• G.ALTIN

    4.256,00

  • DOLAR

    40,0227

  • EURO

    46,9590

  • BIST 100

    9.998,20

  • BITCOIN

    $109.070

Altın fiyatlarında kötü haber! Sonunda korkulan oldu ve altın bir anda… Uygulama artık geçersiz

Altın fiyatlarında kötü haber! Sonunda korkulan oldu ve altın bir anda… Uygulama artık geçersiz

Altın sahipleri için dikkat çekici bir gelişme yaşanıyor. Yurt dışından Türkiye'ye işlenmiş altın girişleri hızla artıyor. Ağustos ayı itibariyle, Türkiye'nin 22 milyar 776 milyon dolar değerinde işlenmemiş altın ithalatı yapmış olması dikkat çekici bir rakam. Bu gelişmeler, Hazine ve Maliye Bakanlığını harekete geçirdi. Ancak korkulan oldu ve Maliye, bu uygulamayı iptal etti. Bu karar, kuyumcular ve altın sahipleri için olumsuz bir haber olarak karşımıza çıkıyor.

Altın fiyatlarına ilişkin son gelişme oldukça önemli. Ekim ayının başlamasıyla birlikte gram ve çeyrek altın fiyatlarında hızlı bir düşüş gözlemleniyor. Bu durum, altın yatırımcılarını kayıplar konusunda endişelendirirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan önemli bir duyuru geldi. Ancak, kötü haber şu ki, kuyumcular ve altın sahipleri için beklenen kötü haber geldi. Maliye, bu uygulamayı artık kullanmayacak ve iptal ediyor. Bu karar, altın piyasasıyla ilgilenenler için önemli bir değişiklik olarak karşımıza çıkıyor.

ALTIN FİYATLARI DÜŞÜŞTE

Dünya çapında altın fiyatlarındaki düşüş, yatırımcıları endişelendiriyor. Bu düşüş eğilimi, Merkez Bankaları'nı altın stoklarını artırmaya yöneltiyor. Bu bağlamda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son yıllarda dünya genelinde en fazla altın ithal eden merkez bankalarından biri olarak öne çıkıyor.

Yatırımların etkisiyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), altın rezervlerini tarihi yüksek seviyelere çıkarmıştı. Ancak bu rezervlerin bir kısmı, seçim öncesinde piyasaları dengelemek amacıyla kullanılmıştı. Yeni ekonomi yönetimi, cari açığı kontrol altına almak için altın ithalatını kısıtlamak amacıyla çeşitli tedbirler almaya başladı.

ALTINI OLANA KÖTÜ HABER

İlk olarak 6 Şubat depremleri sonrasında yurt dışından gerçekleştirilecek altın alımlarına yönelik yeni düzenlemeler getiren hükümet, 27 Eylül tarihinde aldığı bir kararla bu kısıtlamaları daha da genişletti. Bu kararın bir sonucu olarak, altın ithalatında bildirim aranmama şartı kaldırıldı. Ancak, kota uygulamasının altın fiyatlarında bir makas oluşturmasının ardından, Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı ikinci bir karar alana kadar üye bazında altın ithalatına kota uygulanacağı belirtildi. Bu gelişmeler altın ithalatına getirilen düzenlemelerin sürekli olarak gözden geçirildiğini gösteriyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ayrıca düşük seviyedeki gram altın üretimini sonlandırarak gram altın üretimine kota getirmişti. Bu uygulamalar, altın üretim maliyetlerinde artışa neden olmuş ve piyasa fiyatları ile gösterge kur arasında önemli bir makasın oluşmasına yol açmıştı.

Avatar
TR Haber