Çelik Kubbe, Türkiye'yi drone ve füze saldırılarına koruyacak bir "şemsiye" olarak tanımlanabilir. Pek çok savunma aygıtının bir arada olacağı ve eşgüdümle hareket edeceği bu sistem, dış basında ve özellikle Yunanistan'da dikkatle takip ediliyor. Türkiye'nin elinde halihazırda Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemi bulunsa da bunun tüm ülkeyi korumaktan uzak olduğu biliniyor. Tüm hava sahasını konrtrol edebilecek yerli ve milli imkanlarla üretilen Çelik Kubbe'nin bu yönüyle büyük avantajlar sağladığı açık.
Uganda ABD Büyükelçisine ültimatom gönderdi: 72 Saat içinde özür dileyin!YUNAN BASINI FAZLASIYLA İLGİLENİYOR
Sistem, dünya tarafından konuşulmaya devam ediyor. Yunanistan'ın en fazla okunan gazetelerinden biri olan Kathimerini gazetesi Çelik Kubbe'yi ele aldı ve övgüler dizdi. Gazetede Çelik Kubbe'nin yapay zeka ile donatılmış yeni bir hava savunma sistemi olduğu hatırlatılırken sistemin tasarımının tamamlandığı ifade edildi. Çelik Kubbe'yle ilgili kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin ağustos ayında yaptığı toplantıda alındığı aktarılan haberde Çelik Kubbe'nin, çok çeşitli hava savunma araçlarını birbirlerine entegre etmeyi, gerçek zamanlı operasyonel görünürlük sağlamayı ve yapay zeka yardımıyla sistemlerin merkezi olarak kontrol edilmesini sağlayacağı da belirtildi.
Son dakika... Hizbullah'tan İsrail'e karşı saldırı: Kiryat Shimona'da bir polis...S-400, ÇELİK KUBBE'NİN BİR PARÇASI DEĞİL
Türkiye'nin 2000'li yıllarda NATO üyelerinin ortak kullanımı için geliştirilen ACCS sistemini kullanmayı amaçladığı ancak bunun mümkün olmadığı dile getirilen haberde son noktada kendi hava savunma sistemini kurmaya karar verdiği aktarıldı. Bu arada haberde Türkiye'nin 2017 yılında satın aldığı Rus S-400 hava savunma sisteminin Çelik Kubbe'nin bir parçası olmayacağı hatırlatıldı.
İsrail basını suikast listesini paylaştı! İşte o isimlerBİRÇOK BİLEŞENİ VAR
Gazetede yer alan Çelik Kubbe tanımı şöyle:
Çelik Kubbe, Aselsan, Roketsan ve TÜBİTAK SAGE işbirliğiyle geliştirildi. Çok katmanlı bu hava savunma şemsiyesi, kapsamlı hava sahası koruması için mevcutta bulunan ve gelecekte üretilecek radarları, iletişim ağlarını ve hava savunma silahlarını bir sistem halinde koordine edebilecek.
Projenin amacı, Türkiye'yi drone ve füze gibi hava tehditlerine karşı savunabilecek birleşik bir savunma ağı oluşturmak.
Son Dakika... Soykırımcı İsrail, Beyrut'u bir kez daha vurdu!KORKUT VE SUNGUR İÇ SAVUNMA HATTINI OLUŞTURACAK
Korkut gibi kundağı motorlu uçaksavar silahları ve Sungur füzeleri gibi kısa menzilli sistemler, Çelik Kubbe'nin iç savunma hattını oluşturacak. Kubbe bünyesindeki Hisar A+ ve Hisar O füzeleri orta menzilli tehditlerle mücadele ederken, kubbenin en dıştaki katmanı ise 100 kilometre menzili aşması beklenen SİPER uzun menzilli füzelerinden oluşacak. Roketsan, SİPER'in menzilini 150 kilometreye çıkaran gelişmiş versiyonunu geliştirmekte.
Timur Cihantimur davasında yeni gelişme: Türkiye'ye iade mi ediliyor?YENİ SİLAHLAR ENTEGRE EDİLECEK
Türkiye, HERİKKS hava savunma komuta kontrol sistemi ve RADNET radar ağı da dahil olmak üzere Aselsan tarafından üretilen radar ve haberleşme sistemlerini devasa ağın kalbinde entegre ediyor. Tüm parçaların birleşimi, hava trafiğinin ve gelen tehditlerin gerçek zamanlı gözetimi konusunda avantaj sağlayacak.
Gökberk lazer silahı ve Alka enerji silahı gibi gelişmiş önleyici silahların da çelik kubbeye entegre edilmesi planlanıyor.
Yorum Yaz