banner2

Veliaht Prens Bin Selman'ın 'NEOM' projesi nedir, nerede yapılacak? NEOM projesinde hangi ülkeler bulunuyor?

Ülkesini turistik bir merkeze dönüştürmek isteyen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın devasa kent NEOM projesinden yeni fotoğraflar paylaşıldı. Peki, Veliaht Prens Bin Selman'ın 'NEOM' projesi nedir, nerede yapılacak? NEOM projesinde hangi ülkeler bulunuyor? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Dünya 02.08.2022, 13:55 02.08.2022, 14:14
Abone ol
Veliaht Prens Bin Selman'ın 'NEOM' projesi nedir, nerede yapılacak? NEOM projesinde hangi ülkeler bulunuyor?

Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın mega projesi olarak tanıtılan şehir planı Neom’a 9 milyon kişiyi barındırabilecek dev yatay gökdelenler tasarlanıyor. Peki, Veliaht Prens Bin Selman'ın 'NEOM' projesi nedir, nerede yapılacak? NEOM projesinde hangi ülkeler bulunuyor? İşte detaylar...

NEOM PROJESİ NEDİR?

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, Mısır Piramitleri’nden daha büyük bir mimari proje planlıyor. 120 kilometre uzunluğunda 1 trilyon dolarlık iki yandelen inşa edilecek. Wall Street Journal'ın haberine göre proje kapsamında NEOM isimli bir çöl kenti kurulacak. Bu kentin bir parçası olarak da Mirror Line isimli bir konut projesi hazırlanıyor. 120 kilometre uzunluğunda birbirine bakan çift mega yapıdan oluşan bu proje tam 1 trilyon dolara mal olacak. 487 metrelik yüksekliği ile ABD’nin 381 metrelik Empire State binasını geçecek.

Selman proje ile alakalı şu ifadeleri kullandı;

"Dünyamızın kentlerinin karşı karşıya olduğu yaşanabilirlik ve çevre krizlerini göz ardı edemeyiz. NEOM bu sorunları ele almak için yeni ve yaratıcı çözümlerin sunulmasında ön safta yer alıyor. NEOM, yukarıya doğru inşa fikrini gerçeğe dönüştürmek için mimarlık, mühendislik ve inşaat alanındaki en parlak beyinlerden oluşan bir ekibe liderlik ediyor" 

Projenin ayrıntıları;

  • Aynalı dış cephe, yapıyı manzaranın ayırt edici bir parçası kılacak,
  • Deniz seviyesinden 500 metre yükseklikteki hat sadece 200 metre genişliğe ve 170 km uzunluğa sahip olacak,
  • Kenti dünyaca ünlü mimarlar ve mühendislerden oluşan bir ekip inşa edecek,
  • Selman, tamamen çevre dostu olacağını belirttiği projenin 2030’a hazır olacağını öne sürüyor. Mühendisler ise ancak 50 yılda inşa edilebileceğini savunuyor.
  • Yatay çiftçilik ile yapıların gıda ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor. Sakinler, günde üç öğün yemek için aidat ödeyecek.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!