Uranyum stokları arttı! UAEA kritik kararı onayladı: Dünya atom bombası gerçeği ile yüz yüze

Uranyum stokları arttı! UAEA kritik kararı onayladı: Dünya atom bombası gerçeği ile yüz yüze

İran, zenginleştirilmiş uranyum stoğunu silah seviyesine yakın seviyelere yükseltti. Yükselen uranyum stoğu Batı'da Atom bombası paniğine neden olurken, Batılı ülkelerden oluşan bir konsorsiyum, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na İran'ı kontrol altına alması yönünde baskı yaptı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu’na ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından sunulan İran karşıtı karar tasarısı yapılan oylamayla kabul edildi. Karara tepki gösteren İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, "İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) yönetim kurulunun kendisini eleştiren bir karar almasına 'uygun ve orantılı' bir karşılık verecektir." ifadelerini kullandı.

Söz konusu karar, bir dizi Batılı ülkenin İran'a karşı yeni bir karar tasarısını Ajansa resmen sunarak Tahran'ın nükleer meseledeki işbirliği eksikliğini kınamasından kaynaklanıyor. 

Ancak Araghchi görüşmede "İran'ın Ajans ile etkileşim ve işbirliğini geliştirme konusundaki iyi niyetini bir kez daha vurguladı ve iki taraf da farklılıkları çözmek ve gündemdeki diğer konuları ele almak için diyalog ve etkileşim yolunda devam etme ve yapıcı olmayan ve çatışmacı yaklaşımlardan kaçınma isteklerini vurguladı. Ancak, İran'ın iyi niyeti ve etkileşimli yaklaşımı göz ardı edilir ve kararlar yoluyla yapıcı olmayan tedbirler alınırsa, İran'ın uygun ve orantılı bir şekilde karşılık verecektir" dedi.

URANYUM STOKLARI ARTTI

Geçtiğimiz birkaç gün içinde ajans, denetçileri aracılığıyla Natanz ve Fordo nükleer tesislerinde İran'ın %60 oranında zenginleştirilmiş uranyum rezervlerini arttırmayı durdurmak için hazırlıklara başladığını doğruladı.

Her ne kadar Tahran nükleer silah geliştirme isteğini her zaman reddetmiş olsa da, bu seviye atom bombası yapmak için gereken %90'a tehlikeli bir şekilde yaklaşıyor. Ancak Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve ABD'den oluşan bir dizi Batılı ülke İran'ın işbirliği yükümlülüklerini yerine getirmemesini kınayan bir karar tasarısı sundu. Tahran'a göre bu karar, konuyla ilgili diyaloğu zorlaştırma riski taşıyor. Nitekim İran, Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık'ı karar tasarısı sunmanın sonuçları konusunda uyarırken, Avrupa ülkeleri ve ABD, karar tasarısını onaylayan Guvernörler Kurulu toplantısında baskıyı arttırdı.

İran'ın nükleer meselesi Tahran ve Tel Aviv arasındaki dönemsel savaş sırasında yeniden gündeme geldi. Özellikle de İsrail'in, İran'ın uranyum zenginleştirme ve atom silahı üretiminde atacağı adımlar açısından kritik öneme sahip Parchin üssünü vurduğu iddia edilen saldırıyı takip eden haftalarda. İslam Cumhuriyeti ilk başta saldırıları küçümsemişti ancak birkaç gün önce İsrail Başbakanı Benjamin Netnyahu İran'ın nükleer kapasitesinin vurulduğunu bizzat teyit etti.

Nükleer anlaşmada beyan edilmemiş bir saha olduğu için, Tahran'ın üsteki altyapıya verilen zararı bildirmemek için her türlü geçerli nedeni olabilir. Direktör Grossi, Parchin araştırma merkezinin IAEA tarafından nükleer bir saha olarak değerlendirilmediğini söylüyor: 'Orada nükleer materyallerin varlığını doğrulayan herhangi bir bilgiye sahip değiliz' dedi.

İRAN ATOM BOMBASI ÜRETEBİLİR Mİ?

İran zenginleştirilmiş uranyum stokunu daha da arttırarak bir savaş silahı seviyesine yaklaştırdı. Bu durum dün Associated Press tarafından görülen BM nükleer gözlemcisinin gizli bir raporunda ortaya çıktı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın raporunda 26 Ekim itibariyle İran'ın %60 oranında zenginleştirilmiş 182.3 kilogram uranyuma sahip olduğu ve bunun Ağustos ayındaki son rapordan bu yana 17.6 kilogramlık bir artış gösterdiği belirtiliyor. 

60'a kadar zenginleştirilmiş uranyum, %90 silah seviyesine ulaşmaktan kısa bir teknik adım uzaklıkta. UAEK üç aylık raporunda ayrıca İran'ın toplam zenginleştirilmiş uranyum stokunun 26 Ekim itibariyle 6,604.4 kilogram olduğunu ve Ağustos ayındaki son rapordan bu yana 852.6 kilogramlık bir artış olduğunu tahmin etti.

IAA'nın tanımına göre, yüzde 60 saflıkta zenginleştirilmiş yaklaşık 42 kilogram uranyum, malzemenin yüzde 90'a kadar daha da zenginleştirilmesi halinde teorik olarak bir atom silahı yaratmanın mümkün olduğu miktardır.