Yandex Metrica
SON DAKİKA
Sol anahtarı, porte ve notalar... Müziğin yapı taşı olan notalar nasıl kolaylıkla öğrenilebilir?

Sol anahtarı, porte ve notalar... Müziğin yapı taşı olan notalar nasıl kolaylıkla öğrenilebilir?

Müziğe ilgi duyanların zorlandığı konulardan biri notaları öğrenmek. Kulaktan şarkı söylemek kolay olsa da notaları tek tek okuyup şarkının hakkını vermek biraz sabır ve emek istiyor. İşe nota aralıklarını ve isimlerini öğrenerek başlamak gerekiyor.

Genel

26.03.2024, 17:17

Notalar nasıl kolay öğrenilir? Notaları öğrenmek için nasıl bir yol izlemeli? İşte cevaplar...

Şarkı söylemek, enstrüman çalmak çoğu insanın ilgi alanı ama iş profesyonel anlamda eğitim almaya gelince kişinin gözünü korkutabiliyor. Özellikle nota öğrenme zorunluluğu, bazı insanların hayalinden vazgeçmesine bile sebep olabiliyor. 

Peki bunun kolay bir yolu yok mu? Notaları pratik bir şekilde öğrenmek mümkün değil mi? 

Aslında müzik, profesyonel olarak bir entrüman çalmaya başlayınca öğreniliyor. Çünkü çalarken notaları okumak da öğreniliyor. 

Herhangi bir beceriyi sıfırdan öğrenmekte olduğu gibi, aslında nota öğrenmede de işin sırrı sık sık alıştırma yapmak. Alıştırmalar her zaman sık sık ve kısa kısa yapıldığında en iyi sonucu verir. 

Rüyada saat görmek ne demek? Rüyada saat takmak ne anlama... Haberi Görüntüle

ÖNCE NOTALARIN ARALIKLARINI ÖĞRENİN

Yapılması gereken ilk şey, nota aralıklarını öğrenmek. Kişinin yaşına bağlı olarak ilk adım, temel müzik notalarının nerede olduğunu, hangi aralıklarda yer aldığını öğretmek olmalı.

Vatandaşlar ihbar etti! Osmaniye'de şüpheli paket alarmı Haberi Görüntüle

NOTALARIN İSİMLERİNİ EZBERLEYİN

Eğitime kar engeli! Hakkari Valiliği duyurdu: Eğitime 1 gün ara... Haberi Görüntüle

İkinci olarak notaların isimlerini öğrenme aşamasına geçilmesi lazım. Bunun için de bazı hafıza kartlarından yararlanılabilir. Yöntem, ezberlemeyi kolay kıldığı için özellikle çocukların öğrenmesi açısından fazlasıyla etkili. 

Vatandaşlar ihbar etti! Osmaniye'de şüpheli paket alarmı Haberi Görüntüle

SOLFEJ YAPMAYI BİLMENİZ LAZIM

Solfej öğrenmek ise bir diğer aşama. Her müzik parçası benzersiz olabilir, ancak sınırlı sayıda aralık vardır. Solfej, şarkılarda bu aralıkları tanımanıza yardımcı olur ve sonunda bir dizideki aralıkları tanıyabilirsiniz.

THY'den 5 ülkeye gidecek olanlara uyarı: Girişinize izin verilmeyebilir! Haberi Görüntüle

NOTALARIN YUVASI: PORTE

Tıpkı kelimeler gibi müzik notaları da satırlara yazılır. Sadece notalar için kelime satırlarından daha fazlasına ihtiyacınız var, çünkü notalar aşağı ve yukarıya gidebiliyor. İşte tam da bu yüzden portede beş satır var. Anahtar ise notaların tiz veya düşük bas tonda olup olmadığını ifade ediyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading