200 milyonluk vergi kaçağı: 3,6 milyar liralık temettü geliri gizlendi! Maliye halka açık şirketlerin peşinde

Maliye, halka açık şirketlerden temettü geliri elde edip vergi bildirmeyenleri hedef aldı. Gelir İdaresi, 1725 kişinin 3,6 milyar lirayı aşan kar paylarını beyan etmediğini, yaklaşık 200 milyon liralık verginin ödenmediğini tespit etti ve bu kişileri vergi dairelerine bildirdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2022, 2023 ve 2024 yıllarını kapsayan kapsamlı bir denetim çalışmasıyla halka açık şirketlerden elde edilen kar paylarını mercek altına aldı. Başkanlık, kurumlar tarafından sağlanan beyannameler ve bilgiler ışığında, hisse senedi sahiplerine dağıtılan kar payı tutarlarını ve bu ödemeleri alan kişileri detaylı biçimde inceledi.
BEYAN SINIRLARI VE GELİR VERGİSİ İSTİSNASI DİKKATE ALINDI
Yapılan analizde, gelir vergisi kesintileri sonrası brüt kar payları belirlendi. Gelir Vergisi Kanunu gereğince, gerçek kişilerin kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna tutuldu. Bu uygulama sonrasında kalan tutarların yıllık beyan sınırlarını aşıp aşmadığı kontrol edildi.
200 MİLYON LİRALIK VERGİ KAÇAĞI TESPİT EDİLDİ
Denetim sonucu, beyan sınırını aşan kar paylarına rağmen yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyen 1725 kişi belirlendi. Bu kişilerin toplamda 3,6 milyar liralık kar payı gelirini beyan etmediği ve yaklaşık 200 milyon liralık verginin ödenmediği tespit edildi. Maliye, bu kişileri ilgili vergi dairelerine bildirdi.
HEDEF, DAHA ADİL VE ŞEFFAF BİR VERGİ SİSTEMİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi’nin teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükelleflere karşı kararlılıkla çalışmaya devam edeceğini vurguladı. Şimşek, “Bu tür denetimlerle gönüllü uyumu artırmayı ve vergi sistemini daha adil, şeffaf ve sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.AA
