Yandex Metrica

Twitter dosyalarında yeni perde: İşte yönetimin kara listesi

Twitter dosyalarında yeni perde: İşte yönetimin kara listesi

Twitter Dosyaları’nın ikinci bölümü skandallarda yeni bir perde açtı. Belgeler, Twitter çalışanlarından oluşan ekiplerin kara listeler oluşturduğunu, beğenilmeyen tweetlerin trend olmasını engellediğini ve hesapların, hatta trend olan konuların tamamıyla görünürlüğünü aktif olarak sınırladığını ve bunu tamamen gizli bir şekilde, kullanıcılara bildirmeden yaptığını ortaya koyuyor.

Dünya

04.02.2024, 20:20

Twitter Dosyaları'nın ikinci bölümünde, platformun belirli hesapların ve gönderilerin erişimini sınırladığı "gizli" bir operasyon ifşa edildi.

Suudi Arabistan ve BAE'den İran'a darbe: Saldırı planını ABD'ye sızdırmışlar Suudi Arabistan ve BAE'den İran'a darbe: Saldırı planını ABD'ye sızdırmışlar Haberi Görüntüle

"HEPSİ GİZLİCE YAPILDI"

Araştırmacı gazeteci Bari Weiss, Twitter hesabından art ardına paylaşım yaparak, "Twitter çalışanlarından oluşan ekipler, kara listeler oluşturuyor, beğenilmeyen tweet'lerin trend olmasını engelliyor ve tüm hesapların ve hatta trend olan konuların görünürlüğünü aktif olarak sınırlıyor. Bunların hepsi kullanıcılara haber vermeden gizlice yapılıyor" dedi.

Weiss, Twitter'ın Stanford Üniversitesi'nden Dr. Jay Bhattacharya'nın Covid-19 karantinalarının çocukların sağlığını kötü etkilleyeceği konusundaki görüşünü nasıl sansürlediğini gösteren bir ekran görüntüsü paylaştı.

Platformada " kara liste" araması yaparak popüler sağcı talk show sunucusu Dan Bongino'nun hesabının listedede olduğunu gösteren bir ekran görüntüsünü tweet'ledi.

Ölme garantili yeni akıma tepkiler büyüyor! 92 milyon kez izlenen video hakkında yetkililerden uyarı! Ölme garantili yeni akıma tepkiler büyüyor! 92 milyon kez izlenen... Haberi Görüntüle

TWITTER DAHA ÖNCE İNKAR ETTİ

Twitter geçmişte benzer suçlamalarla karşı karşıya kaldı, ancak platform bu durumu her zaman reddetti. 2018'de Twitter'dan Vijaya Gadde ( Platformun o zamanki Hukuk Politikası ve Güven Başkanı) ve Kayvon Beykpour (Ürün Başkanı) ,"Siyasi bakış açılarına veya ideolojiye göre hesapları gölgelemiyoruz" açıklamasını yaptı.

Kaynaklara atıfta bulunan Weiss, Twitter yöneticilerinin ve personelinin bu işleme “Görünürlük Filtreleme (VF)" adını verdiğini söyledi.

Stanford'dan Dr. Jay Bhattacharya (@DrJBhattacharya) Covid nedeniyle kapanmaların çocuklara zarar vereceğini savundu. Twitter onu gizlice "Trend Kara Listesi"ne alarak tweetlerinin trend olmasını engelledi. 

Hatta bir seferinde popüler sağcı talk show sunucusu Dan Bongino (@dbongino) da "Arama Kara Listesi"ne alındı. 

Twitter muhafazakâr aktivist Charlie Kirk'ün (@charliekirk11) hesabını “Yayılmayacaklar” (Do not amplify) listesine koydu. 

