Uzaydan gelen gizemli sinyaller merak uyandırdı: MIT bu sinyalleri araştırıyor!

Uzaydan gelen gizemli sinyaller merak uyandırdı: MIT bu sinyalleri araştırıyor!

Uzay boşluğundan gelen gizemli radyo sinyallerinin sırrı çözüldü. Bu garip sinyalleri bilim insanlarını “Uzaydan gelen bir mesaj mı?” diye düşündürdü. Sinyallerin nereden geldiği merak konusu oldu. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) bilim insanları, araştırma sonucunun “heyecan verici” olduğunu belirtti. Gizemli sinyallerin kaynağı nedir?

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) uzaydan gelen radyo dalgalarının sırrını çözdü.

İlk kez 2007 yılında bulunan bu sinyalleri bazı bilim insanları uzaylı medeniyetlerden kaynaklanabileceğini iddia etmişti. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi- teorik fizikçi Avi Loeb onlardan biri. Bilim insanları bu gizemli radyo sinyallerinin Dünya’dan 200 milyon ışık yılı uzakta olan Nötron yıldızının olduğunu duyurdu.

  Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki bilim insanları bilim insanları gizemli sinyallerin kökenini buldular. Bir şehir kadar büyük Nötron yıldızına çok yakın olduğunu buldular. Nötron yıldızı dünya’dan yaklaşık 200 milyon ışık yılı uzakta. Radyo patlamasının kaynağı olduğuna inanılan yoğun bir manyetik alanla çevrili.

   

MIT’de fizik doçenti olan Dr. Kiyoshi Masui: “Bu yüksek manyetik alanlara sahip nötron yıldızlarının diğer bir adıyla magnetarların çevresinde atomlar var olamaz; manyetik alanlar tarafından parçalanırlar. Burada heyecan verici olan şu: Kaynağa yakın bu manyetik alanlarda depolanan enerji, yeniden şekillenerek ve burkulmalar yaşayarak, evrenin yarısını geçip görebildiğimiz radyo dalgalarına dönüşüyor.” Açıklamasını yaptı. 

“Hızlı radyo patlamaları (FRB’ler), milisaniyeler süren radyo dalgası patlamalarıdır ve o kadar güçlüdürler ki milyarlarca ışık yılı yol katederek Dünya’da tespit edilebilirler.”

 

UZAYLI MEDENİYETLERDEN GELEN BİR SİNYAL Mİ?

Profesör Loeb , bu sinyallerin uzaylı medeniyetlerden gelen mesajlar olabileceğini iddia etmişti. 2022 yılında tespit edilen bir FRB’yi yine incelemeye almıştı. Uzunca araştırmalar yapan ekip, patlamanın bir nötron yıldızına çok yakın bir bölgede, yaklaşık 10 bin km uzaklıkta meydana geldiğini keşfetti. Uzaklık, onu yıldızın manyetik alanının içine yerleştiriyor ve bu da hızlı radyo patlamasının manyetosferden kaynaklanabileceğine dair ilk kesin kanıtı ortaya koyuyor.

 

MIT Astrofizikçisi olan Kenzie Nimmo; “Nötron yıldızlarının çevresindeki bu ortamda manyetik alanlar, evrenin üretebileceği sınırların gerçekten en uç noktasında. Bu parlak radyo emisyonlarının, o aşırı plazmadan kaçıp kaçamayacağı konusunda çok fazla tartışma vardı.” açıklamasını yaptı.

Avatar
Hilal Koçak