Yüzyılın keşfi! Dünya daha önce böyle bir rezerv görmedi: O denizin altı fokur fokur beyaz altın kaynıyor

Yüzyılın keşfi! Dünya daha önce böyle bir rezerv görmedi: O denizin altı fokur fokur beyaz altın kaynıyor

Ne petrol ne doğalgaz ne de uranyum! Dünya ülkesi artık ibresini beyaz altına çevirdi. Türkiye'de de birçok bölgede rezervi bulunan beyaz altına ilişkin heyecan verici bir gelişme yaşandı. Salton Denizi'nin derinliklerinde, 540 milyar dolar değerinde devasa lityum rezervi bulundu.

Dünyanın birçok ülkesi enerji adımlarını sıklaştırırken, Salton Denizi'nden gelen bir haber tüm dengeleri değiştirdi. Denizin derinliklerinde 540 milyar dolar değerinde devasa lityum rezervi bulundu.

Amerika'nın Kaliforniya eyaletinde bulunan Salton Denizi'nin derinliklerinde, enerji ve teknoloji dünyasında heyecan yaratan bir keşfe imza atıldı. Beyaz altın olarak bilinen rezerv, ABD'nin elektrikli araç üretimi için son derece önemli.

540 MİLYAR DOLARLIK REZERV

Salton Denizi'nde yapılan araştırmalarda, gölün dibinde yaklaşık 540 milyar dolar değerinde, rekor seviyede lityum rezervi bulundu. Bu devasa rezervin, elektrikli araç bataryalarının en temel bileşenlerinden biri olan lityum ihtiyacını büyük oranda karşılayabileceği ifade ediliyor.

Keşfe ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzmanlar bu rezervin, tahmini olarak 382 milyon elektrikli aracın bataryasını üretebileceğini düşünüyor.

PETROL DEVRİNİN SONU

Petrol devrinin sonuna yaklaştığımız bu dönemde dünyanın hızla elektrikli araçlara geçiş sürecinde olması, lityumun önemini her geçen gün artırıyor. Yüzyılın rezervi olarak adlandırılan bu lityum kaynakları sıralamasında ilk sıraya yerleşmesi bekleniyor. ABD, özellikle Çin ve Avustralya gibi diğer büyük lityum üreticilerine karşı ciddi bir stratejik avantaja sahip olabilir.

Fakat beyaz altının çıkarılması önemli çevresel riskleri de beraberinde getiriyor. Sondaj çalışmalarının, Salton Denizi çevresinde yaşayan yaklaşık 180 bin kişiyi etkileyebileceği öngörülüyor.

Lityuma ulaşmak için jeotermal kuyular açılması gerekeceği ve sürecin çok miktarda su kullanımını içereceği ifade ediliyor. Colorado Nehri'nden sağlanacak suyun tükenmesi, bölgenin su kaynakları üzerinde ciddi baskılara yol açabilir.

TÜRKİYE'DEKİ LİTYUM MADENLERİ

Dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olan Türkiye’de bor yatakları Balıkesir Bigadiç, Kütahya Emet ve Eskişehir Kırka’da bulunuyor ve bunlar belli oranlarda lityum içeriyor. Fakat geleneksel üretim metodu ekonomik olmadığı için, bugüne kadar bor atıklarındaki lityum değerlendirilmemişti. 

Eti Maden’de üç yıldır devam eden Ar-Ge faaliyetleri sonucunda, rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan lityum üretilmesine başlanacak. Bu yöntemle, atıklardaki bor ve lityumu ayrıştırılarak lityum karbonat ve satılabilir bor ürünleri üretilecek. Eti Maden son yıllarda bor ürünlerinden temizlik malzemesi üreterek temizlik ürünleri piyasasında önemli bir yer edindi. 

Eti Maden Lityum Tesisi tam kapasite devreye girdiğinde yıllık 20 milyon dolara denk gelen lityum ithalatının önüne geçilmiş olacak. Türkiye 2002 yılında 730 bin ton olan bor ürünleri kurulu kapasitesini 2020 yılında 2 milyon 753 bin tona yükseltti.