Yerin binlerce kilometre altına çil çil altın gömdüler: 11 altın torkun sırrı

Hazine avcılarının hayallerini süsleyen dünyanın en büyük demir çağı Kelt hazinesinin gizemi çözülüyor. Yerin kilometrelerce altına gömülen binlerce gümüş sikke, 11 altın torkun esrarı arkeologlar tarafından aydınlatılacak.
Tarihler 2012 yılını gösterdiğinde yaklaşık 70 bin gümüş sikke, 11 altın tork ve mücevherler Jersey'nin Grouville bölgesindeki Le Câtillon'da bir tarlada ortaya çıkarıldı. Fakat o dönem uzmanlar bunların neden tehlikeli kıyı resiflerinin bulunduğu uzak ve nüfusun olmadığı bir bölgeye taşındığını açıklayamamıştı.
ESRARENGİZ HAZİNENİN GİZEMİ
Keşfin üzerinden 13 yıl geçti. Şimdi ise alanın çevresinde yapılan bir jeofizik araştırması, olası bir Kelt yerleşimini tespit etti;
Bu araştırma sonucu da Jersey'nin MÖ 1. yüzyılın ortalarında izole bir durgun su olmadığı bilgisini güçlendiriyor.
Jersey Eğitim Highlands Vakfı'nın desteğiyle Wreckwatch dergisi tarafından bu hafta yayınlanan çalışma kafalardaki soru işaretlerini giderecek cinsten.
Keşfin sahipleri Reg Mead ve Richard Miles Jersey Heritage'ı bilgilendirmiş ve Kraliyete bağlı bir bölge olarak, 1996 tarihli İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda Hazine Definesi Yasası kapsamında işlem görmüş ve Jersey hükümeti tarafından 4,25 milyon Sterlin karşılığında satın alınmıştır. Buluntular Jersey'deki La Hougue Bie Müzesi'nde sergilenmektedir.
Reg Mead ve Richard Miles günümüzde Bretanya ve Normandiya olarak bilinen antik Fransız bölgesi Armorica'dan geldiğine inanılan definenin araştırılmasında uzmanlara katıldılar; zira neredeyse tüm sikkeler, adları ordu ya da birlik anlamına gelen Keltçe corios'tan türemiş olabilecek Coriosolitae kabilesiyle bağlantılı.
ALTINLARI GALYA SAVAŞÇILARINDAN KAÇIRMIŞLAR
Keşfe ilişkin değerlendirmelerde bulunan arkeologlar, zenginliklerin Galya savaşları sırasında Julius Caesar'ın Roma ordusunun eline geçmemesini sağlamak için aceleyle denizaşırı Jersey'e taşındığına inanıyor. Ekip, jeofizik araştırmasında onlarca metreyi kapsayan, birbirine paralel ve dik doğrusal anomaliler buldu; bunların bazıları kuzey Fransa'daki geç demir çağı kırsal Kelt yerleşimlerine benzeyen alt bölümlere sahipti.

Société Jersiaise'in arkeoloğu Dr. Hervé Duval-Gatignol şunları söyledi:
“Bu, Armorica'da geç demir çağına tarihlenen kırsal yerleşimlerin bilinen biçimleriyle uyumlu doğrusal bir muhafazanın bir parçasını temsil ediyor olabilir.”
Küçük manyetik anomaliler çukurlara ve bina çukurlarına işaret etmektedir.
"KEŞFİN GİZEMİ MEGALİTİK MEZARLA BAĞLANTILI OLABİLİR"
Keltlerin yenilikçi tekne yapımcıları ve denizciler olduğunu belirten Wreckwatch'ın baş editörü ve son 30 yılda 350'den fazla gemi enkazını araştırmış bir arkeolog olan Dr. Sean Kingsley, "Sezar MÖ 56'da Brittany'ye saldırdığında, Keltlerin deniz ticareti iyi yağlanmış bir makineydi. Suyun alçak ve yüksek olduğu zamanlar, sığlıkların yerleri, rüzgârlar, hava durumu ve karaya çıkış yerleri hakkındaki pratik bilgiler uzun zamandır nesilden nesile aktarılıyordu." yorumunda bulundu.
Değerlendirmelerine devam eden Dr. Sean Kingsley, Jersey'e yaklaşan tehlikeli sığlıklar göz önünde bulundurulduğunda, II. Câtillon hazinesinin Kuzey İrlanda'daki Broighter'da bulunan altın tekne modeline benzeyen bir saklanma teknesiyle gönderilmiş olması mümkündür.
MÖ 1 yüzyıla ait bu deniz aracı bir yelken, kıç tarafa yakın bir yerde döndürülen dümen küreği ve en önemlisi de, elverişsiz rüzgârın üstesinden gelmek ve kayalıklardan uzak durmak için çok değerli olabilecek her iki tarafta dokuz kürekle donatılmıştır. Hafif kerestelerden oluşan bir iskelete tutturulmuş deri ya da posttan su geçirmez kaplamalarla inşa edilen gemiler dayanıksız gibi görünse de güçlü bir şekilde inşa edilebilir, hafif ve esnek olabilirdi; öngörülemeyen Atlantik denizlerinde yüksek dalgaların tepelerine tırmanmak ya da neredeyse her koya inmek için idealdi.
Bir başka yeni görüşümüz de, bu arazinin Keltler için kutsal olduğuna ve atalarının gücünün binlerce yıl öncesine dayandığına inanıyor olmamızdır; bu güç, hazinenin keşfedildiği alanın üzerindeki tepede bulunan Neolitik döneme ait bir megalitik mezarla bağlantılıdır.
Bu tarlalarda inanılmaz derecede özel bir şey var. Ataların ruhani gücü, büyük olasılıkla definenin Jersey'e getirilmesinin en büyük nedenlerinden biriydi." dedi.
TRHABER