Yandex Metrica
SON DAKİKA
2022 YKS tercih yapıp yerleşilmezse puan düşer mi?

2022 YKS tercih yapıp yerleşilmezse puan düşer mi?

YKS tercihleri başlamasıyla tercihlerle ilgili merak edilenler gündem oldu. Adaylar, istedikleri üniversiteler için tercih işlemi yaptıktan sonra tercihlerine yerleşemediklerinde puan düşer mi diye araştırılıyor. Peki 2022 YKS tercih yapıp yerleşilmezse puan düşer mi? İşte merak edilenler...

Genel

14.03.2024, 04:37

Üniversite tercihleri heyecanla devam ediyor. Sonuçları öğrenen adaylar tercih süreci için hazırlık yapıyor. Tercihler hakkında merak edilen sorular arasında tercih yapılan üniversiteye gidilmediğinde okul puanının düşüp düşmediği bulunuyor. ÖSYM, Ortaöğretim Başarı Puanı (ÖBP) ÖSYM, 2021-YKS sık sorulan sorular kılavuzunda bu konu hakkında detayları açıkladı. Peki 2022 YKS tercih yapıp yerleşilmezse puan düşer mi?

Rüyada saat görmek ne demek? Rüyada saat takmak ne anlama... Haberi Görüntüle

2022 YKS TERCİH YAPIP YERLEŞİLMEZSE PUAN DÜŞER Mİ?

ÖSYM konuyla ilgili kılavuzda şu bilgileri verdi:

Geçen yıl 2021-YKS puanımla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirildim ve kayıt yaptırdım. Bu yıl sınava girersem OBP’nin çarpılacağı katsayılarda bir değişiklik olacak mı?

Evet. 2021-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.

Geçen yıl 2021-YKS puanımla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştim, fakat kayıt yaptırmadım. Bu yıl sınava girersem OBP’nin çarpılacağı katsayılarda bir değişiklik olacak mı?

Evet. 2021-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.

Diyarbakır'da terör örgütü PKK'ya operasyon: 26 şüpheli yakalandı Haberi Görüntüle

OBP PUANI NASIL HESAPLANIYOR?

Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) çevrilir. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan adayların diploma notları, 50 olarak değerlendirilir. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır.

Yerleştirme puanları hesaplanırken OBP’nin katkısı nedir?

OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları ortaya çıkacaktır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading