Yandex Metrica

Sitede Ara

Araba alacaklar dikkat! Otomobil fiyatlarını düşürecek hamle: Şimdi tam zamanı araba almanın...

Araba alacaklar dikkat! Otomobil fiyatlarını düşürecek hamle: Şimdi tam zamanı araba almanın...

Araba almak isteyen milyonların gözü yeni gelişmelerde. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, geçtiğimiz günlerde ikinci araç alım satımında fırsatçılığı önlemek için yapılacak kısıtlamaları duyurmuştu. Bu önlemlerle birlikte araba fiyatlarının geri çekilmesi bekleniyor. Peki bu durum nasıl değişikliklere neden olacak? İşte konuyla ilgili flaş detaylar...

Ekonomi

23.01.2024, 19:40

Otomotiv sektöründe yaşanan fırsatçılığın önlenmesi için kısıtlamalar getiriliyor. Geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanı Mehmet Muş, otomotiv sektörüne düzenleme getirecek kısıtlamaları açıklamıştı. Sıfır kilometre araçların hiç kullanılmadan yüksek fiyattan satılmasının önüne geçilecek. İkinci el otomobiller ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmeden satılamayacak. Bu önlemlerle birlikte ikinci el araç piyasasına fiyatların değişmesi bekleniyor.

"İKİNCİ EL PİYASASINDA RAHATLAMA VAR"

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, açıklamasında şöyle konuştu:

Piyasada şöyle bir etki görülmeye başlandı. Araç tedariki anlamında hem bayilerde hem ikinci el otomobillerde şu anda bir rahatlama var. Burada tabi ki önemli etkenlerden birisi de faizlerin yüksek olmasından dolayı al sat diye tabir ettiğimiz kişilerin de sektörümüzden bir miktar elini çekmesi de bunda etkili oldu.

İnşallah bu yeni yönetmeliğe bu al-satçıların da eklenmesi bizim sektör temsilcileri olarak en büyük isteğimizdir. Bunlar tamamen piyasadan elini çektiğinde, bunlara bir cezai müeyyide uygulandığında piyasada araç sayısının da bollaşacağını, araya değerinde ulaşacağı enflasyonist ortamda rakamların giderek arttığı dönemde fiyatların dengeleneceği şeklinde artıları olacaktır.

"KAYIT DIŞINA CEZAİ MÜEYYİDE UYGULANMALI"

Bizim en büyük isteğimiz ve arzumuz çıkacak olan kanuna kayıt dışı diye tabir ettiğimiz kişilerin dahil edilmesidir. Bunlara bir cezai müeyyide uygulanmasıdır. Bu şekilde piyasada bir rahatlama çok daha belirgin bir şekilde gözükecektir.

Biz öyle kişilerle karşılaşıyoruz ki garajında veya iş yerinde bayide olmayan araçların her renginden bulunduran kişilerle karşılaşıyoruz. Önemli olan bu kişilerin bu araçları stoklamasını engelleyip bunların piyasaya sürülmesini sağlamaktır. Bu da kayıt dışılığın önüne geçmekle mümkün oluyor.

"SIFIR ARAÇ SATIŞLARI DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE"

Sıfır araç fiyatlarında düşüş olup olmayacağı hakkında ise şu ifadeleri kullandı:

Sıfır araç satışları düşme eğiliminde. Burada sıfır araç satışlarıyla ilgili çeşitli kampanyalara gelebilir. Distribütörler kampanya yapabilir buradan kar marjından fedakarlık edilip indirime gidilebilir. Vadelendirmede çeşitli kampanyalar düzenlenip araç piyasasının önü açılabilir.

İkinci elde 1 aya kadar satış adetlerinin yukarı doğru çıkmasını beklediklerini belirten Ertemel, "Yaz bittikten sonra biz tekrar araç satış rakamlarının yükseleceğini bekliyoruz. Çok fazla fiyatta bir etkileşim olmaz. Zaten durağanlıkta yüzde 3-5 civarında araç fiyatları geri geldi. Belki tekrardan eski rakamlarına yükselir." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading