Yandex Metrica
SON DAKİKA
Yüksek Mahkeme'nin kürtaj kararı Amerika'yı karıştırdı: Bebek öldürmek anayasal hak değildir

Yüksek Mahkeme'nin kürtaj kararı Amerika'yı karıştırdı: Bebek öldürmek anayasal hak değildir

ABD Yüksek Mahkemesi kürtajı anayasal hak olmaktan çıkardı. Ülkede eyaletler artık kürtajı yasaklama konusunda tamamen serbest kaldı. Kararın ardından Texas, Missouri ve Louisiana eyaletlerinde kürtaj yasaklandı.

Dünya

23.01.2024, 19:27

ABD Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli 'Roe-Wade kararı'nı iptal etti.

ABD'de aylardır tartışılan ve birçok kentte gösterilere neden olan kürtaj hakkı konusunda Yüksek Mahkeme kararını açıkladı.

Yüksek Mahkemedeki 9 yargıçtan 6'sının oyu ile 1973 tarihli 'Roe-Wade kararı' olarak bilinen ve ABD'de kürtajın anayasal bir hak olmasına temel teşkil eden karar iptal edildi.

Bu karar ile kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakıldı.

İşgal ordusu, Gazze'de 7 katlı binayı bombaladı: Ölenler ve enkaz... Haberi Görüntüle

O KARAR SON DERECE YANLIŞTI

Mahkemenin muhafazakar yargıçlarından Samuel Alito tarafından kaleme alınan karar görüşünde ise 'Roe-Wade kararı'nın, 'açıkça yanlış' olduğu ve kaldırılması gerektiği belirtildi.

Görüşte, Roe-Wade kararının 'gerekçesinin son derece zayıf' ve 'toplumsal anlamda zararlı sonuçları olduğu' ifade ediliyor. Sözkonusu metinde ayrıca "Kürtaj hakkının ülke tarihinde ve geleneklerinde köklü bir yerinin olmadığı" değerlendirmesi de yer alıyor.

Kararın ardından Texas, Missouri ve Louisiana eyaletlerinde kürtaj yasaklandı. Özellikle cumhuriyetçi seçmenin yoğun olduğu eyaletlerde kürtaj işlemlerinin yasaklanması bekleniyor. 

ABD Netanyahu'yu gözden çıkardı: 'Netanyahu artık İsrail'in ihtiyaçlarına uygun değil' Haberi Görüntüle

DONALD TRUMP: TANRININ KARARI

Karara ilişkin ilk açıklamasında ABD Başkanı Joe Biden, Amerikalıların anayasal hakkının ellerinden alındığını iddia ederek şunları söyledi: "Yüksek Makeme trajik bir hata yaptı. 
Karar aşırı ideolojinin bir sonucudur. Kadınların hayatları ve sağlıkları bugünden itibaren risk altındadır. Tüm aktivistleri barışçıl protestoya çağırıyorum." 

Biden'ın selefi cumhuriyetçi Donald Trump'ın ilk tepkisi ilginç oldu. Trump, Yüksek Mahkeme'nin kürtaj kararını "Tanrının kararı" şeklinde yorumladı.   

Avrupa'da PKK yandaşlarına meydan dayağı: Sokağa döküldüklerine pişman oldular Haberi Görüntüle

MAHKEME KARARI BASINA SIZMIŞTI 

Dünya bunu konuşuyor! Putin açık açık tehdit etti: Vururuz Haberi Görüntüle

ABD'de kürtajın insan hakkı olduğunu savunan kadınlar Yüksek Mahkeme'nin daha önce basına sızan kararına karşı sık sık protesto gösterileri düzenliyor. 

ABD'li siyasi yayın kuruluşu 'Politico' mayısta sözkonusu kararı yayınlamış, Yüksek Mahkeme de haberin doğruluğunu teyit etmişti.

Amerikan medyası, Yüksek Mahkemenin bu yönde açıklayacağı bir kararın ülkede deprem etkisi yaratacağına ve siyasi bölünmenin daha da artacağına vurgu yapmıştı.

Kassam Tugayları duyurdu: 'İsrailli esir ilaç ve gıda eksikliği nedeniyle... Haberi Görüntüle

KÜRTAJ NASIL YAPILIR, BEBEK NASIL ÖLDÜRÜLÜR?

Amerika Birleşik Devletleri'nde kadınların kürtaj hakkına yönelik geçmiş yıllardaki bir dava sırasında Dr. Anthony Levatino, jüri üyelerine "Kürtaj ne anlama gelir? Kürtaj nasıl yapılır?" konu başlıklı bir sunum gerçekleştirmişti. Dr. Levatino'nun tüyler ürperten anlatımları, kürtajın düpedüz bebek cinayeti anlamına geldiğini ortaya koymuştu. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading