Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Ürdün Kralı: "İran İHA'ları topraklarımıza saldırdı"

Ürdün Kralı: "İran İHA'ları topraklarımıza saldırdı"

Ürdün Kralı II. Abdullah, diplomatik temaslarda bulunmak üzere gittiği Washington'da, CNN muhabirine verdiği özel röportajda ilgin açıklamalar yaptı.

Dünya

23.01.2024, 17:42

Ürdün Kralı II. Abdullah, diplomatik temaslarda bulunmak üzere yaklaşık bir hafta önce gittiği Washington’da CNN’e özel bir röportaj verdi.

Kral Abdullah, Ürdün’ün dış politikası ve Filistin konusuna yaklaşımının yanı sıra, geçtiğimiz Mart ayında Ürdün prensinin komplo iddiası üzerine ev hapsine alınması olayına dair açıklamalarda bulundu.

Röportajda, İran’a ait İHA’ların Ürdün topraklarına saldırdığını belirten Kral Abdullah, “İran’ın bölgedeki etkinliğinin sınırlandırılması konusunda Washington ile hemfikir olduğunu” söyledi.

İran ile diyalog istediklerini belirten ancak bu konuda endişeleri olduğunu vurgulayan Kral Abdullah, “İran’ın nükleer ve balistik füze gücü çarpıcı bir şekilde gelişti. Bunu, Irak’taki saldırılarda ve Yemen’den Suudi Arabistan’a yapılan füze saldırılarında görebiliriz” ifadelerini kullandı.

Kral Abdullah, ayrıca, Suriye ve Lübnan’an İsrail’e yönelik düzenlenen füze saldırıları esnasında bazı füzelerin de Ürdün topraklarına düştüğünü aktardı.

Hamas'tan Gazze'de ateşkes için İsrail'e 3 aşamalı teklif: Her biri... Haberi Görüntüle

GANTZ VE BANNET İLE GÖRÜŞTÜM

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesini reddeden Ürdün Krallığı, son dönemde ABD ve İsrail ile açıktan diplomatik temaslarını durdurmuştu.

Kral Abdullah, CNN’e verdiği röportajda, İsrail’de yeni hükümetin kurulmasının ardından Başbakan Naftali Bannet ve Savunma Bakanı Benny Gantz ile görüştüğünü aktardı.

Görüşmenin geçtiğimiz Mayıs ayında Gazze’ye yönelik İsrail saldırıları sürerken gerçekleştiğini belirten Ürdün Kralı, “Önce Ebu Mazen (Mahmud Abbas) ile görüştüm. Daha sonra da Bannet ve Gantz ile ayrı ayrı iki telefon görüşmesi gerçekleştirerek gerilimi azaltmaya çalıştım” dedi.

Rusya'dan bir LGBT adımı daha: Kökünü kazımaya kararlılar Haberi Görüntüle

İSTİHBARAT SERVİSLERİ KARDEŞİMİN HIRSLARINI KULLANDILAR

Ürdün’de geçtiğimiz Mayıs ayında, Eski Kraliyet Divanı Başkanı Bessam Avadullah ve Ürdün Prensi Hamza Bin Hüseyin, Kral’a karşı komploya giriştikleri sebebiyle gözaltına alınmıştı.

Ürdün Krallığı, daha sonra Prens Hamza’nın gözaltına alındığı iddialarını yalanlasa da o günlerden beri prensten haber alınamıyor.

Kral Abdullah ise CNN’e verdiği röportajda, olayın bazı istihbarat birimleri tarafından Ürdün’de karışıklık çıkarmak için yapıldığını öne sürdü.

İstihbarat servislerinin bu amaçları için çeşitli yollar denediğini belirten Kral Abdullah, röportajda, “Bu kez de kardeşimin hırslarını kullanmak istediler. O çok genç ve hırslarına yenik düştü” şeklinde konuştu.

Kral Abdullah, 21 Temmuz’da Washington’a giderek Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşme gerçekleştirmişti.

Washington Post gazetesinin iddiasına göre, Ürdün Kralı bu görüşmede ABD’ye Suriye ve Filistin için yeni bir strateji önermişti. Ancak Biden, bu öneriye net bir yanıt vermemişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading