Yandex Metrica

Sitede Ara

Arife günü çalışan fazla mesai ücreti alacak mı?

Arife günü çalışan fazla mesai ücreti alacak mı?

Ramazan Bayramı bu sene 2 Mayıs 2022 Pazartesi günü, arife ise 1 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek. Ramazan Bayramı'na sayılı günler kaldı. Bu hafta sonu milyonlarca insan için Ramazan Bayramı tatili başlamış olacak. Genel ve ulusal bayramlarda işçiler çalışma olmaksızın tam mesai ücreti alırlar. Peki arife günü çalışan fazla mesai ücreti alacak mı?

Ekonomi

14.02.2024, 05:51

Ramazan Bayramı tatili arife gününün yarısı itibari ile başlayacak. Bayram tatilinde çalışanlar alacağı mesai ücreti çalışma saatlerine göre belirlenir. Bu yıl arife günü 1 Mayıs günü, Ramazan Bayramı ise 2 Mayıs 2022 Pazartesi günü başlayacak. Peki arife günü çalışan fazla mesai ücreti alacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten KDV açıklaması: Artış yapmadık Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten KDV açıklaması: Artış yapmadık Haberi Görüntüle

ARİFE GÜNÜ ÇALIŞANLAR MESAİ ÜCRETİ ALACAK MI?

Arife Günü resmi tatiller arasında yer alır. Resmi tatilde çalışmak istemeyen işçinin aynı hakları arefe günü için de geçerli durumdadır. Resmi tatillerde özellikle yarım günlük çalışıldığı içim tam gün çalışma işçinin onayıyla yapılır. Cem Kılıç konuyla ilgili şöyle demiştir:

Arife gününden önceki günlerde 45 saatin üzerinde çalışmış işçiye arife günündeki çalışması için fazla mesai ödenir. Ancak bu arife gününde çalışan her işçiye fazla mesai ödenecek anlamına gelmez. Arife günü İş Kanununa göre genel tatil günüdür ve genel tatil günlerindeki ücret ödeme kriterlerine göre işçiye ücret ödenir. Bayram tatili arife günü saat 13:00’dan itibaren başladığı ve arife gününü öğleden sonrası genel tatil günü olduğu için işçinin 13:00’dan sonra çalıştırılmaması gerekir, eğer işçi arife günü 13:00’den sonra çalıştırılırsa zamlı ücret ödenmek zorundadır. Arife günü saat 13:00’dan sonra yapılan çalışmalar için işçiye yarım günlük ilave ücret ödemesi yapılmalıdır.

Aylık maala çalışna bir işçinin toplam brüt ücreti30 güne bölünerek bir günlük ücret tutarının hesaplandığını söyleyen Kılıç,  "Çıkan rakam ikiyle çarpılarak bayram çalışmasının ücreti bulunuyor. Yani maaşı 5.000 lira olan bir işçinin günlük yevmiyesi 166 lira olarak hesaplanıyor. Bu işçiye bayramda çalıştığı her gün için 166 liraya ilaveten, ayrıca 166 lira ödeniyor. Bayramda çalıştığı gün için 166 lira değil, 332 lira alıyor. Eğer bayram günü buna ilaveten mesai de yapmışsa, yani 7.5 saatten fazla çalışmışsa her saat çalışması için de yüzde 50 fazlasıyla ücret ödeniyor" dedi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading