Yandex Metrica

Türkiye'nin Finlandiya kararı İsveç basınını çıldırttı!

Türkiye'nin Finlandiya kararı İsveç basınını çıldırttı!

Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini başlatan süreci başlatması dünya basınında geniş yer buldu.

Dünya

23.01.2024, 20:35

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'nın NATO'ya olası katılımı hakkında çarşamba günü 'Süreç neyse o süreci işleteceğiz. Üstümüze düşen görevi yapacağız. Verdiğimiz sözü tutacağız. Cuma günü gelsin Sayın Cumhurbaşkanı ile bir görüşüp verdiğimiz sözün gereğini yerine getireceğiz' diyerek cuma gününü işaret etmişti.

Bu kapsamda Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö bugün Türkiye'ye geldi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la NATO konusunda temaslarda bulundu. İki lider toplantı sonrası ortak basın açıklaması düzenledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Finlandiya'nın NATO'ya girişi için gerekli onayı verdi. Erdoğan konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizin güvenlik kaygılarını gidermek yolunda gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün, Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik"

İsveç'in NATO'ya olası katılımı hakkında da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekli şartların yerine getirilmesi halinde gerekenin yapılacağını belirterek şöyle dedi:

"İsveç'le olan görüşmelerimizi ise ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz. Ülkemizin, sürecin ilerletilmesi hususundaki ilkeleri ve iyi niyetinin, artık daha net

görüldüğü kanaatindeyim. Bu noktada sürecin nasıl ilerleyeceği, İsveç'in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır"

ABD'nin Türkiye düşmanlığında yeni hamlesi! Bakın PKK'ya ne verdiler ABD'nin Türkiye düşmanlığında yeni hamlesi! Bakın PKK'ya ne verdiler Haberi Görüntüle

TÜRKİYE, İSVEÇ VE FİNLANDİYA'YI AYIRDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Finlandiya'nın NATO'ya katılışını resmen başlatması dünyada gündem olurken ülkenin en önemli medya kuruluşlarından olan Helsingin Sanomat, Finlandiya'nın NATO'ya alınma haberini manşetten gördü ve üst üste haberler yaptı. Söz konusu gazete, kabul sürecini detaylı olarak anlattığı haberde 'Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın yollarını ayırdı' başlığını kullandı.

Yine aynı gazete yaptığı bir diğer haberde Finlandiya'nın ilk hedefinin İsveç'in NATO'ya kabulü olduğunu yazarak 'Finlandiya'nın NATO'daki ilk hedefi: İsveç'in üyeliği' başlığını attı.

Soykırım ortağı ABD'de İsrail'e 'savunma yardımı' onaylandı! Kesenin ağzı sonuna kadar açıldı Soykırım ortağı ABD'de İsrail'e 'savunma yardımı' onaylandı! Kesenin ağzı sonuna... Haberi Görüntüle

İYİ HİSSETTİRİYOR

Ilta-Sanomat gazetesi ise Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö'nun sözlerini manşetten verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı sonrası ülkesinin basınına konuşuna Niinistö'nün sözleri ilk sıradan verildi ve haberde 'İyi hissettiriyor' başlığı kullanıldı.

Ilta-Sanomat yaptığı bir diğer haberde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'e neden onay vermediğini okuyucularına sundu. Söz konusu haberde Türkiye'nin şartları ve İsveç'in bu şartları henüz yerine getirmediği yer aldı.

İsrail'in sonunu getirecek açık: 4 cephede savaşıyor ama yenilgi kendi ülkesinde olacak İsrail'in sonunu getirecek açık: 4 cephede savaşıyor ama yenilgi kendi... Haberi Görüntüle

İSVEÇ BASINI TEPKİLİ

İsveç basınına geldiğimizde ise eleştirel yaklaşımlar hakimdi. Ülkenin en önemli gazetesi olan Aftonbladet, Finlandiya'nı NATO'ya girişini eleştirdi. Bu durumun iki ülkenin ilişkilerine zarar vereceği iddia edilen haberde 'İsveç ve Finlandiya ilişkileri NATO tarafından tehdit altında' başlığı atıldı.

Dagens Nyheter gazetesi tarafından yapılan haberde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerekli şartları karşılayan Finlandiya'ya için evet dediği yazıldı ve 'Finlandiya için yeşil ışık, İsveç şartları karşılayamadı' ifadesi kullanıldı.

Dünya basınına baktığımızda ise Türkiye'nin Finlandiya'ya NATO konusunda onay vermesi yine ilk sıralardan görüldü. CNBC tarafından yapılan haberde Türkiye'nin onayı sonrası Finlandiya'nın NATO'ya giriş sürecinin başlatıldığı yazıldı.

Gökyüzü ikiye bölündü! Gecenin karalığını göktaşı bozdu: İşte o muhteşem an! Gökyüzü ikiye bölündü! Gecenin karalığını göktaşı bozdu: İşte o muhteşem... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE İSVEÇ'İ KÜÇÜMSÜYOR

ABD'nin önde gelen basın kuruluşlarından olan Washington Post ise İsveç'in şartları yerine getiremediği için NATO serüveninin başlamadığını yazdı. Gazete söz konusu haberinde 'Türkiye NATO üyeliği için Finlandiya'yı destekliyor, İsveç'i küçümsüyor' başlığını kullandı.

Ortadoğu'nun önemli haber merkezlerinden olan Middle East Eye'da gelişmeyi 'son dakika' koduyla duyurarak 'Erdoğan, Finlandiya'ya verdiği sözü tutacak' ifadesi ile okuyucularına sundu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading