Yandex Metrica

50 yaşından önce emekli olmak isteyenlere müjde! 1999 yılından önce sigortalıysanız bu şartları taşımanız yeterli olacak!

50 yaşından önce emekli olmak isteyenlere müjde! 1999 yılından önce sigortalıysanız bu şartları taşımanız yeterli olacak!

Erken emeklilik için bekleyen 50 yaş altındaki vatandaşların yüzünü güldüren gelişmeler yaşanıyor. Ödedikleri prim ve çalıştıkları gün sayısına göre erken emeklilik mümkün hale geliyor. Detaylar haberimizde...

Ekonomi

23.01.2024, 18:58

Eski mevzuata bakılırsa erken emekli olmak isteyen vatandaşlar, ödedikleri prim ve çalışmış oldukları gün sayısına bakılırsa bunu diledikleri benzer biçimde basit, süratli ve güvenilir bir halde yapabilmek imkanına sahipler.50 yaş ve altı için emekli olmak isteyenlerde istenen şartlar önceki açıklamalara bakılırsa, bu şartları elde eden vatandaşlar, ödenen prim sayısı ve çalışılan gün sayısına bakılırsa erken emekli olabiliyordu.

Vatandaşların bu açıklama sonucunda lüzumlu kriterleri şimdiden hesaplamaya başlaması emekli olmak isteyenlerde büyük sevinç yarattı. Henüz 50 yaşını doldurmamış olsanız bile, toplam ödenen prim gün sayısı ve emek verme saatleri, 50 yaş emeklilik koşullarını karşılayabilir. Peki, bu 50 senelik emekliliğin yasal gereklilikleri nedir? Bu gereksinimleri karşılamak için ne yapılması gerekiyor? 

İş koşulları, fiziksel ve romantik yorgunluk nedeniyle emek verme hayatındaki herkes emekli olmanın hayalini kuruyor. Bu ikilemle karşı karşıya kalan ülkeler, bu alandaki yıpranma oranını belirlemek için bir araştırma yürütüyor. Ülkemizde 50, 49 ve 48 yaş grubundaki vatandaşlar emekli olabiliyor. SGK'nın başlangıcından itibaren bu yaş aralığındaki kişiler emek harcama günlerini ne olursa olsun en ince ayrıntısına kadar dikkatli bir halde hesaplamalıdır. Bu yüzden nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve bu hesaplamaların iyi mi yapılması gerektiğini en ayrıntılı şekilde ele alacağız.

9 Eylül 1999 tarihinden ilkin 4-a eski ismiyle SSK girişi olan bir vatandaşın emekli olabilmesi için üç aşamalı bir süreçten geçmesi gerekiyordu. Bu tarihten önce çalışmaya başlayanlar ise, farklı yıllarda daha değişik emeklilik koşullarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Örneğin belirtilen tarihte işe başlamış olan bir SSK çalışanı, en az 25 sene sigortalılık ve 5225 prim gününü tamamlamış ise 48 yaşlarında bile istediği şeklinde emekli olabilir. 

İslam Memiş yeni yatırım tavsiyesini verdi: Altından umudunu kesenlere alternatif olacak İslam Memiş yeni yatırım tavsiyesini verdi: Altından umudunu kesenlere alternatif... Haberi Görüntüle

PRİM GÜNLERİ NEDİR?

Vatandaşların emek verme yaşamına başlaması ile SGK girişlerinin başlaması içinde emeklilik yaşına gelene kadar geçen süredir. Vatandaşlar, bağlı oldukları SGK kurumları ve e-devlet üzerinden primlerine ait diledikleri gibi hızlı bir şekilde bilgi alabilmektedir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading