Yürek hoplatan rezerv! Altın, gümüş, bakır ne ararsan var!

And Dağları'ndaki gizli bir metal yatağı madencilik dünyasında merak uyandırdı. Son duyurular, yüksek dağların belirli bir bölgesinde bakır, altın ve gümüşün keşfedildiğine işaret ediyor ve sayılar herkesin dikkatini çekiyor.
Şili ve Arjantin sınırına yakın olan bu alan, Filo del Sol yatağı olarak bilinen bir oluşumu barındırıyor. Güncellenen bir kaynak çalışmasından sonra, uzmanlar artık bunun 13 milyon tona kadar bakır, 32 milyon ons altın ve 659 milyon ons gümüş içerdiğine inanıyor.
Bu tahminler bazılarına sürpriz gelebilir, ancak madencilik sektöründeki birçok kişi için yüksek And Dağları'nın hâlâ çok şey sunabileceği yönündeki spekülasyonları doğruluyor.
Bu önemli keşiften ilk olarak Lundin Mining CEO'su Jack Lundin bahsetti ve Filo del Sol'u son 30 yıldaki en önemli yeşil alan keşiflerinden biri olarak nitelendirdi.
Kuruluşu, bölgeyi keşfetmek ve muhtemelen büyük ölçekli bir operasyona dönüştürmek için diğer ortaklarla aktif olarak çalışıyor.
ALTIN, GÜMÜŞ, BAKIR...
Madencilik şirketleri onlarca yıldır belirli And bölgelerine göz diktiler. Bu ilginin çoğu, Geç Kretase dönemindeki volkanik aktivite nedeniyle bakır açısından zengin jeolojisiyle bilinen Atacama Çölü'nden geliyor.
Filo del Sol yatağı deniz seviyesinden yaklaşık 16.400 fit (5.000 metre) yükseklikte yer alıyor ve bu da lojistik engeller getiriyor. Aşırı hava koşulları ve oksijen kıtlığı operasyonları zorlaştırıyor.
Bölge, değerli metaller ve bakır açısından ümit verici getiriler sunsa da, bölgenin aşırı rakımı, burada çalışan herkes için özel eğitim, sağlık kontrolleri ve ekstra destek gerektiriyor.
Madencilik grupları, ekipmanları dik ve virajlı yollardan taşımak zorunda kalıyor ve bu da günlük işlerin hem maliyetini hem de karmaşıklığını artırıyor.
Bir zamanlar çok uzak veya çok cezalandırıcı olarak reddedilen birçok alan artık yeni bir inceleme altında. Geliştirilmiş teknolojiler ve bakır, altın ve gümüş gibi değerli metallere yönelik güçlü küresel talep, daha büyük projeleri haklı çıkarmaya yardımcı oluyor.
ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Ancak eleştirmenler, çıkarma işleminin mümkün olmasının, bunun akıllıca veya güvenli olduğu anlamına gelmediğini savunuyorlar.
Çevre STK'sı Fundación Ambiente y Recursos Naturales ( FARN ), Çevre ve Doğal Kaynaklar Vakfı, civarda yapılması önerilen madenlerin yasal korumaları ihlal edip etmeyeceği veya yerel topluluklar için su kaynaklarını tüketip tüketmeyeceği konusunda endişelerini dile getirdi.
Ülkenin tatlı su rezervlerini koruyan Arjantin'in Buzul Yasası , devam eden tartışmaların merkezinde yer alıyor. Ülkenin içme suyunun yüzde 70'i buzul kaynaklarına bağlı olduğundan, aktivistler hiçbir madencilik hedefinin su güvenliğinin önüne geçmemesi gerektiğini savunuyor.
Bir diğer büyük sorun ise madencilik süreci için su kullanımıdır. Arjantin'deki büyük bir sahanın yılda milyarlarca litre su tükettiği bildiriliyor ve FARN bunun tüm nüfusun yıllık olarak tükettiği su miktarına eşdeğer olduğunu iddia ediyor.
Araştırmacılar, bu çöllerdeki metal yataklarını çıkarmak için yapılacak yeni bir girişimin, su yoğun çıkarma adımlarını dikkatlice planlaması gerektiğini belirtiyor.
Geri dönüşümü ve genel tüketimi azaltmayı amaçlayan teknoloji yardımcı olabilir, ancak bu tür önlemlerin yeterli olup olmayacağı konusunda sorular devam ediyor.
