Yandex Metrica

Üst üste 2 saldırı ABD'yi felç etti

Üst üste 2 saldırı ABD'yi felç etti

Mayıs ayında ABD'ye yönelik iki siber saldırı dünyanın dikkatini pek çekmedi ama enerji ve gıda akışını felç eden bu eylemler aslında herkesi ilgilendiriyor.

Dünya

23.01.2024, 17:32

Uluslararası toplumun Ortadoğu'daki gelişmelerle meşgul olduğu günlerde ABD, siber terörizmde çığır açacak iki saldırıya maruz kaldı. Uluslararası camiadan hak ettiği ilgiyi görmeyen bu saldırılar ilk kez bir devlet kurumunu ya da özel sektör şirketini hedef almanın ötesinde, doğrudan toplumun enerji ve gıda güvenliğini tehdit etti. Bu yönüyle saldırılar yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor. 

İlk saldırı 7 Mayıs'ta ABD'nin güneydoğu eyaletlerini hedef aldı. 8 eyalete otomobil ve uçak yakıtı hatta yemeklik yağ temin eden Colonial Boru Hattı'nın Teksas'taki merkezinde yerel saatle sabah 5'te fidye mesajının fark edilmesiyle alarm verildi. Sabah 06.10'da günde 2,5 milyon varil sevkiyat yapılan hat kapatıldı. 

Petrol fiyatları bir anda 2014 yılı ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Petrolün varil fiyatı 3 dolar arttı. ABD'nin güneydoğu kıyısındaki 10 binden fazla akaryakıt istasyonu felç oldu. Halk aracına benzin koyamayacak hale geldi. Rusya kaynaklı olduğu tahmin edilen DarkSide adlı grubun düzenlediği saldırı için eski bir şirket çalışanının şifresinin kullanıldığı günler sonra anlaşıldı. Ancak öncesinde 4 milyon 400 bin dolar tutarındaki fidye kripto para ile ödendi. 

57 yıllık tarihinde ilk kez kapatılan boru hattı 12 Mayıs'ta yeniden açıldı. Ancak akayakıt tedarik sürecinin normale dönmesi 1 hafta sürdü. ABD'nin enerji güvenliğine, tüketicileri doğrudan hedef alacak şekilde düzenlenen bu saldırının şoku atlatılmaya çalışılırken yeni bir saldırı daha geldi. 

İKİNCİ SALDIRIDA ET TEDARİK SİSTEMİ ALT ÜST OLDU

İkinci saldırı 30 Mayıs'ta bu kez ABD'nin gıda güvenliğine yönelikti. Dünyanın en büyük et üreticisi JBS'in bilişim sistemini hedef alan saldırı uluslararası gıda piyasasını alt üst etti. Şirket ABD ve Avustralya'daki mezbahaları da dahil tüm tesislerindeki operasyonları durdurdu. ABD et piyasasının ihtiyacının yüzde 23'ünü karşılayan JBS'teki üretimin durmasıyla hem ABD'de hem uluslararası pazarda et fiyatlarında artış yaşandı. 

JBS'in devre dışı kalmasıyla beraber ABD Tarım Bakanlığı 31 Mayıs pazartesi günü sığır ve domuz eti fiyatlarını açıklayamadı. Siber saldırı ABD'yi aşarak uluslararası gıda piyasasını felç eden bir krize dönüştü. Bu defa Beyaz Saray da devreye girdi ve Rusya kaynaklı olduğunu iddia ettikleri bu saldırının 16 Haziran'da Cenevre'deki Biden-Putin görüşmesinin başlıklarından biri olacağını duyurdular. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI'a göre bu saldırının sorumlusu Rus siber saldırı grubu 'REvil' ya da diğer ismiyle 'Sodinokib'.

JBS'in operasyonları saldırıdan 4 gün sonra normale döndü. Dünyanın önde gelen et üreticisinin faillere fidye ödeyip ödemediği şimdilik bilinmiyor. Ancak Colonial Boru Hattı saldırısında fidye ödenmesi, teröristlerle pazarlık yapılmayacağı yönündeki yaklaşıma zarar vermiş durumda. ABD Ticaret Odası, federal hükümetin fidye amaçlı saldırılara karşı daha etkili önlemler almasını talep ediyor. ABD Federal Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco, her iki saldırının buz dağının yalnızca görünen kısmı olduğunu ifade ederek, ABD'deki büyük şirketlerin CEO'larından siber güvenlik konusuna daha fazla eğilmelerini istedi. 

SİBER TERÖRDE YENİ BİR ÇAĞ BAŞLIYOR

Colonial Boru Hattı saldırısının ardından 13 Mayıs'ta siber güvenlik önlemlerinin artırılmasına yönelik başkanlık emmri imzalayan Biden'ın, Cenevre'de Rusya Devlet Başkanı Putin ile yapacağı görüşmede siber terör alanının kırmızı çizgilerinin çizilmesi bekleniyor. 

ABD'nin enerji ve gıda güvenliği yoluyla sokaktaki vatandaşı doğrudan hedef alan saldırılar siber terörizmde yeni bir çağın başlangıcına işaret ediyor. Fidyelerin kripto para üzerinden talep edilmesi ise kripto para piyasasına yönelik düzenlemeler getirilmesini kaçınılmaz kılıyor. Rusya kaynaklı bu saldırıların ne kadar devlet destekli olduğu henüz bilinmiyor. Ancak, Rusya ile sorun yaşayan ya da sorun yaşama ihtimali olan her ülkenin bugünden itibaren milyonlarca vatandaşını doğrudan hedef alacak saldırılara karşı hazırlıklı olması gerekiyor. 

KAYNAK: ClashReport

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading