Türkiye kâbusunda yeni evre: TCG ANADOLU ve MUGEM'i batırabiliriz! O tatbikatta hedef Yunanistan'dı
Yıllardır süregelen 'Türkiye' kâbusu Yunan basınında takıntıya dönüştü. Yunanlılar ABD ve Avrupa'daki her yeni teknolojik gelişmeyi Türkiye'yi vuracak fırsat olarak görürken, NATO tatbikatlarının bile Atina'yı hedeflediğini düşünüyor.
Yunan basınında Türkiye korkusu takıntı haline geldi. Avrupa ya da ABD'de askerî anlamdaki her gelişme Atina için 'Türklere karşı yeni bir umuda' dönüşüyor.
Savunma sanayiindeki atılımları neredeyse günü gününe izleyen yayın organlarından Pentapostagma, ardı ardına yayınladığı haberlerde Türk uçak gemilerini vurup batırmaktan, TCG ANADOLU'nun Arnavutluk'ta bir ada çevresinde yaptığı tatbikattan ve Millî Muharip Uçak KAAN'ın taşıyacağı hava-hava füzelerinin kaç kilometre menzili olduğundan bahsetti.
Yunan haber sitesini umutlandıran ilk gelişme, 2005 yılındaki bir NATO tatbikatına yönelik haber oldu.
O tatbikatta, İsveç ordusuna ait Gotland sınıfı bir dizel-elektrik tahrik sistemli denizaltı, Amerikan uçak gemisi USS Ronald Reagan'ı koruyan görev grubunu atlatmış ve tatbikat oyununda uçak gemisini vurmayı başarmıştı.
Bu durum, dizel-elektrik tahrikli süper sessiz denizaltıların teorik olarak bir uçak gemisini torpidoyla vurarak batırabileceğine ilişkin spekülasyonları artırdı.
Geçmiş tatbikatlarda buna benzer iki olayın daha yaşandığına dikkat çeken Pentapostagma, Yunanistan Deniz Kuvvetleri'nde dizel-elektrik tahrik sistemine sahip Papanikolis sınıfı (Tip-214) 4 adet denizaltı bulunduğundan bahisle şunları yazdı:
"Papanikolis denizaltıları Türk uçak gemileri ANADOLU ve MUGEM'i batırabilecek mi? NATO deniz tatbikatları küçük denizaltıların büyük düşman gemilerini, hatta uçak gemilerini bile yok edebileceğini defalarca kez kanıtladı.
Türklerin TCG ANADOLU'yu işlettiğini ve önümüzdeki yıllarda MUGEM adlı uçak gemisini yapmayı planladığını dikkate aldığımızda, İsveç denizaltısının USS Ronald Reagan'ı vurduğu tatbikat daha da ilginçleşiyor.
İsveç denizaltısının Paapanikolis sıfını denizaltılarla ortak noktası dizel motorlarla elektrik motorlarının birleşiminden oluşan tahrik sistemidir. Bu kombinasyon denizaltıları özellikle sessiz hale getiriyor ve modern sonarlarla bile düşman tarafından tespit edilmelerini özellikle zorlaştırıyor.
Sonuç olarak Papanikolis uygun torpidolarla donatılırsa, denizaltı karşıtı görevler için Türk filosunun diğer unsurlarına güvenen iki gemi TCG ANADOLU ve MUGEM için en büyük tehdidi oluşturabilir."
ARNAVUTLUK'TAN ATİNA'YA MESAJ ULAŞTI
Milli Savunma Bakanlığı'nın görüntülerini yayınladığı Neptune Strike Tatbikatı da Yunan basınında kâbusa yol açtı.
TCG ANADOLU gemisinin katıldığı tatbikatta Türk askerlerinin Arnavutluk kıyısındaki Sazan adasına çıkarma harekâtı düzenlediğini belirten Yunanlılar, Mehmetçiğin muhtemel planlarını şu ifadelerle anlattı:
"TCG ANADOLU iki Türk fırkateyniyle seyrederken SAT-SAS timlerini taşıyan sürat tekneleri Sazan adası kıyılarına ulaştı. Onlarla birlikte Türk balık adamları da güvenlik için Türk gemilerine yakın seyrediyordu.
Aynı zamanda 3 nakliye ve bir adet saldırı helikopteri adanın içlerine yönlendirilerek belirli bir bölgeye komando çıkarma senaryosu uyguladı. Bu şekilde Türk kuvvetleri, güçlü piyade ve zırhlı kuvvetlerin çıkarılması için sahili ve çevresindeki stratejik noktaları güvenlik altına aldı.
Türkiye ve Arnavutluk savunma sektöründe birkaç yıldır gereğinden fazla yakın işbirliği içinde ve bu durum Atina yönetimi tarafından yakından izleniyor.
Ülkemiz İyon Denizi'nden gelecek tehditleri bile geri püskürtebilecek potansiyele sahiptir ve bu, Atina'ya psikolojik şantaj yapmaya çalışan komşumuz tarafından bilinmelidir."
ÜÇÜNCÜ MESELE: BOZDOĞAN VE GÖKDOĞAN
Sözkonusu Yunan yayınında Türkiye'ye dair ele alınan bir başka konu ise Millî Muharip Uçak KAAN'ın taşıyacağı hava-hava füzeleri oldu.
10 ton ağırlığında faydalı yük taşıma kapasitesine sahip KAAN'ın 6 ton faydalı yük taşıyan Amerikan F-35'ten daha iyi özellikler taşıdığının ileri sürüldüğünü hatırlatan Yunan basını şu ifadeleri kullandı:
"Sayı ne olursa olsun tek başına bir anlam ifade etmiyor. Nitelik nicelikten çok daha önemlidir. O halde bakalım Türk uçağının silahlanma seçenekleri ne olacak...
Şu ana kadar KAAN'ın havadan havaya görevlerinde hangi silahları taşıyabileceğini kesin olarak biliyoruz. Öncelikle hava üstünlüğü savaşçısı olarak geliştirilen KAAN it dalaşlarında ve genel hava hedefi angajman görevlerinde daha iyi performans gösterecek şekilde tasarlandı.
Bu görevde KAAN şu silah sistemleriyle donatılabilecek: Türk yapımı BOZDOĞAN, ABD yapımı AIM-9X ve AIM-120 AMRAAM ile son olarak Türk GÖKDOĞAN...
KAAN'ın taşıyacağı BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN'ın Türkiye'de yerli olarak geliştirildiğini belirtelim. İlk füze 15 km atış menziline sahip olacak, ikincisi ise 65 kilometre menzilde.
AIM-120 ise orta menzilli bir havadan havaya füzedir; maksimum 120 kilometre mesafedeki hedefleri vurbilir. Önümüzdeki dönemde Türk uçağının yeni oklarına ilişkin gelişmeleri dikkatle takip edeceğiz."