Yandex Metrica

WhatsApp İsrail'e çalışıyor: Jan Koum'un desteklemediği Yahudi örgütü kalmadı

WhatsApp İsrail'e çalışıyor: Jan Koum'un desteklemediği Yahudi örgütü kalmadı

Yahudi örgüt AIPAC'ın alt kolu UDP-Super PAC, ABD'de İsrail yanlısı senatör adaylarına para yağdırıp yarışı kazanmalarını sağlıyor. Bu konuda rekor bağış yapanlardan biri WhatsApp'ın kurucusu Jan Koum...

Dünya

24.04.2024, 21:24

Dünyada 2 milyarı aşkın kullanıcısı bulunan WhatsApp'ın kurucusu Jan Koum, Amerika'da İsrail yanlısı adayları desteklemek için kesenin ağzını açtı. Koum, ABD topraklarındaki en büyük Yahudi organizasyonu olan AIPAC'a yakın Birleşik Demokrasi Projesi'ne tek seferde tam 2 milyon dolar bağışladı. WhatsApp kurucusu böylece şimdiye dek yapılan en büyük bağışlardan birine imza attı. 

WhatsApp'ın kurucusu Jan Koum

Dünya genelinde demokrasileri yönlendirmeyi ve ülkelerin İsrail yanlısı davranmalarını sağlama hedefiyle çalışan Birleşik Demokrasi Projesi (UDP) aynı zamanda 'Super PAC' olarak da biliniyor. Açılımı American Israel Public Affairs Committee olan Yahudi kuruluşu AIPAC, aslında Super 'PAC'ın da patronu durumunda. 

ABD'de Kongre seçimlerine Yahudi-İsrail yanlısı adayların girmesini sağlamak için çalışan UDP-Super PAC, Maryland eyaletinde Demokratların adayı olmak isteyen Glenn Ivey'in Donna Edwards'a karşı zafer kazanmasını sağladı. UDP sadece Ivey'in kampanyasına 6 milyon dolar harcadı. 

AIPAC destekli Glenn Ivey, Maryland'de zafere ulaştı.

UDP-Super Pac adlı AIPAC organizasyonu, fonladıkları adayların 'İsrail karşıtı rakiplerini yendiklerini' de gururla bildiriyor. UDP'nin Kongre seçimleri için senatör adaylarının belirlenmesi sürecinde şimdiye dek 21 milyon dolar harcadığı belirtiliyor. 

Türkiye ve BAE'den ortak tatbikat: Çöl Bayrağı 9 hava tatbikatı başladı Türkiye ve BAE'den ortak tatbikat: Çöl Bayrağı 9 hava tatbikatı... Haberi Görüntüle

DESTEKLEMEDİĞİ YAHUDİ VAKFI YOK

Oluşumun sıkı bir destekçisi olan WhatsApp mucidi Jan Koum (46), 2014 yılında anlık mesajlaşma uygulamasını Facebook'a 19 milyar dolara satmıştı. Şu anki serveti 9,8 ilâ 13,7 milyar dolar arasında olduğu tahmin edileln Koum, dünyanın en zengin insanlarından biri olarak kabul ediliyor. 

Yahudi Telgraf Ajansı'na göre Koum'un kurduğu vakıf İsrail'le ilgili bağışları son yıllarda geometrik biçimde artırdı. Koum, 2019-2020 arasında sadece bir yılda, 70 Yahudi kurumuna 140 milyon dolar bağışta bulundu. 

Türkiye ile ABD arasında kritik zirve: Terörle mücadele istişareleri yapıldı Türkiye ile ABD arasında kritik zirve: Terörle mücadele istişareleri yapıldı Haberi Görüntüle

FİLİSTİNLİLERİ HEDEFİNE KOYMUŞ 

Koum, İsrail'in Kudüs'e tam olarak hakim olmasını amaçlayan ELAD örgütünün ABD'deki kolu 'Friends of Ir David'e tek seferde 6 milyon dolar yatırdı. Örgüt, Filistinli Müslümanların evlerinden zorla çıkarılmasını organize eden odaklardan biri ve özellikle Silvan'daki 55 bin Filistinlinin tehcir edilmesi için çalıştı. 

WhatsApp mucidinin desteklediği bir kurum daha var: Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesindeki Filistinlilerin evlerinden zorla çıkarılması girişimlerini finanse eden, vergiden muaf, ABD merkezli kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan İsrail Merkez Fonu (Central Fund of Israel). Jan Koum'un buraya da 175 bin dolar verdi. 

İsrail Filistinlilerin kaldığı evleri düzenli olarak yıkarak yerlerine yasadışı Yahudi yerleşimcileri iskan etmek için yeni konutlar yapıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

1


Loading