Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) aylık bağlama sürecinde kullandığı güncelleme katsayısının, emeklilik dilekçesinin verildiği tarihe göre belirlendiğini vurgulayan İsa Karakaş, bu katsayının ömür boyu alınacak emekli maaşını doğrudan etkilediğini ifade etti. Karakaş, 2025 yılında emekli olacakların, 2024 yılına oranla en az %30 daha düşük maaş alacaklarını dile getirdi.
Karakaş, "2024 yılında emeklilik dilekçesi verenler, 2025 yılına göre %31 ile %37 arasında daha fazla maaş alacaklar. Özellikle enflasyon oranlarının 2024'te daha yüksek olması, maaş farkını ciddi boyutlara taşıyor" dedi. Bu farkın, yalnızca SSK ve BAĞ-KUR'luları etkilediğini belirten Karakaş, memur emeklilerini bu durumun bağlamadığını da ekledi.
Borsa günü nasıl tamamladı? İşte hafta kapanışından son veriler...2024'TE EMEKLİ OLMANIN AVANTAJLARI
İsa Karakaş, 2024 yılında emekli olmanın, 2025 yılına göre son derece avantajlı olduğunu vurgulayarak "Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, emeklilik dilekçesinin verilme tarihi emekli maaşının belirlenmesinde kritik rol oynuyor. 2023 yılında verilen dilekçeler, 2024 yılına göre daha az avantaj sağlıyordu; ancak 2024'te emekli olanlar, 2025'e göre çok daha iyi maaş alacak. Bu fark, sigorta primine esas kazançlara, sigorta prim gün sayısına ve çalışılan döneme göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir." açıklamalarını yaptı.
Karakaş, 2024 yılında enflasyon oranlarının %42-46 bandında seyretmesinin beklendiğini ifade ederek, "Bu oranlar netleştiğinde, 2024'te emekli olanların maaşlarının 2025'e göre %30'un üzerinde daha yüksek olacağı kesin." dedi.
Borsa haftaya nasıl başladı?EYT VE EMEKLİLİK SAYILARINDAKİ ARTIŞ
EYT düzenlemesi ile birlikte, 2023 yılında Türkiye'de emekli olan kişi sayısında büyük bir artış yaşandı. Karakaş, bu artışın 2024 yılında da devam edeceğini öngördüğünü belirtti. Özellikle emeklilik farkının %30'dan fazla olması sebebiyle, vatandaşların 2024'te emeklilik dilekçesi vermeyi tercih edeceklerini söyledi.
Ortadoğu'daki gerginlik altının güvenli liman olduğunu kanıtladı! İslam Memiş açıkladı:...AKTİF-PASİF DENGESİ BOZULUYOR MU?
İsa Karakaş, EYT düzenlemesi öncesinde aktif-pasif sigortalı dengesi 2,1 seviyesindeyken, bu oranın EYT ile birlikte 1,5'in altına düştüğünü belirtti. 2024 yılında maaş farklarının daha da artmasıyla birlikte, bu dengenin daha da bozulabileceğine dikkat çekti.
Yorum Yaz