Birçok kişinin "gölge yasaklama" olarak adlandırdığı şeye Twitter yöneticileri ve çalışanları "Görünürlük Filtreleme" ya da "VF" adını vermekte ve şirket yönetimi siyasi bakış açılarına veya ideolojiye göre hesapların gölgelenmediğini söylese de “Görünürlük Filtreleme” yönteminin uygulandığı belirlendi. “VF” , Twitter'ın kullanıcı görünürlüğü üzerindeki kontrolünü ifade ediyor. Belirli bir tweet'in keşfedilebilirliğinin kapsamını sınırlamak, belirli kullanıcıların gönderilerinin "trend" sayfasında görünmesini ve hashtag aramalarına dahil edilmesini engellemek için VF kullanıldı. Bütün bunlar kullanıcılardan gizli şekilde yapıldı. Twitter'dan bir mühendis, tweetlerin görünürlüğünün kontrol altında olduğunu itiraf etti. Belirli kullanıcıların erişiminin sınırlandırılıp sınırlandırılmayacağına Stratejik Müdahale Ekibi adlı bir grup karar veriyordu. Bu ekip, günde 200'e kadar "vakayı" ele alıyordu. 

Siyasi açıdan en önemli kararların alındığı bu grubun içerisinde Twitter'ın eski Küresel Güven ve Güvenlik Başkanı Yoel Roth ile eski CEO'lardan Jack Dorsey de bulunuyordu.

Bu grubun (Stratejik Müdahale Ekibi) incelemelerine takılan ve "Trend Kara Listesi"nde yer alan hesaplardan biri @libsoftiktok hesabıydı.

Chaya Raichik de bu örneklerden... Kasım 2020'de açtığı ve şu anda 1,4 milyondan fazla takipçiye sahip hesabı yalnızca 2022 yılında altı kez askıya alındı. Her seferinde, Raichik'in bir hafta kadar uzun bir süre boyunca paylaşım yapması engellendi.

Twitter, defaatle Raichik'e hesabının Twitter'ın "nefret davranışı" politikasını ihlal ettiği için askıya alındığını bildirdi. Ancak komite, hesabın yedinci kez askıya alınmasının ardından doğrudan Nefret Davranışı politikasını ihlal eden davranışlarda yer almadığını kabul etti.

Kara Liste Ekibi, hesabın askıya alınmasını ağır bir iddia ile meşrulaştırdı: "Cinsiyet uyum sürecine yönelik bakım hizmetlerinin çocuk istismarına veya cinsel temas amacıyla çocukları kandırmaya yönelik planlı eylemlere eşdeğer olması"

Hatta Raichik'in evinin fotoğrafını yayınlayarak onu ifşa etti. 

Tweet'lerin ve başlıkların görünürlüğünü kısıtlamak, içeriğin yayılmasını ve viral olmasını sınırlamak için teknik özellikler kullandığından bahseden Twitter'ın o zamanki Küresel Güven ve Güvenlik Başkanı olan Yoel Roth ise 2021'in başlarında bir meslektaşına doğrudan aşağıda yer alan mesajı gönderdiğini yayınladı. 

"Araştırma biriminin desteğini en çok istediğim alanlardan biri, etkileşimleri devre dışı bırakma ve deamplifikasyon (yaymama)/görünürlük filtreleme gibi içerikleri silmek dışında yapılan müdahaleler konusudur. Çoğu uygulamamızın altında yatan hipotez aslında şudur: Örneğin yanlış bilgiye maruz kalmanın doğrudan zarara neden olması durumunda, bu maruz kalmayı azaltan çözümler uygulamamız gerekir ve içeriğin yayılmasını/viral hale gelmesini sınırlamak bunu yapmanın iyi bir yoludur (sadece genel yaygınlığı azaltarak). Yakın bir zamanda toplumsal bütünlük için bunu uygulamaya koyma konusunda Jack'in desteğini de aldık ama bu uygulamayı politika iyileştirmeleri repertuarımıza sokmak için daha sağlam gerekçeler bulmamız gerekecek, özellikle diğer politika alanları için. Bu yüzden araştırma biriminin bu konudaki bakış açısını duymak isterim."

Öte yandan ifşa belgelerine dair tweetler de, skandallara yönelik yeni bilgilerin paylaşılacağı belirtildi. Twitter’ın karanlık ilişkileri ilerleyen günlerde de kamuoyuna açılacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading