Yunan basını Eurofighter alımını değerlendirdi: Türkler hem sahada hem masada kazandı!
Eurofighter'ın Türkiye tarafından satın alınması ne anlama geliyor? sorusunun cevabını arayan Yunan basını çarpıcı bir analize imza attı. Yaşar Güler'in Eurofighter alımına ilişkin sözlerini haberine taşıyan Defence Point, "Türkiye hem sahada hem masa kazadı" ifadelerini kullandı.
Almanya, uzun süren tereddütlerin ardından nihayet Türkiye'nin satın alma işlemine devam etmesine izin vermeyi kabul etti. Satış İtalya, İngiltere ve İspanya'nın yoğun ısrarları sonrası onaylandı diyen Yunanistan merkezli Defence Point haber sitesi;
"Almanya'nın daha önce bölgesel istikrar ve Türkiye'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki çatışmalara askeri müdahalesi konusundaki endişeleri nedeniyle Türkiye'ye gelişmiş savaş uçaklarının satışına karşı kesin bir duruş sergilemesi nedeniyle bu karar önemli bir değişikliğe işaret ediyor." dedi.
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları:
— TRHaber Savunma (@savunma_trhaber) >November 14, 2024
▪️ Eurofighter Typhoon uçağının ülkemize satışına yönelik olarak konsorsiyum üyesi ülkelerden İngiltere, İspanya ve İtalya tarafından daha önce onay verilmiş, Almanya tarafından uçağın satışına yönelik Geçici Satış Otoritesinin… >pic.twitter.com/pMAqkiU3Lj
Habere devam eden Yunan basını, "Tarihsel olarak, Almanya'nın Türkiye ile bu tür anlaşmalara karşı direnişi, Ankara'nın faaliyetlerinden duyduğu rahatsızlıktan kaynaklanıyor. Türkiye'nin Suriye ve Libya'daki operasyonları ve Doğu Akdeniz'deki genişletilmiş varlığı, Avrupa'da gerilimin artması ve bunun bölgesel istikrara etkileri konusunda endişeleri artırdı." ifadelerini kullandı.
İSPANYA İNGİLTERE VE İTALYA'DAN ALMANLARA BASKI
Almanya, uçağın Türkiye'nin yeteneklerini bölgesel dengeleri etkileyecek ve hatta PKK'ya karşı kullanılabilecek şekilde güçlendirebileceği endişesi nedeniyle Eurofighter konsorsiyumundaki konumunu Türkiye'nin satın alma çabalarını engellemek için kullanarak temkinli davrandı diyen Yunan basını;
"Almanya'da, Türkiye'deki insan haklarının genel olarak eleştirildiği siyasi ve sosyal ortam göz önüne alındığında, bunlar özellikle hassas konulardır." yorumunu yaptı.
Yunan basını, "Almanya'nın isteksizliği, Eurofighter'ın pazardaki konumunu giderek daha popüler hale gelen F-35 karşısında güçlendirmeye istekli olan başta İtalya, Birleşik Krallık ve İspanya olmak üzere NATO ortaklarının diplomatik iknalarıyla kısmen dengelendi." ifadelerini kullandı.
Eurofighter Typhoon'da eksik olan gizlilik yetenekleri ve gelişmiş aviyonik özelliklere sahip ABD F-35'e karşı rekabetçi kalmak için mücadele ediyor diyen Yunan basını, "F-35'in çekiciliği Eurofighter siparişlerinde düşüşe yol açtı ve ölçek ekonomileri azaldıkça bakım ve üretim maliyetleri arttıkça konsorsiyum üzerinde mali baskı oluştu." dedi.
Typhoon olağanüstü manevra kabiliyetiyle bilinmesine rağmen gizli değildir diyen Yunan basını habere, "Buna karşı koymak için Eurofighter konsorsiyumu, geliştirilmiş aviyonik, geliştirilmiş radarlar ve daha güçlü savaş yeteneklerini içeren ve Typhoon II olarak da adlandırılan en son Tranche 4 versiyonu gibi yükseltmelere yatırım yaptı." diyerek devam etti.
Tranche 4 yükseltmesi, Typhoon'un karmaşık elektronik savaş ortamlarında bile birden fazla hedefi aynı anda izleme ve bunlara saldırma yeteneğini büyük ölçüde geliştiren bir sistem olan bir AESA radarını içerir diyen Defence Point;
"Bu yeteneklerle Typhoon, hava hakimiyetinden hassas saldırı ve keşiflere kadar çeşitli görevleri yerine getirebiliyor ve bu da onu Türkiye'nin gelişen stratejisine daha uyumlu bir platform haline getiriyor." dedi.
F-35'E ALTERNATİF OLACAK
Bu satın alma, Türkiye açısından sadece hava kuvvetlerini modernize etmeye hizmet etmiyor, aynı zamanda F-35 programından çıkarılmasına stratejik bir tepki olarak da hizmet ediyor diyen Yunan basını, "Türkiye, Rus S-400 hava savunma sistemini satın alması ABD yaptırımlarına ve ardından F-35 programından ihraç edilmesine yol açana kadar F-35 programına önemli miktarda yatırım yapmıştı. Bu durum Türkiye'yi Eurofighter Typhoon'un olası bir alternatif olarak ortaya çıkmasıyla alternatifler aramaya yöneltti." ifadelerini kullandı.
Habere devam eden Yunan basını, "Bakan Güler'in de aralarında bulunduğu Türk yetkililer, özellikle şu anda hizmette olan yaşlanan F-16 ve F-4'lerle karşılaştırıldığında Tayfun'un Türkiye'ye getireceği operasyonel avantajlara dikkat çekti. Bu platformlar Türkiye'nin ihtiyaçlarına hizmet ederken, savunma hedefleri de değişti ve daha gelişmiş yetenekler gerektirdi." dedi.
Eurofighter'ın menzili, hızı ve çok rollü yetenekleri, onu Türkiye hava kuvvetleri için stratejik bir varlık haline getiriyor diyen Yunan basını, "Hava üstünlüğü sağlama, hassas saldırı ve keşif yapma kabiliyetine sahip olan Typhoon, Türkiye'nin acil ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra uzun menzilli, yüksek tehdit içeren görevler için bir dereceye kadar operasyonel esneklik sağlıyor." ifadelerini kullandı.
Ayrıca Eurofighter'ın çeşitli silahları entegre etme yeteneği, operasyonel esnekliğini artırıyor diyen Yunan basını;
"Tranche 4, uzun menzilli Meteor havadan havaya füzesi, hassas saldırılar için Brimstone füzesi ve uzun menzilli saldırılar için Storm Shadow ile donatılmıştır. Bu silahlar, Typhoon'un, Türkiye'nin bulunduğu Doğu Akdeniz gibi tartışmalı bölgelerde kritik bir yetenek olan, düşman hava savunma menzilinin ötesindeki düşmanlarla çatışmasına olanak tanıyor." dedi.
HEM SAHADA HEM MASADA KAZANDI
Türkiye'nin hem sahada hem de masada zafer kazandığını belirten Yunan basını, "Türkiye için Eurofighters'ın satın alınması, NATO'da diplomatik bir zafer olarak da görülebilir; bu, Türkiye'nin çabalarını aktif olarak destekleyen İngiltere ve İspanya gibi Avrupalı müttefiklerle ilişkilerin güçlendiğinin sinyalini verir. Bu satın alma, Türkiye'yi bu Avrupa ülkeleriyle daha da yakınlaştıracak ve Ankara'ya ABD dışındaki askeri malzeme için alternatif bir rota sunacak." ifadelerini kullandı.
ABD-Türkiye ilişkilerinin gergin olduğu bir dönemde bu anlaşma, Türkiye'ye savunma ortaklıklarını çeşitlendirme ve ABD teknolojisine olan bağımlılığını azaltma olanağı sağlıyor diyen Defence Point, "Eurofighter Typhoon anlaşması aynı zamanda daha geniş bir diplomatik amaca da hizmet ediyor; Türkiye'nin NATO uyumlu teknolojiye yatırım yapma isteğini göstererek NATO içindeki bazı gerilimleri potansiyel olarak hafifletiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Bu hareket, özellikle Washington ve Brüksel ile çeşitli konularda karmaşık ilişkileri bulunan Türkiye'nin ittifak içinde yaşadığı diplomatik baskının bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilir diyen Yunan basını;
"Sonuç olarak Türkiye'nin Eurofighter Typhoon'u satın alması askeri bir satın almanın çok ötesindedir. Türkiye'nin savunma yeteneklerinin yeniden tanımlanması ve özerklik stratejisinin güçlendirilmesi yönünde kritik bir adımı temsil ediyor." dedi.
Habere devam eden Yunan basını, "Almanya için bu satış, kendi güvenlik kaygılarını NATO müttefiki Türkiye'yi desteklemenin daha geniş stratejik faydalarıyla dengeleyen isteksiz ama gerçekçi bir değişime işaret ediyor.
Eurofighter, Türkiye'nin yalnızca askeri hazırlığını ilerletmekle kalmayacak, aynı zamanda diplomatik konumunu da güçlendirerek ona hem bölgesel hem de NATO içinde daha fazla güç kazandıracak; zira Ankara, dayanıklı, esnek ve modern havacılığıyla kendisini önemli bir bölgesel güç olarak kabul ettirmeye çalışıyor." yorumunu yaptı.