Yandex Metrica

15'in altına inmesi artık imkansız! Atilla Yeşilada'nın şok dolar kuru tahmini

15'in altına inmesi artık imkansız! Atilla Yeşilada'nın şok dolar kuru tahmini

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, 15 liranın üzerine çıkarak tırmanışını sürdüren ABD Doları'nın geleceğini yorumladı.

Ekonomi

23.01.2024, 19:16

Dolar/TL paritesi uzun süre 14,5 seviyesinde tutunduktan sonra son birkaç gündür 15 sınırını da aşarak bugün itibariyle 15,4'e yükseldi. Dolar kurundaki yükselişi yorumlayan ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, önümüzdeki aylarda daha büyük problemlerle karşılacak Merkez Bankası'nın elindeki döviz silahını daha sonra kullanmak üzere beklettiğini, bu yüzden doların kontrollü bir şekilde tırmandığını dile getirdi. 

Kasa ağzına kadar doldu! Merkez Bankası rezerv miktarını açıkladı: Rekor artış piyasaya güven verdi Kasa ağzına kadar doldu! Merkez Bankası rezerv miktarını açıkladı: Rekor... Haberi Görüntüle

16 TL'DE BASKILAMA BAŞLAYACAKTIR

"15,5-16 TL seviyesine kadar müdahale etmeyecekler" diyen Yeşilada, Integral Forextv adlı Youtube kanalında piyasaların durumu ve ABD Doları'nın geleceğine ilişkin tahminlerini şöyle sıraladı:

"Merkez Bankası'nın istişareler sonucu, bilinçli olarak biraz KKM'ye (Kur Korumalı Mevduat) para kazandırmak biraz da marjları iyice daralan ihracatçılara destek olmak için, 15,50-16 arasına kadar doları bırakıp sonra yeniden baskılayacağını düşünüyorum. Şu an benim hesaplarıma göre Merkez Bankası istese epey bir döviz satar piyasaya ve yükselişi durdurur ama bunu yapmıyor."

Kredi kartının asgarisini ödeyenler dikkat! 18 Nisan'da duyuruldu Kredi kartının asgarisini ödeyenler dikkat! 18 Nisan'da duyuruldu Haberi Görüntüle

MERKEZ'İN İHTİYACI OLACAK 

"Önümüzdeki aylarda yaşanabilecek manzarayı ve dövize ihtiyaçları olacağını gördüler. Bu yüzden şu günlerde çok üstüne gitmiyorlar. Ama bu noktadan sonra dolar/TL'nin 15'in altına gelmesine imkan yok. Global konjonktür de buna karşı. İç konjonktür de buna karşı. Türkiye'de şu an neredeyse kambiyo rejimi şartları var. 1 milyon dolar bir yere transfer yapılsa hemen arayıp soruyorlar, nereye neden gönderildi bu para diye. Bu 'kur kontrolü' ve 'döviz işlemlerine kısıtlama' anlamına gelir."

"Problemlerin temelinde şu var: Doğalgaz ve petrol fiyatları bu seviyelerde sürdüğü sürece senin turizm gelirlerin cari açığını kapatamaz. Havuzun üzerindeki su, ticari nedenlerden, cari açıktan ve borç irtifalarından dolayı sürekli azalıyor. Buna sen havuzdaki deliği kapatmak yerine kovayla su boşaltıyorsun, bu da yetmiyor." 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading