Yandex Metrica

Türk üssünün dibinde 3 bin kişilik ordu kurdular: O gençler nerede 'harcanacak'

Türk üssünün dibinde 3 bin kişilik ordu kurdular: O gençler nerede 'harcanacak'

BAE ve Mısır, Somali Cumhurbaşkanlığının onayıyla ülkedeki yoksul ailelerin çocuklarını toplayıp onlara askeri eğitim veriyor. Önce Mogadişu'da kampa alınan ve ardından Kahire'ye götürülen gençlerin nerede ne amaçla kullanılacağı merak konusu oldu.

Dünya

10.02.2024, 13:22

Türkiye'nin yurtdışındaki en büyük askeri üssünün bulunduğu Somali'de enteresan gelişmeler yaşanıyor. Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait TürkSom'a ev sahipliği yapan başkent Mogadişu'da 18-28 yaş arasındaki gençleri 500 dolar aylık ücret vaadiyle toplayıp onlara bir dizi eğitim veriyor. 

Mogadişu'daki ilk test ve elemelerin ardından Mısır'a gönderilen gençlere burada yoğun bir askeri program uygulanıyor. Organizasyonun giderleri ise Wagner milislerinin Libya operasyonu için Ruslara para ödeyen BAE tarafından karşılanıyor. 

İngiltere merkezli Middle East Eye (MEE) haber sitesinde Bashir Mohamed Caato imzasıyla yayınlanan haber, Somali'nin istikrarını destekleyen ülkelerce endişeyle karşılandı. MEE'ye bilgi veren kaynaklardan Somalili Mustafa Abdullahi, Mogadişu'daki Damanyo kışlasında ilk testlere alınanlar arasında kardeşinin de bulunduğunu anlattı. 

Abdullahi, "Kardeşimi eğitim için Mısır'a götürecekler. Kendisine ayda 500 dolar maaş vaat edildiğini öğrendim" diyor. 

MEE, sözkonusu kamptan kendi imkanlarıyla kaçmayı başarmış Muhammed adlı bir gençle de konuştu. Kampa girişte cep telefonuna el konulduğunu, yeterli yiyecek ve ilaçtan da mahrum durumda olduklarını anlatan Muhammed, geçtiğimiz hafta bir sabah terk ettiği kamptaki zorlu koşullara dayanamadığını anlattı. Görgü tanığının verdiği bilgiye göre orada koşullar o denli kötü ki, eğitim gören gençlerden 5'i ekim ayında öldü. 

Muhammed, "Eylül ortalarında Baido'dan yaklaşık 120 kişi işe alındık ve bize askeri eğitim için Mısır'a götürüleceğimiz söylendi. Tekliflerini para kazanmak için kabul ettim. Kampta yaklaşık 2 bin kişi vardı" şeklinde bilgi verdi. 

Bosnalı Sırplardan skandal eylem: Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği gösteriye katıldılar Bosnalı Sırplardan skandal eylem: Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği gösteriye katıldılar Haberi Görüntüle

YÖNETİMİN BİLGİSİ DAHİLİNDE

Hasan Şeyh Mahmud

Durumu daha da enteresan hale getiren unsur ise sözkonusu faaliyetin Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un bilgisi dahilinde gerçekleşmesi oldu. Haber için MEE'ye bilgi veren üst düzey bir Somalili güvenlik yetkilisi, sürecin BAE ve Mısır makamlarıyla koordineli yürütüldüğünü belirtti. 

Mogadişu'nun Damanyo kışlasına nakledilmeden önce eskiden bir tatlı fabrikası olarak kullanılan binada seçmeleri yapılan gençler, sonrasında Damanyo'daki kısa eğitimin ardından Mısır'a götürülüyor. Gençlere en çekici gelen unsur ise aylık 500 dolarlık maaş vaadi oldu. Çünkü çoğu Somalili ayda 100 dolar bile gelir elde etmekten mahrum durumda. 

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı: 1 kadın ile 1 çocuk öldü İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı: 1 kadın ile 1 çocuk öldü Haberi Görüntüle

O GENÇLER NEREDE KULLANILACAK?

Somali başkenti Mogadişu sık sık bombalı saldırılarla sarsılıyor.

Mısır'da eğitilen Somalili gençlerin nerede hangi amaçla kullanılacağı büyük bir soru işareti. Somali'deki eski istihbaratçılar, şimdilik 3 bin dolayında olan milis grubunun Etiyopya'da karışıklık yaratmak için kullanılabileceğine dikkat çekiyor. Nil nehri üzerine Addis Ababa hükümetinin inşa ettirdiği Rönesans Barajı, Mısır ile Etiyopya'yı savaşın eşiğine getirmişti. 

BAE-Mısır ortaklığındaki girişimin Türkiye'ye karşı yapıldığını düşünenler de var. Afrika Boynuzu Stratejik Araştırmalar Enstitüsü analistlerinden Abdivahab Şeyh Abdüssamed, "Bu iş Somali için hiç de hayırlı değil. BAE ve Mısır, Türkiye ile Katar'ın Somali'de artan etkisine karşı koymak istiyor. Somali'de Mısır merkezli herhangi bir güvenlik politikası bu ülkenin istikrarsızlaşmasına yol açacaktır" diye konuştu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading