banner2

9 bin 500 bin TL'den fazla geliriniz varsa dikkat! Ödemezseniz paranıza el koyulacak! Büyük cezası var

Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren ve 1 Mart'ta başlayan beyan dönemi için geri sayım başladı. Kiraladığı konuttan 9 bin 500 TL, iş yerinden ise 70 bin TL'nin üzerinde getiri elde eden mükellefler için beyanname süresi 31 Mart'ta bitecek.

Ekonomi 27.03.2023, 21:05
Abone ol
9 bin 500 bin TL'den fazla geliriniz varsa dikkat! Ödemezseniz paranıza el koyulacak! Büyük cezası var

Geçen yıl konut ve iş yerinden kira geliri elde edenler için beyan döneminin bitmesine çok az bir süre kaldı. Mükellefler, 1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi konuttan 9 bin 500 bin TL, iş yerinden ise 70 bin TL'nin üzerinde kira getirisi sağlaması halinde gelir vergisi ödemek zorunda. Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan yararlanamayacak. 

İSTİSNA ORANI SADECE BİR KONUTTAN KULLANILABİLİR 

İstisna haddinin üzerinde konut geliri elde edenler bu istisna oranı düştükten sonra beyanname verecek. İstisna oranı sadece bir konutta kullanılabildiği için birden fazla konuttan kira geliri elde edenlerin buna dikkat etmesi gerekecek. İş yeri kira gelirinde beyan sınırı geçilmesi durumunda istisna oranı düşülmeyecek.

VERGİ DAİRESİNDEN DE İŞLEM YAPILABİLİR 

Vatandaşlar internette "www.gib.gov.tr" adresi üzerinden "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yapıp hazırlanan beyanları onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebiliyor. Ayrıca ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de bu işlemi isterseniz yapabilirsiniz. 

İLK TAKSİT 31 MART 

Kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek. Birinci taksitin damga vergisi ile birlikte 31 Mart, ikinci taksitin 31 Temmuz'a kadar ödeme yapılması gerekir. 

İSTEYEN VERGİ İLETİŞİM MERKEZİNDEN YARDIM ALABİLİR 

Mükellefler, vergilerini İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların şubelerinden, alternatif ödeme kanallarından (internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık), PTT iş yerlerinden ve tüm vergi dairelerinden ödeyebilecek.İnternet kullanamayan veya vergi dairesine gidemeyen 60 yaş üzeri mükellefler, okuma yazma bilmeyenler ile engelli ve hastalar "444 0 189" numaralı Vergi İletişim Merkezi'nden yardım isteyebilecek. Bu kimselere randevu sistemine göre Hazine ve Maliye Bakanlığından bir memur yardımcı olacak.Yıllık beyanname verme konusunda mükellefler GİB'in çağrı merkezi "Vergi İletişim Merkezi"ni (VİMER-189) arayarak her türlü bilgiyi alabilecek.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!