiyatlarına zam yapılmaya şimdiden başlandığını söyledi.

20'DEN FAZLA KALEMİ İLGİLENDİRİYOR 

Taban ücret olan asgari ücretin, süreç içerisinde yaygın ücret ve çalışanların büyük bölümünün geçim ücretine dönüştüğünü belirten Atalay, asgari ücret rakamının kıdem tazminatı, işsizlik ödeneği, Genel Sağlık Sigortası primi de dahil 20'den fazla kalemi ilgilendirdiğine dikkat çekti.

ASGARİ ÜCRET TİS NİTELİĞİNDE 

Asgari ücretin Türkiye'deki en büyük Toplu İş Sözleşmesi (TİS) niteliğinde olduğunu söyleyen Atalay, açıklamasında şu sözlerle yer verdi:

"Bundan dolayı asgari ücrete sadece ücret olarak bakmamak gerekiyor. 2025'teki asgari ücretin işçinin ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir düzeyde olması gerekiyor. Bu rakamı arkadaşlarımız ilerleyen günlerde tespit edecek. Bu rakam TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulunun önüne gelecek ve ardından kamuoyuyla paylaşılacak."

Tahmin edline rakamalar hakkında açıklama yapan Atalay, "Bazı çevrelerin dile getirdiği, ortadaki dolaşan rakamları kabul etmek mümkün değil. O rakamlar toplumu mutlu edecek rakamlar değil." dedi.

AÇIKLANAN RAKAM YAŞAM KOŞULLARINI İYİLEŞTİRMELİ

Komisyon üyesi Durmuş Öztürk, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda geçen yıl da işçileri temsil ettiğini belirterek, 11 yıldır taşeron işçi olarak çalıştığını ve asgari ücret aldığını dile getirdi.  Komisyonda hem taşeron işçilerin hem de asgari ücretlilerin sesi olacağını ifade eden Öztürk, çalışanların yaşam şartlarını iyileştirecek bir rakamın açıklanmasını beklediklerini söyledi.

"YAŞAM MÜCADELESİ VERİYORUM"

Kuaför Nihan Koçak da evinin kira olduğuna değinerek, "Eşimden 5 yıl önce ayrıldım. Çocuklarımla birlikte yaşam mücadelesi veriyorum, çok zorlanıyorum. Komisyonda asgari ücretlilerin diliyle çalışacağız." ifadelerinde bulundu. Üç yıldır gazetecilik yaptığını söyleyen Basın mensubu Sezer Özseven, asgari ücret düzeyinde bir gelire sahip olduğunu söyledi.

"İYİ BİR ASGARİ ÜCRET RAKAMI İSTİYORUZ"

Mevcut asgari ücretle günün koşullarında geçinmenin çok zor olduğunu dile getiren Özseven, "Asgari ücretin beklenen enflasyon kadar artması, çalışanların kira ve gıda giderlerinin karşılanmasını mümkün kılmıyor." ifadesinde bulundu. Aşçı Selma Sayın da "Geçim koşullarının iyileşmesi için iyi bir asgari ücret rakamı istiyoruz." dedi.

 

Avatar
Tolga Çolak