• G.ALTIN

    3.522,82

  • DOLAR

    36,6383

  • EURO

    39,8878

  • BIST 100

    10.840,59

  • BITCOIN

    $84.443

Türkiye Afrika basınında: 'Batı'dan kopan ülkeler kazan-kazan anlayışıyla Türkiye'ye yöneliyor'

Türkiye Afrika basınında: 'Batı'dan kopan ülkeler kazan-kazan anlayışıyla Türkiye'ye yöneliyor'

Nijerya merkezli Truth Nigeria'da yer alan haberde Batı'dan kopan Afrika ülkelerinin kazan-kazan anlayışıyla Türkiye'ye yöneldiği aktarıldı.

Türkiye, Afrika basınından kendinden bahsettirmeye devam ediyor. Afrika ülkelerine kazan-kazan anlaşışıyla yaklaşan Türkiye, bunun sonuçlarını kısa sürede gördü. Birçok ülkeyle askeri, savunma ve ekonomik işbirliği ile ilişkilerini geliştiren Türkiye, yıllarca Batı sömürülmüş bu ülkelere bambaşka bir seçenek sunmuş oldu.

Kazan-kazan ilkesine dayalı eşit mesafeli ve daha fazla insa odaklı bu anlayış, Afrika ülkeleri tarafından kabul gördü ve Türkiye'nin kıta ile bağları geçmişe oranla bir hayli güçlendi. 

Nijerya merkezli Truth Nigeria'da yer alan analiz haberde Türkiye'nin bu insani yaklaşımının sonuçları ele alındı. Batı'nın tamamen sömürüye dayalı politikaları zamanla net bir öfkeye dönüştü ve yıllar sonra başta Fransa olmak üzere Batılı ülkeler birer birer kara kıtayı terke etmek zorunda kaldı. Haberde Afrika'da Türkiye'nin etkisinin arttığı ve özellikle Çad, Mali, Nijer ve Burkina Faso gibi Batı'dan kopan ve topraklarında Batılı güçlerin varlığına son veren ülkelerin Türkiye'ye yöneldiği belirtildi. haberde sömürge yönetiminden kurtulan söz konusu devletlerin Türkiye ile kazan-kazan anlayışıyla ilişkiler geliştirdiği aktarıldı.

FRANSA'NIN AFRİKA'DAKİ ASKERİ VARLIĞI AZALDI

Fransa, özellikle 2020'den beri Afrika ülkeleriyle sorunlar yaşıyor. Birçok ülkeden askerini çekmek durumunda kalan Fransa, bu ülkelerdeki askeri operasyonlarını ya sonlandırdı ya da bölgedeki askeri üslerini yerel yetkililere teslim etmek zorunda kaldı. Mali, Burkina Faso ve Nijer'de gerçekleşen yönetim değişikliği sonrası bu ülkelerdeki askerlerini çekmek zorunda kalan Fransa, Çad ve Fildişi Sahili'nde de askeri üslerini ise devretti.

Fransa'nın Ocak 2020'de Mali'de 5 bin, Nijer ve Cibuti'de 1500, Çad'da 1000, Fildişi Sahili'nde 600, Gabon ve Senegal'de 350 ve Burkina Faso'da 400 askeri bulunuyordu. Mali, Burkina Faso ve Nijer'in askeri yönetimlerinin Fransa ile askeri anlaşmaları feshetmesi üzerine Aralık 2023 itibarıyla söz konusu 3 ülkede Fransa'nın askeri kalmadı.

Çad yönetiminin talebiyle Ocak 2025 itibarıyla ülkedeki 3 askeri üssünü devreden Fransa, Fildişi Sahili'ndeki tek askeri üssünü de dün itibarıyla Fildişi Sahili ordusuna bıraktı. Çad'da görevli Fransız askerlerinin tamamı ülkeyi terk ederken, Fildişi Sahili'nde 80 asker ülkede görev yapmaya devam edecek.

Yaklaşık 350 askerin bulunduğu Senegal'deki Fransız üssünün de yıl sonunda kapanması bekleniyor. Sayısı henüz belli olmasa da Fransa'nın Senegal'de de asker bırakabileceği belirtiliyor.

Fransa'nın Cibuti ve Gabon'daki asker sayısında herhangi bir değişiklik olmadı.

Kaynak: TRHABER, AA

TRHABER
Avatar
İdris Kartal