TUSAŞ'ın ABD'ye İHA teklifi Yunan'ı salladı: Binlerce dronları var ama sınırı AKSUNGUR koruyacak!

TUSAŞ tarafından geliştirilen Aksungur İHA'ların Meksika sınırını koruyacağı ihtimali Yunanistan'da ses getirdi. TUSAŞ'ın Meksika sınırında keşif operasyonlarında kullanılması amacıyla uzun süre havada kalabilen Aksungur İHA'sını ABD'ye teklif ettiğini belirten Yunan basını ABD'nin bu ihtimali değerlendirebileceğini belirtti.
Türk savunma sanayisinin önde gelen firmalarından biri olan TUSAŞ gözünü Amerika pazına dikti! Dünyanın en büyük İHA üreticilerinden biri olan Amerika'nın Türk İHA'sı AKSUNGUR'u alma ihtimali var.
Türkiye'nin attığı her adımı yakından takip eden Yunan basını, TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu'nun Aksungur İHA'sı ile ilgili yaptığı açıklamaları Yunanistan gündemine taşıdı.
TÜRK İHA'SI ABD YOLUNDA
TUSAŞ'ın ABD'te AKSUNGUR İHA teklif ettiğini belirten Yunan basını, TUSAŞ'ın Trump yönetiminin yasadışı göçmenleri sınır dışı etme ve yeni göçmenlerin girişini engelleme çabaları kapsamında, Meksika sınırında keşif operasyonlarında kullanılması amacıyla uzun süre havada kalabilen Aksungur İHA'sını ABD'ye teklif ettiğini bildirdi.
Haberde TUSAŞ Genel Müdürü Demiroğlu'nun sözlerine de yer veren Yunan basını, Demiroğlu'nun "Meksika sınırını koruması amacıyla ABD'ye Aksungur İHA'yı önerdik. İki gün boyunca havada kalabilen bu sistem, etkili bir çözüm olabilir. Şaşırdılar, böyle bir teklif beklemiyorlardı" açıklaması haberine taşıdı.
Ayrıca Yunan medyasında yer alan haberin devamında, "ABD ordusunun elinde çok sayıda İHA olmasına rağmen Aksungur, benzer İHA'lara göre satın alma maliyetinin daha düşük olması, sensörlerinin gece veya gündüz koşullarında insan aktivitesini tespit edebilmesi gibi bir avantaja sahip" yorumu da dikkat çekti.
AKSUNGUR İHA'NIN ÖZELLİKLERİ
Yunan medyasının mercek altına aldığı AKSUNGUR'un uzaktan kontrolü DO-178B uyumlu yazılım tarafından DO-254 uyumlu yer kontrol istasyonu ve donanımı ile çift yedekli şifrelenmiş sayısal veri bağlantısı kullanılarak gerçekleştirilir. İsteğe bağlı olarak haberleşme uydusu aracılığıyla görüş hattı ötesi operasyon yapabilme özelliğine sahiptir.
TUSAŞ, F-4 ve F-16 savaş uçaklarına özgü silah sistemlerini 2019'un son çeyreğinde Aksungur'a entegre etmeyi planlamıştır. Mühimmatları veya sonar şamandıraları gibi harici yükleri bağlamak için her kanat altında üç adet pylon bulunur. Bu sabit noktalar 150, 300 ve 500 kg (330, 660 ve 1.100 lb) ağırlığındaki yükleri taşımak için derecelendirilmiştir. Aksungur TEBER-81 (lazer güdümlü bomba MK-81), TEBER-82 (lazer güdümlü bomba MK-82), LUMTAS, MAM-L, Roketsan Cirit, MAM-C, HGK-3 (hassas güdümlü mühimmat), KGK (82) (kanatlı güdüm kiti) ve minyatür bombaları atabilme özelliğine sahiptir.
Özellikleri
Veri kaynağı Tusaş, Jane's Information Group and Military Factory
Genel özellikler
Kapasite: 1.653 lb (750 kg) yük
Uzunluk: 12 m (39 ft 4 in)
Kanat açıklığı: 24 m (78 ft 9 in)
Yükseklik: 3 m (9 ft 10 in)
Boş ağırlık: 1.800 kg (3.968 lb)
Maksimum kalkış ağırlığı: 3.300 kg (7.275 lb)
Güç kaynağı: 2 × TEI PD170 dört silindirli sıvı soğutmalı turbo şarjlı boksör tipi piston motor, her biri 130-160 kW (170-220 hp)
Pervaneler: 3 bıçaklı sabit hızlı itici pervane
Performans
Seyir sürati: 250 km/sa (160 mph, 130 kn)
Menzil: 6.500 km (4.000 mi, 3.500 nmi)
Dayanıklılık: 60 saat[17]
Azami irtifa: 12.192 m (40.000 ft)
Mühimmat
Hardpoint: 6, aşağıdakilerin kombinasyonlarını taşıyabilir
Füzeler:
CIRIT
Kuzgun Füze ailesi
Roketler:
Deniz devriye görevi için muhtemelen ROKETSAN DSH(Denizaltı Savunma Harbi Roketi) ve torpidolar.
Bombalar:
MAM: MAM-L and MAM-C precision-guided munitions
LUMTAS
TEBER-81 (laser guided MK-81)
TEBER-82 (laser guided MK-82)
HGK-3 (Precision Guidance Kit)
KGK (82) (Winged Guidance Kit)
