Yandex Metrica
SON DAKİKA
Twitter'dan Covid-19 ifşası! 10. dosya ortaya çıktı: Bakın doktorları nasıl itibarsızlaştırmışlar

Twitter'dan Covid-19 ifşası! 10. dosya ortaya çıktı: Bakın doktorları nasıl itibarsızlaştırmışlar

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Twitter'ın kirli çamaşırlarını ortaya dökmeye devam ediyor. Son olarak sosyal medya platformu Twitter'ın 10. ifşa dosyasında ortaya çıktı. Dosyada, Covid-19 sürecinde yaşanan skandallar ifşa ediliyor. Twitter – Covid 19 tartışmaları başlığında açılan bu bölümde ABD hükümetinin doğru ancak kendisi için uygun olmayan bilgileri nasıl sansürlediği, aynı fikri paylaşmayan doktor ve uzmanları nasıl itibarsızlaştırdığı ortaya konuldu.

Dünya

01.02.2024, 23:29

ABD'li ünlü işadamı Elon Musk, satın aldığı sosyal medya platformu Twitter'ın 10. ifşa dosyasında pandemi sürecinde ABD'de yaşanan Covid-19 hastalığı ile ilgili skandal gözler önüne serildi.  10. dosyada ABD yönetimin aşı karşıtlarına karşı sosyal medyada platformu Twitter ile nasıl bir ilişki içine girdiği ve nasıl sansür uyguladığı ifşa edildi. 

Twitter – Covid 19 tartışmaları başlığında açılan bu bölümde ABD hükümetinin doğru ancak kendisi için uygun olmayan bilgileri nasıl sansürlediği, aynı fikri paylaşmayan doktor ve uzmanları nasıl itibarsızlaştırdığı ele alınıyor. 

The Free Press yazarı David Zweig tarafından paylaşılan ifşa serisinde; ABD hükümetinin hem Trump hem de Biden döneminde Twitter ve diğer sosyal medya platformlarına Covid-19’a dair içerikleri değiştirmek üzere baskı yaptığının dosyada kanıtlanıyor. 

Son dakika... Yunanistan'a ait F-16 Ege Denizi'ne düştü! Haberi Görüntüle

ABD YÖNETİMİ BASKI UYGULADI 

Trump döneminde Covid hakkında yanlış bilgiyle mücadele etmek üzere panikte olan yöneticiler 5G teknoloji şirketlerinden yardım istemişti: Twitter, Facebook, Microsoft vb.  Hatta Covid odaklı ilk toplantının gündemi “vaxxer(aşı) karşıtı hesaplardı” Biden‘ın ise sosyal medya şirketlerinin yanlış bilgilendirme yaparak “insanları öldürdüğünü” söylediği açıklamasından sonra aşı karşıtı Alex Berenson hesabı platformdan atılmıştı.

Twitter’a dava açan Berenson’a Beyaz Sarayın baskısı sonucu hesabının kapatıldığını gösteren yazışmalar yayınlandı. ABD Kamu Politikası Başkanı Lauren Culbertson tarafından Twitter’a, Biden’ın kızgınlığını anlatan uyarı mesajı da ifşalar arasında yer alıyor. 

Hamas'tan Gazze'de ateşkes için İsrail'e 3 aşamalı teklif: Her biri... Haberi Görüntüle

ABD'den Gazze'ye kurulacak geçici liman için skandal karar! 'Güvenliğinde İsrail... Haberi Görüntüle

DOKTORLAR İTİBARSIZLAŞTIRILDI 

ABD hükümetinin tüm isteklerine tamamen de olsa boyun eğmeyen Twitter yöneticileri, hükümet politikasıyla çelişen, kamuoyunu meşgul edecek ve sorun yaratacak her türlü doktor ve uzman görüşünü ise manuel olarak ortadan kaldırmış görünüyor çünkü Twitter’ın işleyiş prosedürü normalde makine öğrenimi idi. Yapay zeka ve eğitilmiş robotlar için bu tür istekler baya ince iş olarak kalıyordu. 

Sübjektif olarak artan davalarda artık kolektif önyargılar hakimdi. Doğru olmasına rağmen muhalif olan doktor veya uzmanların hesapları bariz şekilde askıya alınıyordu artık. Mesela Dr. Martin Kulldorff; herkesin aşı olması fikrine karşı yaşlı insanlar ve çocuklar için aşının zararlı olabileceğini tweetlemişti. Covid 19 yanlış bilgilendirme politikası ihlalinden uyarı aldı, ardından yanıltıcı içerik olarak etiketlendi ve görünürlüğü azaltıldı. 

Herkesin aradığı Galler Prensesi Kate Middleton'tan görüntülü mesaj: 'Kanser tedavisi... Haberi Görüntüle

TWİTTER ÇOK SAYIDA KULLANICIYI ENGELLEDİ 

Bir diğer örnek de @kelleyKga, o da 18 bin takipçi sayısı ile yanıltıcı bilgi etiketi alarak hesabı devre dışı bırakılanlardan. @_euzebiusz_ hesabı da bir doktora ait ve etiketlenenlerden biri ki bu hesapların paylaştığı bilgiler CDC (hastalık kontrol ve koruma merkezi) verileri ile uyumludur. 
Bunun gibi sayısız Tweet örneği gördüğünü söyleyen Zweig, ister algoritma ister manuel olsun hükümet politikasına aykırı içerikler yanlış bilgi olarak etiketlenmeye ve gizlenmeye maruz kaldı, diyor. 

Yasaklanan hesaplardan birinin sahibi Andrew Bostom adlı doktorun dava açması sonucu iddia edilenin aksine beş değil bir ihlali olduğu ortaya çıkıyor. Bu da bunun botlarla değil insan eliyle ve önyargılarla yapılan bir ihlal kararı olduğunu ispatlıyor. Trump’ın tartışmalara sebep olan pek çok tweeti de bu gruba örnek.

Tayland donanması kendi savaş gemisini vurdu: Çok sayıda asker yaralı Haberi Görüntüle

İNSANLAR YANLIŞ YÖNLENDİRİLDİ 

Twitter’ın avukatı Jim baker’ın "İnsanlara ‘Covid-19dan korkmayın’ demek de Twitter’ın yanlış bilgilendirme politikasını ihlal ediyor, neden bunu düşünmüyorsunuz?" sorusuna Yoel Roth,’dan iyimserliğin yanlış bilgilendirme olmadığı şeklinde gelen cevabı da ifşalar arasında yer almakta. 

Görünen o ki; Twitter üst yönetiminin Covid-19 politikası, hükümetin baskısı ile bu tür görüşlerin doğru olup olmadığını önemsenmeksizin halk sağlığı yetkililerinin söylediklerini bilim olarak ön plana çıkartmak, Covid'in çocuklar için önemsizmiş gibi gösteren verileri baskı altına almaktı. Covidin risklerini önemsizmiş gibi algılama çabası içinde olanlara ve özellikle aşı karşıtlarının görüşlerine baskı uygulamaktı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading