Yandex Metrica
SON DAKİKA
Altını olan yaşadı! Bankalar 'bu fırsat kaçmaz' deyip duyurdu

Altını olan yaşadı! Bankalar 'bu fırsat kaçmaz' deyip duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yeni sistemin detaylarını açıkladı. Mevcut bilgiler ışığında, yastık altında tutulan altınların ekonomiye kazandırılması için 3 ayaklı bir sistem uygulanacak.

Ekonomi

23.01.2024, 18:48

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, 5 bin ton yastık altı altınının ekonomiye kazandırılması ve bu şekilde daha güçlü bir ekonomik sistem inşa edilebilmesi için 3 ayaklı bir sistem uygulanacak. Bu sisteme göre, rafineri ve bankalar sıkı bir işbirliğine girecek. Altın toplama ve dağıtım kanalları oluşturulacak. Kuyumcu, rafineri ve banka arasında mutabakat ve teyit sistemi oluşturulacak. Bu şekilde vatandaşlar, kolay bir şekilde kuyumcular üzerinden, ziynet gibi fiziki altınlarını sistemde işletebilecek.

Emeklilere zam müjdesi! SGK uzmanı o günü işaret etti: 12... Haberi Görüntüle

VATANDAŞIN MAĞDURİYETE UĞRAMAMASI İÇİN TÜM ÖNLEMLER ALINACAK

Haber Global'in haberine göre, vatandaşın fiziki altın teslim ve çekim sürecinde herhangi bir mağduriyet yaşamamasını sağlayacak teknolojik altyapı rafineriler tarafından oluşturulacak, bankalar tarafından da doğrulama altyapılarıyla desteklenecek.

Vatandaş fiziki altınını teslim ettiğinde isterse bankalarda bulunan altın hesaplarına isterse teslim ettiği altının TL karşılığının TL cinsi hesaplarına aktarım yapılmasını talep edebilecek. Aktarım işlemi, anlaşmaya göre kuyumcu veya rafineri tarafından anlık olarak gerçekleştirecek.

Milyonlarca emekliyi sevindiren haber geldi! Emekli maaşlarına ek ödeme ücretleri... Haberi Görüntüle

İSTENİLDİĞİ ZAMAN FİZİKİ ALTIN OLARAK GERİ ÇEKİLEBİLECEK

Vatandaş hesabına aktarım yapıldığına ilişkin bilgilendirme sistem tarafından sağlanacak. Böylece vatandaş kuyumcuda işlemini bitirmiş, fiziki altınını teslim etmiş ve bankaya altın veya TL olarak aktarmış olacak. Sisteme giren fiziki altın kuyumcu tarafından rafineriye teslim edilecek. Rafineri tarafından da rafinajı yapılmış altın bankaya teslim edilecek. Söz konusu fiziki altın karşılık olarak banka nezdinde tutulacak. Vatandaş finansal sisteme aktardığı altın tasarrufunu istediği şekilde değerlendirdikten sonra tekrar fiziki olarak çekmek istediğinde banka veya kuyumcu üzerinden rahatlıkla çekebilecek.

Piyasalarda seçim haftası! İslam Memiş altın yatırımcılarını uyardı: Fiyatlar sil... Haberi Görüntüle

KREDİ FAİZİNDE İNDİRİM SAĞLANACAK

Bankalar, mevcut bulunan altına ilişkin hesap türlerine ek olarak yeni hesap türleri üzerinde çalışma gerçekleştirilecek. Bankalar tarafından finansal sisteme kazandırılan altınlar karşılığında hesap sahibine diğer bankacılık ürünlerinde kredi faiz oranı indirimi gibi çeşitli avantajlar sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılacak.

Arnavutköy-İstanbul Havalimanı hattı açılıyor! Mesafe 8 dakikaya düşecek Haberi Görüntüle

ÇEYREK ALTIN HESABI GELİYOR

Bu yeni sistem dışında bir de ek olarak çeyrek hesabı uygulaması devreye girecek. Vatandaşların darphane üretimi ziynet altın tasarruflarına özel olarak katılım bankaları ve kamu bankalarında doğrudan çeyrek hesabı açması uygulaması 1 Mart'tan itibaren başlatılacak. Sistemin işleyişine örnek vermek gerekirse vatandaş 10 tane çeyrek altını banka şubesine götürdüğünde açtığı altın hesabının bakiyesini çeyrek altın cinsinden takip edebilecek. 

Arnavutköy-İstanbul Havalimanı hattı açılıyor! Mesafe 8 dakikaya düşecek Haberi Görüntüle

HESAPTA GÖZÜKEN ALTIN MİKTARI ÇEKİLEBİLECEK

Bu çeyrek altın hesaplarını değerleme şekillerinde değerlendirdikten sonra birebir hesabında gözüken altın miktarını fiziki olarak çekebilecek. Darphane bu süreçte gerekli ekspertiz desteğini bankalara sağlayacak. Çeyrek katılım ve vadeli hesaplarını da 15 Mart'tan itibaren uygulamaya alınacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading