Yandex Metrica

110 milyar dolarlık darbe: Rus petrolünü satın almak yasak olacak!

110 milyar dolarlık darbe: Rus petrolünü satın almak yasak olacak!

Rusya'nın en önemli ihraç ürünlerinden petrole de kısıtlama geliyor. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'dan petrol ithalatını yasaklamak için Avrupa ülkeleriyle birlikte adım atacaklarını açıkladı.

Ekonomi

23.01.2024, 18:55

Batı, Rus ekonomisine bir darbe daha vurmaya hazırlanıyor. ABD ile Avrupa arasındaki müzakereler sonuç verirse, Rus ekonomisinin can damarı niteliğindeki petrol satışları birdenbire kesilebilir. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'dan petrol ithalatını yasaklamak için adımların atıldığını belirtti. Blinken, "Konuyla ilgili Avrupa'da ortaklarımızla konuşuyoruz" dedi.

Temaslarda bulunmak üzere geldiği Moldova'da açıklama yapan Blinken, ABD'nin elinde Rus güçlerinin Ukrayna'da sivillere kasıtlı olarak saldırdığına ilişkin 'çok güvenilir belgeler' olduğunu belirterek, "Washington savaş suçlarının işlenip işlenmediğini belgelemek için araştırma yapmaya devam ediyor" dedi. 

Rus petrolünün ithalatının yasaklanmasının gündemde olduğunu belirten Blinken, bu konuda Avrupa ülkeleriyle müzakerelerin sürdüğünü dile getirdi. Rusya 2021 yılında dünyaya yaklaşık 110 milyar dolar değerinde petrol ihraç etmişti. Kısıtlama devreye girdiğinde Rusya bu gelirin çok önemli bir kısmını kaybedecek. 

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından petrol fiyatları 100 doların üzerinde seyrediyor.

Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsünün raporuna göre, ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin Rusya'ya karşı açıkladığı ekonomik yaptırımlar sonrası Rus ham petrol ihracatının tamamen kesilmesi halinde Brent petrolün varil fiyatının 130 dolara çıkabileceği değerlendiriliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading