Yandex Metrica

Arçelik'ten Sisi'nin Mısır'ına 100 milyon dolar: Koç Holding o ülkeyi ihracat üssü yapacak

Arçelik'ten Sisi'nin Mısır'ına 100 milyon dolar: Koç Holding o ülkeyi ihracat üssü yapacak

Ankara ile Kahire arasındaki normalleşme adımları zikzaklı bir seyir izlerken Koç Holding'e bağlı Arçelik ilginç bir kararla öne çıktı. Şirket Mısır'da 100 milyon dolar yatırımla klima ve TV fabrikası kuracak.

Ekonomi

05.04.2024, 15:14

Beyaz eşya devi Arçelik, darbeci Abdulfettah el-Sisi yönetimindeki Mısır'a yatırım yapma kararı aldı. Şirket, 100 milyon dolarlık bir yatırımla bu ülkede beyaz eşya fabrikası kurarak 2 bin Mısırlıya istihdam yaratmayı hedefliyor. 

Çarpıcı bilgi Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasıyla duyuruldu. Şarm el-Şeyh'te geçtiğimiz günlerde düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı için Mısır'a giden Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmed Semir ile bir araya geldi. 

Yatırım kararının o görüşmede alındığı sanılıyor. Mısırlı Bakan Semir, "Şirket (Arçelik), 100 milyon dolarlık yatırımla yıllık 1,5 milyon elektronik cihaz üretim kapasiteli bir fabrika kurarak, iç pazara açılmayı ve yurt dışına ihracat yapmayı planlıyor. Fiili üretime ise önümüzdeki yılın sonunda başlanması bekleniyor" ifadelerini kullandı. 

Yılda 1,5 milyon adet elektronik cihaz üretim kapasitesine sahip olacak fabrikada ürünlerin yüzde 40'ının Mısır pazarına satılması, yüzde 60'ının ise ihraç edilmesi hedefleniyor. 

Ahmed Semir, Arçelik'in Mısır'ı ihracat üssü yapmayı hedeflediğini kaydetti. Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu ise şirketin Mısır pazarında ikinci faz klima ve TV yatırımı yapacağını söyledi. Bulgurlu'ya göre Koç Holding, Mısır'da finans, turizm, enerji ve otomotiv endüstrisine de yatırım yapmayı planlıyor. 

Arçelik Mısır'a kuracağı fabrikanın temelini 7 Aralık'ta atacak. 

Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacmi, 2005 yılında serbest ticaret anlaşması imzalanmasının ardından tırmanışa geçti ve 2021 itibariyle 6,7 milyar dolara ulaştı. Türkiye Mısır'a geçtiğimiz yıl 4,5 milyar dolarlık ürün ihraç etti. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading