Türkiye NATO'ya damga vurdu! İlk 5 arasına girdik!

Türkiye, güçlü ordusuyla 73 yıldır NATO’nun uluslararası görevlerine önemli katkılarda bulunuyor. Harekât ve misyonlara sağladığı destekle, NATO'ya en fazla katkı sağlayan ilk beş ülke arasında yer alıyor.
Türkiye, güçlü ordusuyla 73 yıldır NATO'nun uluslararası görevlerine destek vermekte ve bu süreçte İttifak'a en çok katkı sağlayan ilk beş ülke arasında yer almaktadır. NATO'ya 1952 yılında katılan Türkiye, o tarihten bu yana önemli bir müttefik olarak uluslararası güvenlik ve savunma alanında kritik roller üstlenmiştir.
TÜRKİYE'NİN NATO ÜYELİĞİ
Türkiye, 18 Şubat 1952'de dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın katılım belgelerini imzalamasıyla NATO'ya katılmıştır. Bu tarihten itibaren Türkiye, İttifak'ın güney kanadında stratejik bir konum kazanmış ve askeri bakımdan önemli bir müttefik olmuştur. Türkiye, NATO'ya katılan 12 kurucu üye ülkeden sonra, Yunanistan ile birlikte İttifak'ın üçüncü yılında üye olmuştur.
STRATEJİK KONUM VE TEHDİTLERLE MÜCADELE
Türkiye, bulunduğu kritik coğrafyada, bölgedeki tehdit ve risklerle doğrudan yüzleşen ilk müttefik olarak NATO'ya önemli katkılar sağlamaktadır. Özellikle terörizmle mücadele kapsamında DEAŞ, El-Kaide, PKK/YPG ve FETÖ gibi gruplara karşı kararlılıkla mücadele etmektedir. Bu çerçevede, NATO'nun ana tehditlerinden biri olarak belirlenen terörizmle ilgili operasyonlarda Türkiye'nin rolü büyük önem taşımaktadır.
KFOR VE IRAK MİSYONUNA KATKI
Türkiye, NATO'nun Kosova Gücü'ne (KFOR) en fazla katkı sağlayan ülkelerden biridir. 2023-2024 döneminde KFOR Komutanlığı görevini üstlenecek olan Türkiye, komutan yardımcılığı görevini de sürdürmektedir. Ayrıca, 2018'de başlatılan NATO Irak Misyonu'na en fazla personel desteği sağlayan ülkelerden biri olarak, Irak Güvenlik Kuvvetlerine danışmanlık ve eğitim desteği sunmaktadır.
NATO TATBİKATLARINDAKİ ETKİNLİK
NATO'nun hava ve deniz harekat alanlarında da önemli katkılar sağlayan Türkiye, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 ve NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Deniz Görev Grubu-2'nin komutasını üstlenmektedir. Türk personel, NATO tatbikatlarına etkin şekilde katılarak, İttifak'ın caydırıcılık ve savunma kabiliyetinin artırılmasına katkıda bulunmaktadır.
SAVUNMA HARCAMALARI VE FİNANSAL KATKI
Türkiye, 2024 yılı için tahmini savunma harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 2,09 ile bu hedefi başaran 23 NATO ülkesinden biri olmuştur. NATO ortak fonlarına katılım payları kapsamında ise, askeri bütçeye Türkiye, yüzde 4,59 ile en fazla katkı yapan ülkeler arasında 8'inci sırada yer almaktadır.
KRİTİK NATO KARARGAHLARI VE KURUMLARI
Türkiye, NATO'nun kritik karargahlarından biri olan NATO Müttefik Kara Komutanlığı (LANDCOM) İzmir'de, NATO Hızlı Konuşlandırılabilir Kolordusu-Türkiye (NRDC-TÜR) ise İstanbul'da bulunmaktadır. Ayrıca, Ankara'da NATO Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi ve Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi, İstanbul'da ise NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi gibi önemli eğitim destek kurumlarına ev sahipliği yapmaktadır.
KAYNAK: AA
