Yandex Metrica

Ukrayna yenilirse Rusya'ya karşı biz savaşırız dedi, ortalık karıştı!

Avrupa, Polonya'nın Paris Büyükelçisi Jan Emeryk Rosciszewski'nin sözlerini tartışıyor. Fransız televizyonundaki demecinde Rosciszewski, "Ukrayna Rusya'ya karşı kendini savunmakta başarısız olursa bizim çatışmaya katılmaktan başka çaremiz kalmaz" dedi.

Dünya

23.01.2024, 20:36

Avrupa'nın en güçlü NATO ordusunu kurma hedefiyle geniş ölçekli silahlanma programı yürüten Polonya, Rusya ile doğrudan savaş yürütebileceğine ilişkin mesaj vermeye başladı. Polonya'nın Paris Büyükelçisi Jan Emeryk Rosciszewski'nin Fransız LCI kanalına verdiği röportajda kullandığı ifadeler ortalığı karıştırdı. 

"Ukrayna Rusya'ya karşı kendini savunmakta başarısız olur ve egemenliğini sağlayamazsa bizim (Polonya olarak) çatışmaya katılmaktan başka çaremiz kalmaz" diyen Rosciszewski, "Değerlerimiz, medeniyetimiz, kültürümüz tehdit altına girer. Bu nedenle çatışırız" ifadelerini kullandı. 

Jan Emeryk Rosciszewski

Büyükelçinin sözleri Polonya'da ana gündem maddesi haline geldi. Varşova Parlamentosu'nda Sol Parti milletvekili Maciej Gdula, "Fransa büyükelçimiz, Ukrayna eğer baş edemezse Rusya ile savaşa gireceğimizi söyleyerek kesinlikle yetkilerini aşıyor ve görevinden alınması gerekiyor" diyerek Dışişleri Bakanlığı'na çağrıda bulundu. 

Türkiye kaçıncı sırada? İşte Gazze'ye en çok yardım ulaştıran ülkeler Haberi Görüntüle

VARŞOVA DA AYNI ŞEYİ DÜŞÜNÜYOR

Tartışmaların büyümesi üzerine Polonya'nın Paris Büyükelçiliği bir açıklama yayınladı. Büyükelçi Rosciszewski'nin sözlerinin bağlamından koparıldığı belirtilen yazılı bildiride, konuşmanın 'Polonya çatışmaya doğrudan müdahil olsun' anlamına gelmediğini ancak Ukrayna'nın yenilmesi halinde bunun sonuçlarına dikkat çekildiği anlatıldı.

Başta eski Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczyński olmak üzere devlet yetkililerinin de bu yönde beyanda bulunduğu hatırlatılan açıklamada, Rosciszewski'nin sözlerinin Varşova'nın görüşünü yansıttığı ifade edildi. 

Büyükelçi Jan Emeryk Rosciszewski kurumsal deklarasyonda, "Sözlerim bağlamından koparıldı" dese de Fransız televizyonundaki açıklamasının arkasında durdu. 

The Economist bile havlu attı: İsrail başarısız oldu (At a... Haberi Görüntüle

KALİNİNGRAD SINIRINA YENİ GARNİZON

Polonya geçtiğimiz 2022 Ağustos'unda Güney Kore'den yaklaşık 20 milyar dolar değerinde 180 adet K2 ana muharebe tankı, 212 adet K9 kundağı motorlu obüs, FA-50 savaş uçakları ve çok namlulu roketatarların satın alınmasını içeren anlaşmaya imza atmıştı. 

Türkiye'den 24 adet Bayraktar TB2 SİHA satın alan Polonya hızlı bir şekilde silahlanıyor. Varşova yönetimi Ukrayna'ya askeri destek ve lojistik konusunda ana geçiş ülkesi konumunu korurken aynı zamanda Rusya'ya karşı yeni önlemler geliştiriyor. 

Polonya Başbakan Yardımcısı (eski Savunma Bakanı) Mariusz Blaszczak, Olecko'da yeni bir askeri birlik kurulacağını açıkladı. Sözkonusu bölge Rusya'nın sadece denizden ulaşabildiği toprak parçası Kaliningrad sınırında bulunuyor.

Litvanya ile Polonya arasında kalan bölgedeki bu küçük Rus toprağının yakın gelecekte bir gerilime konu olmasına kesin gözüyle bakılıyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading