Yandex Metrica
SON DAKİKA
Altında büyük patlama! Milyonlarca vatandaş kuyumculara akın etti! FED krizi başladı

Altında büyük patlama! Milyonlarca vatandaş kuyumculara akın etti! FED krizi başladı

ABD Merkez Bankası FED'in para poliitkasında daha da agresifleşeceği beklentileri altın piyasasını da alt üst etti. Altın cephesinde satışlar yoğunlaşırken, kayıp yüzde 6'ya geldi.

Ekonomi

23.01.2024, 19:12

Fed'in para politikasında şahinleşeceği beklentilerinin destek verdiği ABD Doları, altın fiyatını aşağı itiyor.

Emekli kartı nedir? Emekli kartı avantajları neler, nerelerde kullanılır? Emekli... Haberi Görüntüle

DOLAR 2 YILIN ZİRVESİNE ÇIKTI

ABD Doları, pandemi dönemindeki zirvesine yaklaştı ve önde gelen para birimleri karşısında 2 yılın zirvesine çıktı. Güçlenen doların etkisiyle spot altın 10 gün içinde yüzde 6’dan fazla değer kaybıyla 1.900 bariyerinin altına indi. Uzmanlar merkez bankalarının sıkılaştırma politikalarının altına getirdiği satışlarla 1.850 dolar desteğine doğru geri çekilme yaşanabileceği uyarısı yapıyor.

Erdoğan 'Bu yıl emeklilerin yılı olacak' demişti! Emekliye seyyanen zam... Haberi Görüntüle

ALTINDA SATIŞ BASKISI HİSSEDİLİYOR

Piyasalar, Fed'in agresif sıkılaştırma duruşuna ve Çin'in küresel ekonomik toparlanmayı yavaşlatabilecek COVID karantinalarına ilişkin artan endişeler arasında temkinli olmaya devam ediyor. Bu durum ABD Doları lehine bir akışı desteklerken, ons altın cephesinde satış baskısı hissediliyor. Rusya’nın Polonya ve Bulgaristan’a gaz akışını durdurması altına biraz destek verse de gözler Fed’de.

Gram altında rekor seviye için tarih belli oldu: 255 TL... Haberi Görüntüle

'SÜPER AGRESİF BİR FED'

Japon Nomura, geçtiğimiz günlerde yayınladığı raporda, “süper agresif bir Fed’ beklentisine vurgu yaptı. Finans kuruluşu enflasyonun geldiği noktada Fed’in mayıs ayında 50 baz puan, haziran ve temmuz ayında ise 75 baz puan faiz artıracağını öngördü.

Fed’in altın üzerindeki baskı çığ gibi büyürken, 1.890 destek seviyesinin kırılmasıyla 1.870 dolara doğru satışlar geldi. Sonraki destek seviyeleri olarak 1.851 dolar ve 1.845 dolar seviyeleri izlenecek. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1.915 ve 1.935 dolar seviyeleri uzmanların takibinde.

EYT'siz kısmi emeklilik mümkün mü? 3615 ve 5480 gün sayısı... Haberi Görüntüle

FED'İN FAZİ ARTIRIMI OLASILIĞINA ALTIN NASIL TEPKİ VERİYOR?

Bazı uzmanlar Fed’in yarattığı baskının altını dibe çekeceğini düşünürken, bazı uzmanlar ise daha önceki verilere bakarak faiz artışlarının ekonomi üzerinde yarattığı baskının borsaları vurup altına destek verebileceğini savunuyor.

Sıkılaştırma döngüleri sırasında faiz oranları yükseldikçe doların cazibesi artar ve yatırımcı hisse senedi gibi faiz artışına karşı hassas varlıkları elden çıkarır. Sabit getirisi olmayan altın da riskli görülerek satış gelen enstrümanlar arasında yer alır. Visual Capitalist tarafından Dünya Altın Konseyi verilerine dayanarak yayınlanan bir grafik ons altının, Fed’in faiz artışları öncesinde dolar ve borsalardan daha kötü performans gösterdiğini ortaya koyuyor. 2015’in Aralık ayında, Janet Yellen'ın ilk faiz artışı öncesinde altın 1.050 dolarla dibe vurmuş, sonrasında değerli metalin neredeyse tüm zamanların en yüksek seviyelerine iki katına çıkmasından hemen önce altının ons başına 1.050 dolarla dibe vurdu. Sonrasında iki katına yakın yükselmişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading