• G.ALTIN

    3.679,92

  • DOLAR

    37,8390

  • EURO

    40,9493

  • BIST 100

    9.044,64

  • BITCOIN

    $84.075

28 Şubat'çı TÜSİAD'dan ihraç teğmenler için başkaldırı: Ayşe Barım'ı savundu, Türk adaletini hedef gösterdi!

28 Şubat'çı TÜSİAD'dan ihraç teğmenler için başkaldırı: Ayşe Barım'ı savundu, Türk adaletini hedef gösterdi!

Türkiye'nin en karanlık dönemlerinden birini temsil eden 28 Şubat sürecinin merkezindeki TÜSİAD, hükümete ve Türk adaletine karşı yeni bir başkaldırıyla gündeme oturdu. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, "Ülke olarak moralimiz bozuk, güven bunalımı yaşıyoruz" diyerek başladığı konuşmasında savcı ve hakimleri hedef gösterdi; terör soruşturmasının muhataplarına sahip çıktı. 

28 Şubat 'post-modern' darbe sürecinin en önemli ayağı TÜSİAD, ekonomiye dair mesajıyla değil, yine siyasî nitelikli bir bildiriyle gündeme oturdu.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, son dönemde Türk mahkemelerince verilmiş kararları kıyasıya eleştirdi; Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kurulu'nun yürüttüğü soruşturmayla açığa alınmış teğmenlere sahip çıktı. 

Genel Kurul konuşmasında pek çok konuya değinen Türk Sanayici ve İşadamları Derneği Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Aras, dizi-film sektöründe tekelleşme iddialarının odağındaki menajer Ayşe Barım'ın Gezi Parkı soruşturması kapsamında tutuklanmasını eleştirirken aynı zamanda telefonla görüş aldığı bir bilirkişinin konuşmalarını izinsiz yayınlayan gazeteciler hakkındaki soruşturmada da Türk adaletini suçladı. 

Ömer Aras'ın konuşması sırasında TÜSİAD Genel Kurul salonundaki yansı dikkat çekti.

SUÇ VARDIR YOKTUR DİYEMEYİZ AMA...

Başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere yerel yöneticiler hakkında soruşturma açılmasını da eleştiren Aras, skandal konuşmasında şunları söyledi:

"Politik hayatta da olağanüstü olaylar yaşıyoruz. Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor, yerlerine kayyum atanıyor. Bir siyasi parti lideri hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor. Birçok sanatçının menajerliğini yapan bir iş kadını hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor. 

Bir büyükşehir belediye başkanı hakkında yaptığı konuşmalar nedeniyle basın toplantısından dakikalar sonra soruşturmalar açılıyor. Bilirkişi görüşmesini yayınlayan gazeteciler gözaltına alınıyor, genel yayın yönetmeni tutuklanıyor. Yeni mezun teğmenler ordudan ihraç ediliyor.  

Bu olaylarda suç vardır yoktur diyemeyiz. Ancak çok kısa sürede arka arkaya meydana gelen bu olayların toplumda endişe yarattığını ve güveni sarstığını söyleyebiliriz. Ayrıca tutukluluğun istisna değil kural haline gelmesi gibi kangrenleşmiş bir sorunun kanunlar değişse de çözülmediğini görüyoruz. 

Kişiyi bir gün dahi olsa özgürlüğünden mahrum edecek tutuklama ve adli kontrol kararlarının, hatta gözaltı kararlarının ne denli titiz verilmesi gerektiğini yıllar sonra gelen tahliyelerde, beraat kararlarında görüyoruz."

ÖMER ARAS DERDİNİ ŞİMDİ SAVCILIĞA ANLATSIN 

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, "Ülke olarak moralimiz bozuk, güven bunalımı yaşıyoruz" vurgusu yaptığı konuşmasında sık sık ekonomik konuların dışına çıktı. 

Aras'ın yönettiği TÜSİAD, İstanbul'un Esenyurt ilçesiyle, Mardin, Batman ve Halfeti belediye başkanlarının terör soruşturması kapsamında görevden alınmasına da tepki göstermiş, kaynaklarını PKK'ya aktardığı yönünde iddialar bulunan bu isimlere sahip çıkmıştı. 

Geçmişte işadamlarına 'dövizinizi yurtdışına çıkarın' çağrısında bulunan TÜSİAD, küresel LGBT lobisince Türkiye'ye dayatılan İstanbul Sözleşmesi'nin de yılmaz savunucusu olarak biliniyor. 

6 Şubat 2023 deprem felâketi sonrası şirketlere yönelik bir defalık vergiden de rahatsız olan İstanbul Dükalığı, 'laik yaşam biçimi' adı altında Müslümanlara yönelik zulüm döneminde 28 Şubat darbecilerinin arkasında hizalanmıştı. 

TÜSİAD yöneticisi Ömer Aras'ın Türk yargısını hedef alan son açıklamaları bir gün sonra soruşturmaya dönüştü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, skandal ifadeler sonrası Ömer Aras hakkında soruşturma başlattı. Başsavcılığın 14 Şubat 2025 tarihli açıklamasında şöyle denildi:

"Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında 13/02/2025 tarihinde dernek genel kurulunda yapmış olduğu konuşmada bir kısım soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, kamu barışını bozmaya elverişli nitelikli sözleri nedeniyle adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığımızca resen soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyunun bilgisine duyurulur."

ADALET BAKANI: EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KARŞILIK VERİRİZ

TÜSİAD yöneticisi Ömer Aras'ın skandal sözlerine ilk cevap Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan geldi. Yaptığı açıklamada Tunç, "Türkiye eski Türkiye değildir" diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Ayrıcalıklı kesimlerin yön verdiği Türkiye’nin artık geride kaldığını anlamayanlar şunu bilmelidir ki; hiç kimse veya hiçbir kuruluş, kendisini milletin iradesinin ve hukukun üstünde göremez.

Hukuk düzenine yönelik her türlü müdahale girişimine karşı, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hukuk çerçevesinde en güçlü şekilde karşılık vereceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın."

 

 

Avatar
Atilla Diş