Yandex Metrica
SON DAKİKA
Notaların ismi nereden geliyor? Okuyunca çok şaşıracaksınız!

Notaların ismi nereden geliyor? Okuyunca çok şaşıracaksınız!

Dilimize Fransızca Musique kelimesinden gelmiş olan müzik, geçmişten günümüze kadar çok önemli bir güce ve etkiye sahip. Savaş meydanlarında, siyasi propaganda şarkılarında, psikolojik kökenli hastalıkların tedavisinde hep başvurulan bir yöntem olan müziğin temeli ise notalara dayanıyor. Peki her insanın ezbere bildiği notaların adı nereden geliyor hiç düşündünüz mü?

Genel

04.03.2024, 14:20

Kişi ve toplumlar arası iletişimde, siyasi propagandalarda, milli duyguları anlatmada, zihinsel veya psikolojik hastalıkların tedavisinde, müzik her zaman büyük bir önem taşıyor. 

Dilimize Fransızca olan musique kelimesinden gelen müzik, aslında seslerden ibaret olan bir terim. Sesin biçim ve anlamlı titreşimler kazanmış hali. 

Rüyada saat görmek ne demek? Rüyada saat takmak ne anlama... Haberi Görüntüle

NOTALAR NE İŞE YARIYOR?

Kimi müzik otoriteleri, müziği farklı bir dil olarak tanımıyor. Ancak bu dilin harfleri bizim bildiğimiz harflerden farklı. Çünkü müziğin alfabesi sadece 7 harften oluşuyor ve bu harflere de nota adı veriliyor. Bu isim de yine Fransızcadaki note sözcüğünden dilimize geçmiş. Bir müzik sesini belirtmeye, müzik eserlerinin yazılmasına ve okunmasına yarayan işaretler olan notalar bir araya geldiğinde sınırsız anlam ifade ediyor.

Tabi müzik o kadar derin ve terimlerle dolu bir konu ki, bu terimlerden en çok bilineni solfej. Bu da müzikte perde konusunu ve müzik notalarını ilk görüşte okumayı kolaylaştırmak için geliştirilen bir yöntem. 

Bugün iki sefer iptal edilmişti! THY ile yolculuk yapacaklara duyuru:... Haberi Görüntüle

NOTALARIN İSMİ NEREDEN GELİYOR?

"Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si" şeklinde söylenen bu dizge, Guido d'Arezzo tarafından oluşturulan bir sistematik ile başlamış. Guido d'Arezzo, bir grup koro öğrencisine Aziz Lohannes Battista ilahisindeki mısraları kolay öğretebilmesi için elinin parmaklarındaki çukurlara ve tümseklere metnin ilk hecelerini yazmış.

Ut queant laxis,    (sadece senin hizmetçilerin)
Resonare fibris,   (özgürce ilahi söyleyebilir) 
Mira gestorum,    (mucizeleri hakkında)    
Fa
muli tourum,    (işlerin hakkında)
Solve polluti,       (günahlarının lekelerini sil)
Labii reatum,       (onların dudaklarından)
Sancte Iohannes.(Aziz John...)

Böylece müziğin yapı taşları ortaya çıkmış.  *Ut sesi uzatılamadığı için sonradan do olarak değiştirilmiş. Aslında Rahip Guido, 7 notadan 6 tanesini kendisi bulmuş. Sonradan si notası eklenerek "Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si"den ibaret olan notalar ortaya çıkmış. 

Öte yandan bahsi geçen dizgi daha ziyade Türkiye, İtalya, Portekiz, İspanya, Fransa, Romanya, Yunanistan, Rusya, Moğolistan, İran, Arabistan, İsrail, Ukrayna ve Bulgaristan gibi ülkelerde kullanılıyor. Diğer ülkelerde bunun yerine C-D-E-F-G-A-B dizgesi var. 

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0


Loading