Yandex Metrica

Aracınızdaki bu detayı biliyor musunuz? Bir araç 100 kilometrede kaç litre benzin, motorin ve LPG yakar? Yakıt tüketimi nasıl düşürülür?

Aracınızdaki bu detayı biliyor musunuz? Bir araç 100 kilometrede kaç litre benzin, motorin ve LPG yakar? Yakıt tüketimi nasıl düşürülür?

Bir araç 100 kilometrede kaç litre benzin, motorin ve LPG yakar? Yakıt tüketimi nasıl düşürülür? Araç sahipleri bu detayları araştırıyor. İşte yakıt tasarruf yöntemleri...

Ekonomi

25.04.2024, 09:10

Benzin, motorin ve LPG fiyatlarının artması sonrası araç sahipleri araçlarının 100 kilometrede yaktığı akaryakıta daha çok dikkat etmeye başladı. Birçok alanda etkili olan akaryakıt fiyatları günlük hayatta yapılan seyahatler için de önemli olmaya başladı. Peki Bir araç 100 kilometrede kaç litre benzin, motorin ve LPG yakar? Yakıt tüketimi nasıl düşürülür? 

Bir aracın 100 kilometrede ne kadar akaryakıt harcadığını öğrenmek için birden fazla yöntem kullanılabilir. Yeni nesil araçlarda 100 kilometrede harcanan yakıt miktarı gösterilirken eski nesil araçlara sahip vatandaşların araçlarının yakıt harcamasını hesaplamak için biraz matematik kullanması gerekiyor. 

Son dakika: Bakanlık rekoru duyurdu: Küresel ihracattan alınan pay tarihin en yüksek seviyesinde Son dakika: Bakanlık rekoru duyurdu: Küresel ihracattan alınan pay tarihin... Haberi Görüntüle

BİR ARAÇ 100 KİLOMETREDE NE KADAR YAKAR?

İlk olarak aracınızın yakıtı bitmek üzereyken depoyu tamamen doldurun. Bu kısım hesaplama aşamasında oldukça önemli. Sonrasında aracınızı hareket ettirmeden ayarlanabilir. Bunun için öncelikle kilometre sayacını sıfırlayın ya da hareket etmeden önce aracınızın kilometresini not edin. Daha sonra deponuza koyduğunuz benzinle gideceğiniz yol mesafesini tutara bölün. Böylece 100 km kaç litre benzin yakar hesaplayabilirsiniz. Bu hesaplamaya örnek verecek olursak şu şekilde hesaplanabilir: 

Aracınızın deposunu doldurduğunuzda 300 TL ödediniz. Deponuz bittiğinde ise sayacınız 500 KM gösteriyor. Burada yakıt hesaplama için yapacağınız şey şudur: Tutarı yola bölmek olacaktır. 300/600= 0.50 TL/KM yani aracınız kilometre başına 50 kuruş yakıyor. Bu da 100 kilometrede 50 TL yaktığı anlamına gelir. 

Lokantalarda ve kafelerde KDV oranları artıyor! Lokantalarda ve kafelerde KDV oranları artıyor! Haberi Görüntüle

YAKIT TÜKETİMİ NASIL DÜŞÜRÜLÜR? 

Vatandaşlar bir yandan da yakıt tüketimini düşürmenin yolları arıyor. İşte o yöntemler: 

  • Aracın bakımlarını aksatılmadan yaptırılmalı. Aracın verimliliğini azaltan ve yakıt tüketimini artıran nedenler ortadan kaldırmak için aracın rutin bakımlarını ihmal edilmemelidir.
  • Aracı makul bir hızla kullanılmalı. Araçlar, hıza bağlı olarak yakıt kullanır. Hızı azaltmak, araçta yakıt tasarrufu yapmanın en kolay yoludur. 
  • Vites kullanmaları dikkatli olmalı. Kalkışta ve düşük hızda iken düşük vites kullanmak normaldir ancak belirli hızda ilerlerken motoru yormamak adına araç doğru viteste kullanılmalıdır.
  • Ani fren yapmaktan kaçınılmalı. Şehir içi ulaşımda sık sık yapmak durumunda kalınan ani frenler, yakıt tüketiminde artışın en önemli sebeplerindendir.
  • Klima dikkatli kullanılmalı. Klimayı düşük hızda çalıştırmak yakıt tasarrufu sağlar.
  • Araç rölantide çalıştırılmamalı. Bekleme durumunda aracı çalışır halde tutmak, yakıt tüketimin artırır. Beklerken aracın motoru kapatılıp harekete geçince çalıştırılmalıdır. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading