Yandex Metrica

Ukrayna'da neler oluyor? İşte bütün detaylarıyla Rusya-Ukrayna gerilimi

Dünya basınının ilgiyle takip ettiği Rusya Ukrayna gerilimi ile ilgili son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor. TRHaber, yeni bilgi ve haberler ışığında gelişmeleri aktarıyor. İşte, son 2 günde Rusya Ukrayna arasında yaşananlar....

Dünya

04.02.2024, 07:35

Dünya basınının ilgiyle takip ettiği Rusya Ukrayna gerilimi ile ilgili son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor. TRHaber, yeni bilgi ve haberler ışığında gelişmeleri aktarıyor. İşte, son 3 günde Rusya Ukrayna arasında yaşananlar....

  • Rus birlikleri eli tetikte bekliyor

Rus Birliklerinin toplama kamplarından ayrıldığı iddia ediliyor. ABD Büyükelçiliğini de Kiev’den çekti. Ukrayna yönetimi de çarşamba günü saldırı başlayacağını teyit etti. Rusya’nın Ukrayna sınırına yığdığı taktik tabur sayısı 105’e ulaştı. 14 tabur daha yolda. 119 tabur Rus Ordusu kara gücünün %70’i. Yaklaşık 500 savaş uçağı ise Ukrayna menziline girdi. Bu da Rus hava gücünün yarısından fazlasına tekabül ediyor.

 

  • Japonya, Ukrayna'nın işgali durumunda Rusya'ya karşılık verecek

Japonya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda, "uluslararası kamuoyuyla koordinasyon halinde uygun şekilde karşılık vereceğini" bildirdi.

 

  • Kremlin sözcüsü Peskov: Putin müzakereye istekli

Kremlin sözcüsü Peskov, 'Putin, müzakereye niyetli. Güvenlik garantileri görüşmelerini de o başlattı zaten.' açıklamasında bulundu.

 

  • Zelenskiy 16 Şubat'ı 'Birlik Günü' ilan etti 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağı gün olarak iddia edilen 16 Şubat'ı "Birlik Günü" adıyla resmi tatil ilan etti
 

 

  • Zelenskiy'den NATO üyeliği açıklaması

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile ortak toplantıda konuştu. Zelenskiy, "NATO üyeliği güvenliğimizi garanti altına alacaktır" dedi.

 

  • Sergei Lavrov'dan müzakere vurgusu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, "Müzakerelerle ilerlenebilecek bir yol görüyoruz. ABD, askeri riski azaltacak önerileri sundu, ancak önerilerimiz bütün olarak dikkate alınmalı" ifadelerini kullandı.

Lavrov, "ABD, askeri riski azaltacak önerileri sundu, ancak önerilerimiz bütün olarak dikkate alınmalı. Müzakerelerle ilerlenebilecek bir yol görüyoruz" dedi.

 

  • Rusya'dan Luhansk ve Donetsk'i tanıma hamlesi

Rus lider Putin'in partisi "Birleşik Rusya Partisi" milletvekillerinin öncülük ettiği çalışmada, Luhansk ve Donetsk'in Moskova tarafından tanınmasını içeren tasarı hazırladı.

RIA Novosti'de yer alan gelişmeye göre; söz konusu belge Duma'ya sunuldu. Konu daha sonra Dışişleri ve Kremlin'de tartışılacak. Son olarak ise Putin'e gidecek.

RIA'ya konuşan kaynak, sürecin hızlandırılması ve taslağın hızlıca Dışişleri Bakanlığı'na gönderilmesinin önerildiğini söyledi.

 

  •  İngiltere Başbakanı Boris Johnson'dan Putin'e çağrı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'daki durumun şu anda "çok, çok tehlikeli" bir halde olduğunu söyledi.

Putin'i acilen "uçurumun kenarından geri adım atmaya" çağırdı.

 

  • Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya gitti

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya-Ukrayna arasında her geçen gün şiddetini artıran gerilimi görüşmek için Kiev'e vardı. Scholz'un Ukrayna ziyaretinin ardından Moskova'da Putin ile görüşmesi bekleniyor.

 

  • Avrupa Birliği'nden Rusya'ya yaptırım tehdidi

Ukrayna'ya saldırı durumunda Rusya'ya daha güçlü ve büyük AB yaptırımları gündemde. Eğer Rusya daha fazla ilerler ise ortak duruşumuzu ifade etmek için bir AB zirvesi yapılması mümkün

 

  • Kiev'de hayat normal bir şekilde devam ediyor

ABD'nin Rusya'nın Ukrayna'yı her an işgal edeceğini açıklamasının ardından dünyanın gözü Rusya-Ukrayna hattına çevrildi. Ancak The Guardian'da yer alan haberde, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de hayatın normal bir şekilde devam ettiği ifade edildi.

 

  • Ukrayna'nın NATO'ya katılma talebini geri çekme ihtimaline Kremlin'den ilk yorum

Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın NATO üyeliğinden vazgeçme olasılığının Rusya'nın güvenliği için önemli ölçüde yardımcı olacağı belirtildi.

Ukrayna'nın Birleşik Krallık Büyükelçisi Vadym Prystaiko, Kiev'in Rusya ile büyük bir çatışmayı önlemek adına NATO'ya katılma teklifinden vazgeçme olasılığının düşünüldüğünü söylemişti.

 

  • Ukrayna'da halk savaş ihtimaline karşı eğitiliyor

Rusya'nın sınırlarına asker yığınağı yaptığı Ukrayna, savaş ihtimaline karşı çalışmalarını sürdürüyor. Ukrayna askeri, Donbas sınırındaki Mariupol kentinde halka, savaş durumunda kendilerini savunmalarını öğretmek için askeri eğitim veriyor.

 

  • Ukrayna, ülkeye uçuşların devam etmesini sağlamak için yaklaşık 600 milyon dolar ayırdı

Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal Pazar günü Telegram kanalında yaptığı bir paylaşımda, Ukrayna hükümetinin Ukrayna'ya uçuşların devam edebilmesi için sigorta şirketlerine 16,6 milyar Grivnası (592 milyon ABD Doları) tahsis ettiğini söyledi. 

 

  • ABD'nin BM büyükelçisi, Ukrayna'daki duruma odaklanmak için Liberya gezisini iptal etti

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Ukrayna'daki duruma odaklanmak için bu hafta Liberya'da bir heyet yönetme planlarını iptal ettiğini söyledi.

 

  • Ukraynalı yetkili, Zelensky'nin Biden'den daha fazla askeri ve mali destek istediğini söyledi

Üst düzey bir Ukraynalı yetkiliye göre, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky Pazar günü yaptığı bir telefon görüşmesinde ABD Başkanı Joe Biden'den daha fazla askeri ve mali destek ve ayrıca Ukrayna'yı ziyaret etmesini istedi.

 

  • Kanada Silahlı Kuvvetleri, bazı Müşterek Görev Gücü personelini Ukrayna dışına yerleştirecek

Kanada Silahlı Kuvvetleri, Ulusal Savunma Bakanlığı'ndan yapılan bir basın açıklamasına göre, bazı Müşterek Görev Gücü personelini geçici olarak Ukrayna'dan çıkaracağını duyurdu. 

Açıklamada, "Kanada Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna halkına ve Ukrayna Güvenlik Güçlerinin kapasite ve kabiliyetini artırma misyonuna bağlı kalmaya devam ediyor" denildi. 

 

  • Ukrayna, AGİT'i toplantıya çağırdı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya'nın Ukrayna'nın "Ukrayna topraklarına bitişik bölgelerdeki askeri faaliyetler hakkında ayrıntılı açıklamalar" talebine yanıt vermediğini belirterek, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nı (AGİT) toplantıya çağırdı.

 

  • Biden, Zelensky'ye ABD'nin Rusya'nın daha fazla saldırganlığına "hızlı ve kararlı bir şekilde" yanıt vereceğini söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden pazar günü Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le yaptığı bir görüşmede ABD'nin Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığına "hızlı ve kararlı bir şekilde" yanıt vereceğini söyledi.

 

  • ABD ve Litvanya, Ukrayna'ya askeri yardım gönderdi

Litvanya Savunma Bakanlığı, Baltık devletinin hafta sonu Ukrayna'ya savunma yardımı gönderdiğini söyledi. Savunma Bakanı Arvydas Anušauskas Pazar günü yaptığı açıklamada, yardımın "Stinger uçaksavar füze sistemini" içerdiğini söyledi. 

 

  • Kiev'deki Fransız Büyükelçiliği vatandaşlara su, yiyecek ve kalın giysiler hazırlamalarını söyledi.

Fransa şu anda vatandaşlarına Ukrayna'yı terk etmelerini tavsiye etmiyor, ancak oradaki yurttaşlarını su, yiyecek ve sıcak giysiler hazırlamaya çağırdı.

Fransa'nın Kiev Büyükelçiliği'nin internet sitesinde Pazar günü yayınlanan bir mesajda , Fransız büyükelçisi ayrıca araçlar için tam bir depo benzin bulundurmayı ve fazladan yakıt stoklamayı tavsiye ediyor.

 

  • Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı, Rusya'nın Ukrayna'yı "her an" işgal edebileceğini söyledi.

ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya'nın bu hafta Ukrayna'yı işgal edebileceğine inandığını, ancak yine de diplomasinin galip gelebileceğine dair umudunu koruduğunu söyledi.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading