Yandex Metrica

Yunan medyası günlerdir Dendias'ın Türkiye ziyaretini konuşuyor: 'Deprem diplomasisi yenileniyor'

Yunan medyası günlerdir Dendias'ın Türkiye ziyaretini konuşuyor: 'Deprem diplomasisi yenileniyor'

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Türkiyye ziyareti Yunan basınında geniş yankı uyandırdı. Bakan Çavuşoğlu ve Dendias'ın sarılmasının sembolik bir anlamı olduğunu belirten Yunan basını, deprem diplomasisi mesajı verdi. Deprem bölgelerinde görev yapan bir Yunan muhabir ise "Yunan kelimesi artık Türkiye'de bir tehdit gibi gelmiyor" dedi.

Dünya

23.01.2024, 20:26

Asrın felaketi Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Türkiye ziyareti Yunan medyasında geniş yankı uyandırdı. Dendias-Çavuşoğlu görüşmesini manşete taşıyan gazetee ve televizyonlar Türkiye ile Yunanistan arasında yeni sayfa mesajı verdi. 

Soykırım ortağı ABD'de İsrail'e 'savunma yardımı' onaylandı! Kesenin ağzı sonuna kadar açıldı Soykırım ortağı ABD'de İsrail'e 'savunma yardımı' onaylandı! Kesenin ağzı sonuna... Haberi Görüntüle

YUNAN MEDYASI GÜNLERDİR DENDİAS'IN ZİYARETİNİ KONUŞUYOR

Dünyanın dört bir yanından birçok ülke ile birlikte Yunanistan da Türkiye'ye en çok destek veren ülkelerden biri oldu. Devlet düzeyindeki arama kurtarma yardımlarının yanı sıra Yunanistan'daki okullar, sendikalar ve sivil toplum örgütleri de deprem sürecinde Türkiye'ye maddi manevi destek verdi. Bunların dışında Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın geçmiş olsun ziyareti için Türkiye'ye gelmesi ise büyük ilgi gördü.

Dendias'ın Türkiye ziyareti, Yunan medyasında büyük yankı uyandırdı. Türkiye karşıtı haberleriyle bilinen Yunan Kathimerini gazetesi, Bakan Çavuşoğlu ile Dendias arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için yeni bir afete ihtiyaç olmadığını belirtti ve 'Atina'yı iklim değişikliği bekliyor ancak şimdi yeni 99 değil' başlığını kullandı.

Bosnalı Sırplardan skandal eylem: Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği gösteriye katıldılar Bosnalı Sırplardan skandal eylem: Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği gösteriye katıldılar Haberi Görüntüle

'DEPREM DİPLOMASİSİ'

1999 yılında iki ülkede birkaç hafta arayla gerçekleşen sarsıntıların bir 'deprem diplomasisi' ortaya çıkardığını hatırlatan Kathimerini, halihazırda Atina'da hiç kimsenin 99'un tekrarlanabileceğini düşünmediğini yazdı. Yunanistan'ın gelecek aylarda Ankara'nın daha düşük önceliği haline geleceği tahmininde bulunan gazete, depremin hemen ardından sembolik bazı temasların gerçekleştiğini aktardı.

Pentagon sözcüsü duyurdu: İran'ın 81 İHA 6 balistik füzesini düşürdük Pentagon sözcüsü duyurdu: İran'ın 81 İHA 6 balistik füzesini düşürdük Haberi Görüntüle

'YUNANİSTAN DESTEĞE DEVAM ETMEKTE KARARLI'

Kathimerini Ankara-Atina hattındaki kanalların en üst düzeyde etkinleştirildiğini, arama kurtarma ekiplerinin hemen deprem bölgesine gönderildiğini belirtti. Kathimertini, Yunanistan'ın önümüzdeki haftalarda da depremzedelere destek vermekte kararlı olduğunu ve Türkiye'nin sorun yaşadığı İsrail'in de deprem bölgelerine destek gönderdiğini belirtti. 

ABD bir ilke hazırlanıyor! İşte soykırımcı İsrail'i bekleyen büyük tehlike ABD bir ilke hazırlanıyor! İşte soykırımcı İsrail'i bekleyen büyük tehlike Haberi Görüntüle

SKAİ: DEPREM DİPLOMASİSİ YENİLENİYOR

'Deprem diplomasisi yineleniyor' başlığını kullanan Skai televizyonu ise Çavuşoğlu ve Dendias'ın ilişkilerin düzelmesi için yeni bir delaketi beklememe konusunda anlaştıklarına dikkat çekti. 

İsrail yeni katliama hazırlık yapıyor: 10 bin çadır hazırladı! Refah'a saldırı için tarih belirlendi İsrail yeni katliama hazırlık yapıyor: 10 bin çadır hazırladı! Refah'a... Haberi Görüntüle

İKİ BAKANIN SARILMASININ ANLAMI

Çavuşoğlu ve Dendias'ın yaklaşık iki yıl önce Ankara'da kameralar önünde tartıştıklarını hatırlatan Skai, geride kalan sürede hiç kimsenin bu kez bakanların Türkiye'de kucaklaşmasını tahmin edemeyeceğini yazdı. Bakanların birbirine sarılmasının sembolik önemine vurgu yapan televizyon, daha sonra yapılan açıklamaların da ılımlı beklentileri pekiştirdiğini bildirdi ve şu ifadelere yer verdi:

İki ülkenin diplomasi başkanlarının Adana'daki havalimanında kucaklaşmasının yaydığı güçlü sembolizm, Yunanistan ve Türkiye arasında 'deprem diplomasisi'ni yeniden rayına oturtmuş gibi görünüyor. Takip eden açıklamaları da, ikili ilişkilerde yeni bir safha için her iki tarafta ılımlı beklentiler yaratıyor.

Skai'ye konuşan bir Yunan hükümet yetkilisi ise depremlerde oluşan yeni durumun Atina-Ankara hattındaki gerilimi ciddi şekilde azaltabileceğine dikkat çekti. 1999 depreminin Türk-Yunan ilişkilerini 10 yıl boyunca iyileştiridiğini belirten yetkili, şu anda ilişkilerin hangi yöne doğru gideceğine ise iki ülkenin liderlerinin karar vereceğini belirtti. 

ABD'den skandal İnsan Hakları Raporu: Türkiye bölümü dikkat çekti ABD'den skandal İnsan Hakları Raporu: Türkiye bölümü dikkat çekti Haberi Görüntüle

'YUNAN KELİMESİ ARTIK TEHDİT GİBİ GELMİYOR'

Bugün Yunan televizyonu Skai'nin sabah yayına bağlanan bir muhabir Manolis Kostidis ise Dendias'ın Türkiye ziyaretinin Türk medyasındaki yansımalarını anlattı ve "Yunan kelimesi artık Türkiye'de bir tehdit gibi gelmiyor"  dedi. Kodtidis, deprem bölgeleri ile ilgili ise şu şekilde konuştu:

Maalesef, hayatım boyunca yaptığım en zor görev. Türkiye'de son yüzyılın en büyük felaketi ve sanırım sonsuza kadar beynime kazınacak. Ne söylersem söyleyeyim, abartı olmaz.

Belçika'da PKK operasyonları başladı: Örgütün televizyon kanallarına dev operasyon! Belçika'da PKK operasyonları başladı: Örgütün televizyon kanallarına dev operasyon! Haberi Görüntüle

'YARDIMA İLK KOŞAN TÜRK KARDEŞLERİ OLACAK'

To Vima gazetesi ise Dendias'ın ziyareti sırasında Yunan kurtarma ekipleri EMAK üyeleri arasında geçen bir diyaloğu aktardı. Türk generalin Yunan uzmanlara şu sözleri söylediği belirtildi:

İyiki varsınız. Yunan dostlarımız şunu bilsinler, Allah korusun, bir şey olursa yardıma ilk koşan Türk kardeşleri olacak.

Ramazan Bayramı kana bulandı: Siyonist İsrail saldırılarını şiddetlendirdi Ramazan Bayramı kana bulandı: Siyonist İsrail saldırılarını şiddetlendirdi Haberi Görüntüle

'DEPREM YENİ BİR SAYFA AÇIYOR'

Ta Nea gazetesi ise 'Sonraki adım-Deprem yeni bir sayfa açıyor' başlıklı haberde hem Çavuşoğlu hem de Dendias'ın Antakya'dan aynı mesajı verdiğini yazdı. Trajedinin iki ülke arasındaki iletişim kanallarının hemen açılmasına yol açtığını belirten Ta Nea, Latin Amerika turundan Atina'ya dönen Dışişleri Bakanı Dendias'ın Türkiye ziyaretinin detaylarının birkaç saat içinde düzenlendiğini aktardı.

Ziyaret sonucunda yakınlaşma için yeni bir pencerenin çoktan açıldığı yorumunu yapan, hafta içinde gerçekleşecek NATO savunma bakanları toplantısında da Hulusi Akar ve Nikos Panagiotopoulos'un görüşme ihtimalinin olduğunu bildirdi.

CNN Yunanistan ise, Bakan Çavuşoğlu ve Dendias'ın havaalanındaki görüntüsü için ABD büyükelçisinin kurduğu 'Bu harika' cümlesini başlığına çekti. Televizyon, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'in Twitter mesajını öne çıkardı. 

ABD'li General İsrail'e geldikten sonra Netanyahu: İsrail'e zarar veren herkesi vururuz ABD'li General İsrail'e geldikten sonra Netanyahu: İsrail'e zarar veren herkesi... Haberi Görüntüle

BAKAN ÇAVUŞOĞLU DENDİAS'I SARILARAK KARŞILADI

Dendias, Azerbaycan Dışişleri Bakanı'ndan sonra deprem sürecinde Türkiye'ye gelen ikinci dışişleri bakanı oldu. Bakan Çavuşoğlu, Adana'ya gelen Dendias'ı uçağın merdivenlerinde sarılarak karşıladı. İki mevkidaş Antakya'ya geçerek deprem bölgelerinde yapılan çalışmaları inceledi. Ortak basın toplantısında konuşan Bakan Çavuşoğlu, şu şekilde konuştu:

Ve canlı olarak kurtulan her insandan sonra sadece burada Yunanistan ekibinin değil tüm Yunan halkının ne kadar mutlu olduğunu gördük. İyi komşuluk böyle günlerde belli olur.

Dendias ise şöyle konuştu:

Şunu özellikle ifade etmek isterim ki Yunanistan hükümetinin Türk hükümetinin, halkının bu zor günleri aşmasıyla ilgili vermiş olduğu destek burada bitmeyecektir. İlişkilerimizin düzelmesi için bir depremi daha beklemeye gerek olmadığı kanaatindeyim. Yunan halkının Türklerin karşı karşıya kaldığı bu felakette onlara destek vermesinden son derece gururluyum.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading