Yandex Metrica
SON DAKİKA
Almanya'dan Irak'a ithalat çağrısı: Petrol ve doğalgaz Türkiye üzerinden taşınacak

Almanya'dan Irak'a ithalat çağrısı: Petrol ve doğalgaz Türkiye üzerinden taşınacak

Almanya Şansölyesi Olaf Scolz, Berlin'de Irak Başbakanı Muhammed şiya es-Sudani ile görüştü. Irak ile ithalat yapmak istediğini belirten Scholz, petrol ve doğalgazın taşınması için Türkiye'ye işaret etti.

Ekonomi

07.02.2024, 21:16

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, başkent Berlin'de Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile görüştü. İki lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlerken Scholz, Almanya-Irak ilişkilerini derinleştirmek istediğini belirtti. Doğalgaz ve petrol ithalatı konusunda Irak'ın işbirliği yapmak için memnuniyet duyacakları bir partner olacağını söyleyen Scholz, ilişkileri geliştirmek için bir çalışma programı konusunda anlaştıklarına dikkat çekti. 

Şansölye Scholz, Irak'ta yeni hükümetin göreve gelmesi ile ilişkilerde yeni bir sayfa açma fırsatına sahip olduklarını söyledi ve Sudani hükümetinin özellikle de ekonomik reformlara odaklandığına dikkat çekerek Almanya'nın da bunu desteklediğini belirtti. 

17 milyon emeklinin beklediği haber geldi! Kanun teklifi Meclis'e sunuldu:... Haberi Görüntüle

ALMANYA'DAN İTHALAT ÇAĞRISI

Almanya'nın gelecek yıllarda enerji arzının garanti altına alınması için stratejik kararlar aldığına dikkat çeken Scholz, enerji konusunda çeşitli ithalat imkanlarını kullanmak istediklerini belirtti. 

Geçmiş dönemlerin aksine enerji alanında tek bir tedarikçiye bağımlı olmak istemediklerini belirten Scholz, "Gaz ve petrolün Almanya'ya ithal edilmesi konusunda Irak bizim için memnuniyet duyacağımız işbirliği partneri olabilir." dedi.

Scholz, ayrıca, Irak'ın enerji sektörünün inşası ve modernleşmesi için Siemens Energie şirketi ile Irak Elektrik Bakanlığı arasında anlaşma yapıldığını belirtti. Bunun Irak'ın istikrarlı olmsı için çok önemli olduğunu, anlaşmanın hızla uygulanmasını umduğunu söyledi. 

Irak ile göç konusunda yakın işbirliği içinde olacaklarına dikkat çeken ve Iraklı göçmenlerin ülkekerine dönmelerinin sağlanacağını söyleyen Scholz, Irak'ın bölgesinde olumlu bir rol oynadığını vurguladı. 

Akaryakıt fiyatları cep yakıyor! Benzin ve motorine çifte zam geldi!... Haberi Görüntüle

DOĞALGAZ AVRUPA'YA TÜRKİYE ÜZERİNDEN TAŞINACAK

Irak Başbakanı Sudani ise Irak'ın Almanya ile yakın işbirliği içinde olduğuna dikkat çekti ve bu işbirliğini derinleştimek istediklerini söyledi. Ekonomi alanında yapılan çalışmaları çeşitlendirmek istediklerine dikkat çeken Sudani, petrol ve doğalgaz üretimi konusunda enerli alanında önemli bir faktör olduklarına dikkat çekti. Irak'ta bir liman inşa ettiklerini belirten Sudani, şöyle konuştu:

Bu limandan doğal gazımızı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırmak için boru hatlarıyla birlikte demir yolu yapıyoruz.

Sudani doğalgazı daha verimli kullanmak istediklerine dikkat çekerken bu projelerin üzerinde çalıştıklarını ve Scholz'ü de bilgilendirdiğini belirtti.

Siemens Energie şirketi ile Irak Elektrik Bakanlığı arasında Irak'taki insanlara daha verimli ve iyi bir şekilde elektrik sağlanması konusunda anlaşma yapıldığını belirten Sudani, Siemens ile Irak'ta yerinde insanların nasıl daha iyi eğitileceği konusunda da görüşeceklerini söyledi.

Başbakan Sudani, komşu ülkelerden Irak ile hangi alanlarda işbirliği yapılabileceğine bakmalarını istedi. Sağlık ve tarım alanlarını sıralayan Sudani, şirketleri ülkesinde yatırıma çağırdı. 

Benzine zam mı geldi? 15 Mart benzin litresi ne kadar? Haberi Görüntüle

İTALYA'NIN İKİNCİ DOĞALGAZ KAYNAĞI 

Kış için enerji sıkıntısı yaşayan İtalya, Azerbaycan'dan temin ettiği doğalgazı, Türkiye'den geçen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) bağlantılı olan Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile 16,4 milyar metreküp taşıdı. Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesiyle birlikte Avrupa'da doğalgaz krizi başladı. 

Yaşanan problemlerin çözümü için çeşitli arayışlara giren Avrupa ülkeleri yeni rotalar aramaya başladı. Bu gelişmelerin gölgesi altında TAP, İtalya'ya 16,4 milyar metreküp Azerbaycan doğalgazını taşıdı. Avrupa'nın enerji ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sağlayan TAP, şu anda İtalya'nın ikinci kaynağı yer alıyor.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading